Έντονες αντιδράσεις οκτώ ΑΕΙ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

15:04 3/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να αντιδράσουν απέναντι σε «συνθήκες που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους και την ακαδημαϊκή ελευθερία και έρχονται αντίθετοι με την συνείδησή τους» εμφανίζονται οι εκπρόσωποι μελών ΔΕΠ οκτώ  ΑΕΙ μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που σήμερα έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Αφορμή το «αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως το χαρακτήρισαν, σχετικά με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, την πρόσβαση στις σπουδές και τη πειθάρχηση των φοιτητών-τριών.

«Παρά αυτή την καθολική

αντίδραση, και τις συνθήκες εγκλεισμού της ελληνικής κοινωνίας, η Κυβέρνηση επιλέγει να καταθέσει το Ν/Σ προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα πάρουμε κατά συνείδηση γνωρίζοντας τις συνέπειες που υπάρχουν. Είμαστε σε ένα χώρο που έχει αποδείξει, ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να αγωνίζεται και να έρχεται αντιμέτωπο με αυταρχικές λογικές», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Παντείου, Ξένια Χρυσοχού.

Ο Θ. Μεταξάς, πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε ότι τα συλλογικά όργανα θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, αν τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί.  Ξεκαθάρισε, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνέντευξη, ότι “τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας ή μέρη, όπου γίνεται παραγωγή μολότωφ ή τρομοκρατίας”.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη τάχθηκαν κατά της ίδρυσης αστυνομικών τμημάτων μέσα στους χώρους των ΑΕΙ ενώ δεν αποδέχθηκαν την πειθαρχική διαδικασία, που περιγράφεται στο νομοσχέδιο τονίζοντας, ότι αυτό ήδη υφίσταται και αφορά το κάθε πανεπιστήμιο και τα όργανά του. Σε ότι αφορά τους αιώνιους φοιτητές επισήμαναν ότι η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης αναφορικά με το θέμα και ότι κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Τόνισαν, ότι με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τους εισακτέους και τις βάσεις θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30% οι εισακτέοι, με αποτέλεσμα να μαραζώσουν περιφερειακά πανεπιστήμια, να εξαφανιστούν γνωστικά αντικείμενα ενώ «στρώνεται το χαλί για τα ιδιωτικά κολλέγια».

Τόνισαν ότι “πλήττεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, διαπομπεύεται η επιστημονική κοινότητα ενώ επιχειρείται πειθάρχηση της νεολαίας και επιβάλλονται κυρώσεις για αποθάρρυνση από συλλογικές διεκδικήσεις”.

 

Ο κ. Μεταξάς τόνισε ότι καθηγητές και φοιτητές φροντίζουν το πανεπιστήμιο να είναι ασφαλές και επεισόδια, που προκαλούνται είναι από κάποιους, που καρπώνονται το χώρο του πανεπιστημίου και όχι φοιτητές και αυτό είναι λάθος. Εκτίμησε δε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος Πρύτανης ή Σύγκλητος που να θέλει να περάσει παρακολούθηση εικόνων και ήχων σε γραφεία καθηγητών και γραμματείες τμημάτων.”Εμείς παράγουμε έρευνα και γνώση”, είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ανέφερε ότι 10 από τα 22 πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται στην πρώτη χιλιάδα της κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, ενώ παρέθεσε στοιχεία της διαφοράς των Ελληνικών ΑΕΙ σε σχέση με τα κολλέγια. (o/en/world).

Η Βανέσσα Κατσαρδή, μέλος του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Π.Θ. έδειξε γραφήματα, όπου φαίνεται ότι οι φοιτητές σε σχέση με τον πληθυσμό είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είμαστε η χώρα με μεγάλη εντατικοποίηση σπουδών. Επιπλέον τόνισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια ξοδεύουν για έρευνα πολύ περισσότερα από τα Αμερικάνικα π.χ. αναλογικά με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της χώρας. «Φανταστείτε να είχαμε μια σοβαρή χρηματοδότηση, διδάσκοντες και χρηματοδότηση. Αυτά θέλουμε, όχι αστυνομία».

Εκπρόσωποι συλλόγων μελών ΔΕΠ, που μίλησαν προέρχονταν από τα πανεπιστήμια: Πάντειο, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Μετσόβιο, Αιγαίου, Πατρών και ΣΕΦΑΑ Εθνικό και Καποδιστριακό.

 

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα