Επιστήμονες ανέπτυξαν υλικό ψύξης εμπνεόμενοι από γούνα καμήλας

18:54 13/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερευνητές από το MIT εμπνεύστηκαν από τη γούνα της καμήλας κι ανέπτυξαν ένα νέο υλικό ψύξης που θα μπορούσε να διατηρήσει τα αντικείμενα δροσερά χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Η γούνα της καμήλας ενεργεί ως μονωτικό στρώμα και μπορεί να διατηρήσει την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και στη ζέστη της ερήμου.

Το νέο υλικό που ανέπτυξαν μηχανικοί του MIT λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και αποτελείται από δύο στρώματα. Το κάτω στρώμα, αντικαθιστά τους ιδρωτοποιούς αδένες και αποτελείται

από υδρογέλη (hydrogel), μια ουσία που μοιάζει με ζελατίνη η οποία είναι κατά 97% νερό. Αυτή η ουσία βρίσκεται μέσα σε ένα καλούπι που μοιάζει με σφουγγάρι από την οποία μπορεί εύκολα να εξατμιστεί το νερό. Το πάνω στρώμα αποτελείται από αερογέλη (aerogel) που εμποδίζει την εξωτερική θερμότητα να εισέλθει ενώ αφήνει τον ατμό να το διαπεράσει.

Η υδρογέλη χρησιμοποιείται για ορισμένες εφαρμογές ψύξης, αλλά οι δοκιμές πεδίου και η λεπτομερής ανάλυση έχουν δείξει ότι αυτό το νέο υλικό που έχει πάχος μικρότερο από μισή ίντσα, μπορεί να παρέχει ψύξη άνω των 7 βαθμών Κελσίου για οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εφαρμογές της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι πολλές και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συσκευασίες τροφίμων και τη διατήρηση της φρεσκάδας κατά τη μεταφορά τους. Έτσι, οι αγρότες θα μπορούν να πωλούν ευπαθή προϊόντα με χαμηλότερο κόστος σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά φαρμάκων, όπως εμβόλια, όταν αυτά αποστέλλονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Εκτός από την παροχή ψύξης, το καινοτόμο υλικό που τροφοδοτείται αποκλειστικά από θερμότητα, μπορεί να ελαττώσει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Οι βασικές πρώτες ύλες των δύο στρωμάτων είναι φθηνές, αλλά ο εξοπλισμός επεξεργασίας για την κατασκευή της αερογέλης είναι μεγάλος και ακριβός, οπότε αυτή η πτυχή θα απαιτήσει περαιτέρω ανάπτυξη προκειμένου να κλιμακωθεί το σύστημα για χρήσιμες εφαρμογές.

ΠΗΓΗ: MIT

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα