Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών: 35 χρόνια δράσης για έργα υποδομών, τουρισμού, πολιτισμού

15:08 2/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε σήμερα στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Καρδίτσας για την 35χρονη διαδρομή της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και τη συμβολή της στην υλοποίηση έργων υποδομών, τουρισμού, πολιτισμού, με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και εκδόσεις για την ιστορία των Αγράφων της Θεσσαλίας και την ανάδειξη των χωριών.
Αρχικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Τσαντήλας ανέφερε ότι «στα 35 χρόνια λειτουργίας της, η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών υπήρξε η αρχική δύναμη και φορέας που συνέβαλλε τα μέγιστα να αλλάξει η εικόνα της ορεινής ζώνης σε έργα υποδομών, τουρισμού

και πολιτισμού. Με 10 αναπτυξιακά συνέδρια, 13 Πανελλήνια Ανταμώματα Αγραφιωτών, παρεμβάσεις στο κράτος, κυβερνήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εκδόσεις (Εφημερίδα Αγραφιώτικη Φωνη, λευκωμα Αγραφα, βιβλία κλπ) στρέψαμε το ενδιαφέρον τους στα Άγραφα της Θεσσαλίας. Τα έργα της Ένωσης ορατά και καθοριστικά: Τουριστική ανάδειξη λίμνης Πλαστήρα, οδοποιία σε κάθε κοινότητα, συνδέσεις με Καρπενήσι, αγώνες για Αγρίνιο, μουσείο Φλωράκη, Μουσείο εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας Αγράφων, Ιστορικό μουσείο Αγράφων (ημιτελές), ιστορικές εκδηλώσεις συνδυασμένες με ιστορικά μνημεία. Η φετινή έκδοση παρουσιάζει αυτά τα έργα. Το 2019 θα επανεκδοθεί το βιβλίο «Ο Κατσαντώνης» και το λεύκωμα «Αγραφα» από την ΑΝ.ΚΑ. Στις 11 Αυγούστου θα οργανωθεί το 14ο Αντάμωμα Αγραφιωτών στην πλαζ Λαμπερού σε συνδυασμό με την εκδήλωση «Κάμπος και Αγραφα» και «νύχτες πυροτεχνημάτων». Το διήμερο 20 και 21 Απριλίου σε εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν ιστορικά ντοκουμέντα για τη συμβολή των Αγράφων και των Αγραφιωτών στην Εθνική Αντίσταση και τη σωτηρία 5.000 Ιταλών Στρατιωτών».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος μίλησε για τη σημαντική διαδρομή της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών σε δράσεις, παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας όταν συνεργάζεται με ανθρώπους που έχουν όραμα, οφείλει να υλοποιεί τις σκέψεις τους, ως προσφορά στον τοπο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που εδωσε η Περιφερεια Θεσσαλίας σε έργα στον ορεινό όγκο.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αναγνωστόπουλος στάθηκε στα ιστορικά στοιχεία της μεραρχίας «Pinerolo» που στρατοπέδευσε στον οικισμό Νεράιδα, η απουσία καταλυμάτων, ο σκληρός χειμώνας και η αδυναμία τροφοδοσίας των ανδρών της Μεραρχίας επέφεραν αρκετές απώλειες, οι ελληνικές δυνάμεις αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατά την επίθεσή τους στη Νεβρόπολη, το Νοέμβριο του 1943 και προστάτευσαν τους Ιταλούς της μεραρχίας, οι οποίες φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες των κατοίκων της περιοχής Αγράφων για καλύτερες συνθήκες επιβίωσης»
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Ουρανία Σουφλα μίλησε για μια ομάδα ανθρώπων που τρέχει και αγωνίζεται για τα χωριά της περιοχής και θα συνεχίσει να το κάνει, βλέποντας τα χωριά ερημωμένα, φέροντας σα χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στη δημοτική κοινότητα Ιτάμου λειτουργεί μόνο ένα σχολείο.
Ο κ. Κουτής, πρόεδρος του συλλόγου Λαμπεριωτών και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης μίλησε για την ομόφωνη αποφαση για την υλοποίηση του 14ου Ανταμώματος, αλλά και για την εκδήλωση «Κάμπος και Άγραφα, ενώ ο κ. Ζήσης, Γραμματέας της Ένωσης στάθηκε στην πολυετή δράση στα κοινά, με πολιτιστικές, ιστορικές εκδηλώσεις αλλά και έργα.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Προτεραιότητα της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών, υπήρξε από την ίδρυση της, η ανάδειξη και η απόδοση τιμής στην ιστορική κληρονομιά των Αγράφων.
Στο σκοπό αυτό περιλαμβάνονται :
Η Έκδοση του λευκώματος «ΑΓΡΑΦΑ»
Η Επανέκδοση των βιβλίων :
-Οι «Ιερές Μονές» της Πίνδου του Ι Μητροπολίτη Ιεζιεκιήλ
-«Τ΄ Άγραφα της Πίνδου» του Σεραφείμ Τσιτσά.
-«Οι Σαρακατσάνοι των Αγράφων» (έκδοση της Ε.Α.Χ)
Η εφημερίδα «ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» Η διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων μνήμης για :
-Την Συνθήκη αυτονομίας των Αγράφων (Συνθήκη Ταμασίου).
-Η επανάσταση στα Άγραφα(1821).Η επανάσταση του1877-78 (Μάχη Σέκλιζας).
-Η Εθνική Αντίσταση.

Η ανέγερση μνημείων:
– Καπετάνιου Βασίλη Δίπλα στη Κρανιά Σαρανταπόρου
– Εθνικής Αντίστασης στη Ραχούλα,
– Το μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Ρεντίνα,
– Το μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη για το οποίο δώρισε η Ε.Α.Χ το οικόπεδο.
– Το μνημείο για τους Ιταλούς στρατιώτες της μεραρχίας Pinerolo στην είσοδο του οικισμού Νεράιδας της λίμνης Πλαστήρα με την συνεργασία των δήμων Ιτάμου και Νεβρόπολης Άγραφων (2009),
– το Παναγραφιώτικο Μνημείο, στον αυχένα «Καστανιές’” Αμαράντου με την συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτ/σης Καρδίτσας(Νομάρχης κ. Φ. Αλεξάκος) και Δήμου Ιτάμου (Δήμαρχος κ. Β. Τσαντήλας) το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Πίνδος».
Η στήριξη στην ίδρυση του Μουσείου «Νικολάου Πλαστήρα» στο Μορφοβούνι του Δήμου Πλαστήρα.
Ανεκπλήρωτο τάμα και ανολοκλήρωτο έργο της Ε.Α.Χ παραμένει το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ (φορέας συνέχισης και αποπεράτωσης ο Καλλικρατικός Δήμος Καρδίτσας) κέρινων ομοιωμάτων, στον αυχένα Καστανιές Αμαράντου

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ και ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2018 – 2019
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζοντας αδιάλειπτα από το 1984, ένα τεράστιο έργο στην ανάδειξη δυνατοτήτων ανάπτυξης συνολικά της Αγραφιώτικης περιοχής, την προβολή και προστασία της Ιστορικής, Θρησκευτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς των Αγράφων, η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας, στη Γενική Συνέλευση της 5/6/2018 και στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις δίνει προτεραιότητα για την περίοδο 2018 – 2019: ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
* Στην αποπεράτωση του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ, στις «καστανιές» Αμαράντου που χρηματοδότησε η Ένωση με 39 εκατ. δραχμές και ο Δήμος Ιτάμου με 250.000€.
* Στην χρηματοδότηση κατασκευής της γέφυρας στον ΜΕΓΔΟΒΑ ποταμό (προυπ/σμού 3 εκ) από ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιφέρεια Θεσσαλίας.
* Στην χρηματοδότηση – αποπεράτωση των οδικών αξόνων και τμημάτων
Α) Νεράϊδα – Μαυρομάτα Ευρυτανίας Β) Νεράϊδα – Καρπενήσι (1400μ ). Γ) Λίμνη Πλαστήρα – Γιαννουσέϊκα – Νεράϊδα-Καρπενήσι (5 χιλιομ.)Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα – Σύραγγα Τυμπάνου (Καρδίτσα – Άρτα).
* Στην αποπεράτωση των έργων μερικής εκτροπής των νερών του Αχελώου.
* Στην οργανωμένη και συνολική τουριστική ανάπτυξη των Αγράφων.
* Στην αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών «ΣΟΥΛΑΝΤΑ»
* Στην κατασκευή ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ
* ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ στη Λίμνη Πλαστήρα.
* Στην καταγραφή – συντήρηση – αναστήλωση των παραδοσιακών πέτρινων γεφυριών των Αγράφων.
* Στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάλλους των Αγράφων. ΟΧΙ στα Αιολικά Πάρκα.
* Στην μετατροπή των κατασκηνώσεων ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ σε σύγχρονο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
• Στήριξη των ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, ΔΑΣΕΡΓΑΣΤΩΝ, ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.
• Επαναλειτουργία – στελέχωση των ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ Γραφείων ,των ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, μόνιμη λειτουργία του «βοήθεια στο Σπίτι».
• Κάθε μορφής επιδοτήσεων και επιδόματα σύμφωνα με ην ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ και όχι του ΔΗΜΟΥ όπου υπάγονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• Συνδιοργάνωση με Δήμο Καρδίτσας και Εικαστικό Όμιλο, έκθεσης με θέμα «ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ψήγματα Μνήμης του Αρχαιολόγου και Δ/ντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη από 16 Νοεμβρίου – 16 Δεκεμβρίου.
• Την καθιερωμένη εκδήλωση για τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ την δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου (9 Δεκεμβρίου).
• Γιορτές ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ : Κέδρος (27/1) – Λίμνη Πλαστήρα (3/2) – Κτήμα ΧΑΛΗΛΗ (24/2 και ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ).
• Εκδήλωση για τα Ευρήματα της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ με την Αρχαιολόγο ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ. (17/2/2019 στο Παυσίλυπο).
Συμμετοχή – συνδιοργάνωση Ιστορικού – Πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις :
 ΜΑΧΗ ΣΕΚΛΙΖΑΣ και ΛΟΥΤΡΟ ( επανάσταση 1878 )
 Επανάσταση στ Άγραφα 1821
 Συνθήκη Ταμασίου Αυτονομίας Αγράφων 1525
 Γεώργιο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ : Μαυρομμάτι και Μούχα Αγράφων.
 Κατσαντώνη και ΠατροΚοσμά ΑΙΤΩΛΟ ( Κρανιά Σαραντάπορο ) 24 Αυγούστου.
 Τραγούδια « Κλέφτικα και Αντάρτικα». Μουσείο ΦΛΩΡΑΚΗ.
• Την μεγαλύτερη εκδήλωση προβολής της Δημοτικής παράδοσης του Κάμπου και των Αγράφων «ΚΑΜΠΟΣ και ΑΓΡΑΦΑ» στην πλαζ Λαμπερού. 14ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ.
• Συνέδριο ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
• Αδελφοποίηση με Δήμο PINEROLO της περιοχής ΠΙΕΜΟΝΤΕ Ιταλίας
• Στήριξη εκδηλώσεων Αγραφιώτικων Συλλόγων και Δήμων (Γιορτές Σταφυλιού, Κρασιού, Τσίπουρου, Κάστανου, κ.α.) και κορυφαίων Θρησκευτικών εκδηλώσεων.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Α) Μοναδικού και ενιαίου ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ. Επανέκδοση Λευκώματος «ΑΓΡΑΦΑ»
Β) Επανεκτύπωση του βιβλίου « Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» 1η έκδοση 1862
Γ) Φωτογραφικού εντύπου με το ιστορικό της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών Ν. Καρδίτσας.
Δ) C.D με Αγραφιώτικα – Αργιθεάτικα τραγούδια

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα