Επιδημία σαλμονέλας η πιθανή αιτία αφανισμού των Αζτέκων

12:52 25/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 1545 η καταστροφή έπληξε τους Αζτέκους του Μεξικού. Οι άνθρωποι υπέφεραν από υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους και αιμορραγία από τα μάτια, το στόμα και την μύτη. Ο θάνατος συνήθως ακολουθούσε σε τρεις ή τέσσερεις ημέρες.

Σε διάστημα πέντε ετών, 15 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το ογδόντα τοις εκατό του πληθυσμού, πέθαναν εξαιτίας μιας επιδημίας την οποία οι ντόπιοι ονόμασαν «κοκολίστλι», δηλαδή λοιμό στην γλώσσα των Αζτέκων. Ωστόσο, η αιτία του λοιμού έχει αμφισβητηθεί για περίπου 500 χρόνια.

Οι επιστήμονες, έχοντας αποκλείσει την ευλογιά, την ιλαρά, την παρωτίτιδα

και την γρίπη, αναγνώρισαν έναν εντερικό πυρετό, ίχνη του οποίου εντόπισαν στα δόντια των νεκρών θυμάτων.

Σύμφωνα με την μελέτη, την ασθένεια εξάπλωσαν οι ευρωπαίοι αποικιοκράτες, όταν εισχώρησαν στον Νέο Κόσμο μεταφέροντας μικρόβια τα οποία οι ντόπιοι πληθυσμοί δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ και δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα.

«Η αιτία αυτής της επιδημίας συζητείται από τους ιστορικούς για περισσότερο από έναν αιώνα. Τώρα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σαφή στοιχεία μέσα από την χρήση του αρχαίου DNA ώστε να συμβάλλουμε σε ένα μακροχρόνιο ιστορικό ζήτημα», τονίσε η Άσιλντ Βάτζιν από το Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν στην Γερμανία, που συμμετείχε στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Οι επιστήμονες, αναλύοντας το DNA 29 σκελετών που ήταν θαμμένοι σε ένα από αυτά τα νεκροταφεία, βρήκαν ίχνη του βακτηρίου της εντερικής σαλμονέλας, της ποικιλίας Paratyphi C. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι γνωστό ότι προκαλεί εντερικό πυρετό, μία μορφή του οποίου είναι ο τυφοειδής πυρετός.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, πολλά στελέχη της σαλμονέλας μεταδίδονται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή του νερού και πιθανόν να έφτασαν στο Μεξικό με τα κατοικίδια ζώα που μετέφεραν οι Ισπανοί.

«Ελέγξαμε για όλα τα παθογόνα βακτήρια και τους ιούς του DNA για τους οποίους υπάρχουν γονιδιακά δεδομένα και η εντερική σαλμονέλα ήταν το μοναδικό μικρόβιο το οποίο ανιχνεύτηκε», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χέρμπικ, μέλος της συγγραφικής ομάδας, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εντερική σαλμονέλα προκάλεσε την επιδημία «κοκολίστλι». Πιστεύουμε πως πρέπει να θεωρείται βασικός υποψήφιος», είπε η Κίρστεν Μπος.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κατερίνα Καραχάλια

ΠΗΓΗ: Quardian
AP Photo/Elaine Thompson

Keywords
Τυχαία Θέματα