Επισταμένα μελετημένα τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα του β. Έβρου

12:20 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βελτιωμένη και κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης είναι η κατάσταση των υπόγειων και επιφανειακών νερών στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου αναφορικά με την ανίχνευση υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της πολυετούς μελέτης των υδάτων της περιοχής από το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας και Οικοτοξικολογίας του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, η οποία παρουσιάστηκε στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται στις εγκατάστασης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην

Ορεστιάδα, στο πέρασμα των ετών η κατάσταση αλλάζει όσον αφορά τα είδη των γεωργικών φαρμάκων που ανιχνεύονται. «Παλαιότερα ήταν συχνότερη η ανίχνευση ζιζανιοκτόνων, σήμερα, λόγω της αλλαγής των καλλιεργειών, ανιχνεύουμε περισσότερο και μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου, Ζήσης Βρύζας. Ο κ. Βρύζας επεσήμανε, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα, συνολικά, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα το θέμα των σημειακών πηγών ρύπανσης, εκεί, δηλαδή, όπου οι αγρότες γεμίζουν, ξεπλένουν ή αδειάζουν τις συσκευασίες σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων. «Αυτές οι πηγές ρύπανσης είναι διάσπαρτες, κάθε χωριό έχει 2-3 τέτοια σημεία», ανέφερε συγκεκριμένα.
Διαχωρίζοντας τα επίπεδα επιβάρυνσης των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων, ο κ. Βρύζας σημείωσε ότι αυτά διαφοροποιούνται, καθώς τα επιφανειακά εμφανίζουν μια πιο περιοδική ανίχνευση, σε συγκεκριμένες εποχές του έτους, ενώ τα υπόγεια παρουσιάζουν μια πιο μόνιμη κατάσταση. «Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεντρώσεις που ανιχνεύουμε στα υπόγεια νερά είναι μικρότερες από αυτές που ανιχνεύουμε στα στραγγιστικά δίκτυα», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας. Ο ίδιος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι η περιοχή του βορείου Έβρου είναι από τις πλέον μελετημένες σε όλη την Ελλάδα και πως για τις όποιες παρατηρήσεις γίνονται από τις έρευνες, ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Βρύζας αναφέρθηκε τέλος στις περιπτώσεις των παράνομων εισαγωγών φαρμάκων από γειτονικές χώρες, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα σκευάσματα δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα και δεν δικαιολογείται κανείς να τα χρησιμοποιεί. Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στους αγρότες αλλά και στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες. «Πρέπει να εντοπίσουμε τις μεμονωμένες περιπτώσεις που υπάρχουν, να τις περιορίσουμε και να δράσουμε στη ρίζα του προβλήματος, που είναι το κόστος των γεωργικών φαρμάκων και το κόστος παραγωγής», είπε συγκεκριμένα ο κ. Βρύζας.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα