Εντάσσονται στη νιτρορύπανση καπνός, δενδρώδεις και ρεβίθια

09:45 28/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δρόμο της ένταξης και άλλων καλλιεργειών στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης άνοιξε η διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Kόκκαλη στο υπουργείο.
Θέματα συζήτησης ήταν η Δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» και τα Υπομέτρα 4.1.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και

στην προστασία του περιβάλλοντος» του ΠΑΑ 2014-2020.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νιτρορύπανση διερευνήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ένταξης νέων επιλέξιμων καλλιεργειών στη δράση μετά το 2018, με στόχο την καθολική χωρική αποτύπωση των ευπρόσβλητων από τη νιτρορύπανση περιοχών. Εκτιμάται πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ο καπνός, ορισμένες δενδρώδεις καλλιέργειες σε Τύρναβο και Αγιά καθώς και τα ρεβίθια.
Ακολούθησε συζήτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης, η οποία και επικεντρώθηκε στα κριτήρια επιλογής ένταξης των υποψηφίων στα δύο υπομέτρα. Αναφέρθηκαν διεξοδικά παραδείγματα υπολογισμού των μορίων και συζητήθηκαν πιθανές αλλαγές.
Επιπλέον από τους εκπροσώπους των παραγωγών ζητήθηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του μέτρου που θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι στην τροποποίηση του ΠΑΑ που υποβλήθηκε πρόσφατα προς έγκριση στην Ε.Ε., έχουν ήδη αλλάξει οι αρχές κριτηρίων επιλογής για το Υπομέτρο 4.1.3 που αφορά στο «net metering» στη βάση των σχετικών αιτημάτων των παραγωγών.
Από την πλευρά τους, οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό για την ενημέρωσή τους, την καλή συνεργασία που υπάρχει με το ΥπΑΑΤ και την άμεση ανταπόκριση σε ερωτήματα που τέθηκαν.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ν. Αντώνογλου και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη. Παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Λάρισας κα Α. Βαγενά, κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Χ. Σιμορέλης, οι Βουλευτές Καρδίτσας κα Χ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου και κα Π. Βράντζα, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Είχαμε μία εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης για τη Θεσσαλία. Εργαζόμαστε μεθοδικά αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία, αλλά και τις επισημάνσεις των ίδιων των αγροτών, ώστε η αγροτική μας οικονομία να απολαύσει το μέγιστο όφελος από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως άλλωστε πράττει τα τελευταία χρόνια στα αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα και στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Αγοραστό για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει σε όλους τους τομείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα