Επενδυτικό restart επιδιώκει η κυβέρνηση (video)

15:48 15/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αξιοπιστία, διαφάνεια και χαμηλό κόστος είναι τα απαραίτητα κλειδιά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, την ώρα που και οι άνθρωποι της αγοράς στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και προεξοφλούν ρύθμιση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι υπόσχονται στην Ελλάδα επιπλέον 4 δισ., έτσι όταν θα κλείσει η αξιολόγηση, η δόση αναμένεται να φθασει τα 11 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα

θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ. Στο δεύτερο εξάμηνο θα «πέσουν» 9-12 δισ. ευρώ στην αγορά, και διασφαλίζεται έτσι η ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως επισημαίνει και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη REAL NEWS «αν κατορθώσουμε να λάβουμε 4-5 δισ. ευρω για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα τονωθεί σημαντικά η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, ενώ θα έχουμε και θετική επίδραση και στους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και στο σκέλος των εσόδων» .

Η κυβέρνηση, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αποεπένδυσης, επιχειρεί επενδυτικό restart με παράλληλο «χτύπημα» της ανεργίας μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, που για πρώτη φορά εγγυάται σταθερό φορολογικό για 12 χρόνια για τις μεγάλες επενδύσεις, ενώ με τη συμμετοχή funds αναδιαρθώνει ζημιογόνες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις.

Το ρευστό που θα «πέσει» συνολικά στην αγορά για επενδύσεις ανέρχεται στα 13,6 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 42 ήδη εγκεκριμένα έργα στο πακέτο Γιουνκέρ, αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Fast track διαδικασίες για τη χορήγηση διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδύσεις, ισχυρές φορολογικές απαλλαγές, φοροαπαλλαγή ως 20% ετησίως και επιμερισμό σε βάθος 15ετίας και με δημόσια επιχορήγηση από 10% έως και 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης είναι μερικά απο τα χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου. Μάλιστα το Δημόσιο θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας.

Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και η επανασύνδεση των τραπεζών και των επιχειρήσεων με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, θα έχουν άμεση θετική επίπτωση στις συνθήκες χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων, θα διευκολύνουν τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι την πλήρη άρση τους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Αντζυ Μανουσέλη

The post Επενδυτικό restart επιδιώκει η κυβέρνηση (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα