Ενημέρωση ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: Στα 81 τα νέα κρούσματα (σύνολο 1.415)-Στα 50 τα θύματα (live+video)

18:04 1/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Τα νέα κρούσματα είναι 81 και ακόμα 20 σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά του Πειραιά. Πενήντα άτομα έχουν χάσει μέχρι σήμερα την ζωή τους από τον ιό, με μέση ηλικία τα 72

χρόνια. Επίσης, 90 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Τα συνολικά κρούσματα, μαζί με αυτά του κρουαζιερόπλοιου, είναι 1.415.

Έξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 17.350 εργαστηριακά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας επανήρθε στο θέμα των μασκών και στη χρήση τους στο γενικό κοινό υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν γι’αυτά, καθώς βέβαια και επαγγελματίες υγείας, πρέπει να φορούν μάσκες.

«Το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους», επεσήμανε.

Παρ’όλα αυτά, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο κ. Τσιόδρας επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων και τους ζήτησε να τοποθετηθούν επίσημα γι’αυτό το θέμα. Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.

Σήμερα Τετάρτη, στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, από ειδική ομάδα παιδιάτρων που περιλαμβάνει καθηγητές Πανεπιστημίου, εγκρίθηκαν ειδικές οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο ιό καθώς και θεραπευτικός αλγόριθμος για τη νόσο.

Απαντώντας σε ζητήματα που θέτουν κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι για το αν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αν είχαμε περισσότερους θανάτους θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης των θανάτων που αφορά το σύνολο της χώρας. Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των δήμων της χώρας σε πραγματικό χρόνο σχεδόν. Αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά την εβδομάδα αναφοράς, συνήθως η προηγούμενη από την εβδομάδα που καταγράφονται. Τα δεδομένα αφορούν το σύνολο της χώρας και προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων που λειτουργεί από το Μάιο του 2013.

Χωρίς εξαιρέσεις και παραβάσεις τηρείται η καραντίνα σε 4 χωριά της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Ξάνθης και ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε πέντε δημοτικές ενότητες. Οι κάτοικοι δείχνουν να έχουν κατανοήσει απόλυτα την αναγκαιότητα του μέτρου, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε καραντίνα μπαίνει απόψε και για 14 ημέρες η δημοτική ενότητα Φούστανης Εξαπλάτανου στην Έδεσσα.

Μετά τον Εχίνο της Ξάνθης, τη Δραγασιά και τη Δαμασκηνιά, η Μεσοποταμία Καστοριάς είναι η 4η περιοχή της χώρας που βρίσκεται σε καραντίνα.

Κανείς δεν βγαίνει από την περιοχή και μπαίνουν μόνοι όσοι εξυπηρετούν τους αποκλεισμένους κατοίκους. Δηλαδή οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και φάρμακα, και οι κτηνοτρόφοι, για να φροντίσουν τα ζώα τους.

Εδώ και μέρες οι τοπικές αρχές στην Καστοριά επεξεργάζονται την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων σε κοινότητες με πολλά κρούσματα, όπως το Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεσοποταμίας, που φιλοξενεί το σχεδόν ένα πέμπτο των κρουσμάτων του νομού. Ήδη η Καστοριά μετρά 74 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 6 θανάτους από τον κορονοϊό.

Στα έξι χωριά της ευρύτερης περιοχής διαμένουν περίπου 5.000 κάτοικοι.

Μετά τη μεταφορά χθες υγειονομικού υλικού και ειδικού θαλάμου για την εξέταση όσων παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονοϊού, το νοσοκομείο Καστοριάς αναμένεται να ενισχυθεί με δύο στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές, και τα Κέντρα Υγείας Ορεστίδος και Νεστορίου με δύο ασθενοφόρα.

Τα επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 εφαρμόζονται ήδη στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου και στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης στη Θράκη.

Οι επιπλέον περιορισμοί στις μετακινήσεις δεν ξάφνιασαν τους κατοίκους της Ξάνθης, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 20, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος για τον πληθυσμό των 110.000 κατοίκων της.

Η θετική είδηση της ημέρας από την περιοχή είναι ότι κανένα από τα δείγματα των 150 φοιτητών που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στην Ξάνθη και τη Ροδόπη δεν ήταν θετικό στον κορονοϊό.

Την αλληλεγγύη και την συμπαράστάση της στους κατοίκους, αλλά και τους υγειονομικούς εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου που νωρίτερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δημάρχους της Ξάνθης και της Καστοριάς προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι μόλις ξεπεραστεί η κρίση θα είναι οι πρώτες περιοχές που θα επισκεφτεί.

Δεκαεπτά επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Κοζάνης. Ήδη στο «Μαμάτσειο» ξεκίνησε ο διαχωρισμός των ασθενών στα επείγοντα, για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Σε μια προσπάθεια υποστήριξης και συμπαράστασης το Επιμελητηριο Κοζάνης διένειμε στην Αστυνομία, σε  επιχειρήσεις και εργαζόμενους της πόλης 1000 μάσκες.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα