Ενίσχυση του τουρισμού με την αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου

15:47 2/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη σημαντικότητα του ψηφιακού περιεχομένου και των εργαλείων του διαδικτύου για τους τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη Νότια Ευρώπη αναδεικνύει μελέτη του Oxford Economics, που παρουσίασε η Google και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η μελέτη εξετάζει την αξία του ψηφιακού περιεχομένου για τον τουριστικό τομέα έξι χωρών

της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ποσοτικοποιώντας τις δυνατότητες ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης που δημιουργούνται από την αυξημένη υιοθέτηση του διαδικτύου από τον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με την μελέτη, ένα 12% της πρόσφατης ανόδου στην απασχόληση στον τουριστικό τομέα οφείλεται στην αύξηση δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, ενώ υπολογίζεται ότι μπορούν να δημιουργηθούν 170.000 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας από την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου.

Εστιάζοντας στα ευρήματα της έρευνας, όλο και περισσότερο οι καταναλωτές ερευνούν και εμπιστεύονται πληροφορίες που βρίσκουν online, με ένα 60% να συγκεντρώνουν πληροφορίες από ιστοτόπους και κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που χαρακτηρίζει αυτές τις πηγές ως πιο αξιόπιστες σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα και τις προσωπικές συμβουλές και πληροφορίες.

Το 56% των τουριστικών εσόδων στις χώρες της ΕΕ προέρχεται πλέον από κρατήσεις που έχουν ξεκινήσει ή και ολοκληρωθεί μέσω του διαδικτύου, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 43% που βρισκόταν το 2012. Την ίδια στιγμή το πολιτιστικό περιεχόμενο αποτελεί βασικό στοιχείο στην έρευνα πιθανών ταξιδιωτών όταν αυτοί σχεδιάζουν κάποιο ταξίδι τους. Οι αναζητήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό έχουν αυξηθεί κατά 45% από το 2010. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 35% των τουριστικών αναζητήσεων σχετίζεται με πολιτιστικά αξιοθέατα, μουσική, τέχνες, φεστιβάλ, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Αυτή η αναζήτηση πληροφοριών δεν βοηθά μόνο τους επισκέπτες στην Ελλάδα να βρουν αυτό που αναζητούν, αλλά αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις και τους πολιτιστικούς φορείς να αυξήσουν το διαδικτυακό κοινό τους. Πολύ περισσότερο, οι ξεκάθαρες και εύκολα προσβάσιμες διαδικτυακές πληροφορίες μπορούν να δώσουν ώθηση στις τοπικές οικονομίες. Αυτό το γεγονός, μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα 12% της πρόσφατης ανόδου στην απασχόληση στον τουριστικό τομέα οφείλεται στην αύξηση δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου. Συνολικά, ο ψηφιακός τουρισμός συνεισφέρει το 3,2% του ΑΕΠ της χώρας μας και το 4% της απασχόλησης.

Όπως καταδεικνύει η μελέτη του Oxford Economics, μπορούν να δημιουργηθούν 170.000 επιπλέον θέσεις εργασίας από την αύξηση του ψηφιακού περιεχομένου. Η ευκαιρία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της οικονομίας, συνεισφέροντας το 19% του ΑΕΠ.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο Γιάννης Α. Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) υπογράμμισε ότι πράγματι τα περιθώρια διείσδυσης των εργαλείων του διαδικτύου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλα και εστίασε στην αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης μέσω του Grow Greek Tourism Online.

Από την πλευρά του ο γγ του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας εστίασε στη στρατηγική του υπουργείου, καθώς το χαρτοφυλάκιο των δράσεών του περιλαμβάνει και τα εργαλεία του διαδικτύου ανακοινώνοντας ότι πολύ σύντομα θα είναι στον «αέρα» οι νέοι δικτυακοί τόποι του υπουργείου και του ΕΟΤ.

Σε ό,τι αφορά το Grow Greek Tourism Online, όπως αναφέρει η Μαρία Φουντά, διευθύντρια Μάρκετινγκ της Google Ελλάδας, «έχει βοηθήσει χιλιάδες τουριστικούς προορισμούς της χώρας να βρεθούν online και να βελτιώσουν την ψηφιακή τους παρουσία. Εκπαιδεύσαμε ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν προσωπικές συναντήσεις με επαγγελματίες του τουρισμού, σε περισσότερες από 80 πόλεις σε όλη τη χώρα. Έχουμε επίσης εκπαιδεύσει, χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους στις βασικές δεξιότητες του digital marketing».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα