Επαρκές ταμειακό απόθεμα από νέα ομόλογα, ESM για έξοδο στις αγορές

12:18 22/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου το 2018 και την εκταμίευση μέρους των αδιάθετων δανειακών κεφαλαίων του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος στοχεύει η κυβέρνηση για την δημιουργία επαρκών ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας του κράτους που θα υποβοηθήσουν την αυτόνομη έξοδο στις αγορές μετά την προσδοκώμενη ολοκλήρωση του μνημονίου σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018.

Σημειώνεται ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται

ότι θα ανέβει στο ποσό των 332 δισ. ευρώ ή 179,8% του ΑΕΠ το 2018 από 318,3 δισ. ευρώ ή 178,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017. Η αύξηση του χρέους αποδίδεται στη δημιουργία του επαρκούς ταμειακού αποθέματος ασφαλείας.

Η εκταμίευση του ESM προς την χώρα αναμένεται ότι θα ανέλθει σε 5,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση.

«Στους σχεδιασμούς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες, ενώ εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των ομολόγων προερχόμενων από το PSI με νέα ομόλογα, στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου προγράμματος διαχείρισης υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους (LME-Liability Management Exercise), κατά τα πρότυπα της πρόσφατης επιτυχημένης έκδοσης του νέου 5-ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) λήξης 2022 και της αντίστοιχης ανταλλαγής ΟΕΔ λήξης 2019, που έλαβαν χώρα την 1η Αυγούστου 2017.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, από τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, διασφαλίζεται η επί της ουσίας παροχή έμμεσης εγγύησης από τους Ευρωπαίους Εταίρους προς το ΕΔ για απρόσκοπτη έξοδό του στις αγορές, με πιθανή εκταμίευση στο τέλος του προγράμματος μέρους των αδιάθετων δανειακών κεφαλαίων του τρέχοντος προγράμματος, με στόχο τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας του ΕΔ,» τονίζει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός του 2018 αναφέρει επίσης ότι καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη των προαναφερόμενων διαχειριστικών στόχων θα έχουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αφορούν την σταδιακή εξαγορά των ομολόγων EFSF που είχαν δοθεί στις ελληνικές συστημικές τράπεζες με ρευστό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο τελευταίος εκδίδει ομόλογα μεγάλης διάρκειας για να βρεί την ρευστότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα