Επιστημονική Ημερίδα με Θέμα: Τα Μεσόγεια στην Κατοχή, την Αντίσταση και την Τραγωδία

16:32 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικό γεγονός καταγραφής και διάσωσης της ιστορικής μνήμης αποτελεί η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Κορωπί.

Για τα περιεχόμενα της διοργάνωσης και τους εισηγητές, οι διοργανωτές, ανακοίνωσαν τα παρακάτω:

Η Επιστημονική Ημερίδα με Θέμα: Τα Μεσόγεια στην Κατοχή, την Αντίσταση και την Τραγωδία επιχειρείται μετά από 72 χρόνια σιωπής. Και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται έναντι Μνημοσύνου των Μεσογειτών θυμάτων της Κατοχής.

Ο τόπος διεξαγωγής

της εκδήλωσης, το Κορωπί, δεν επελέγη τυχαία: Το Κορωπί είναι η μοναδική πόλη των Μεσογείων που υπέστη μια μαζική Τραγωδία συμποσούμενη σε 47 νεκρούς και 400 λεηλατημένα και πυρπολημένα καταστήματα και σπίτια, ανάμεσα στα οποία όλα τα Συμβολαιογραφεία, το Υποθηκοφυλακείο και το Κοινοτικό κατάστημα.
Είναι γεγονός πως κατά το τελευταίο χρόνο της Κατοχής τα Μεσόγεια αποτέλεσαν έναν χώρο συγκρούσεων ανάμεσα σε Εθνικιστικούς σχηματισμούς (Χ, ΡΑΝ, ΠΕΑΝ κλπ) και τις Αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜΕΛΑΣ.

Αιτία των συγκρούσεων αυτών ήταν η δράση –σε όλα τα χρόνια της Κατοχής- ανώνυμων και ανοργάνωτων, εν πολλοίς, Μεσογειτών πατριωτών που συντέλεσαν αφενός μεν στην απόκρυψη Άγγλων στρατιωτών αλλά, κυρίως, στις διαφυγές τους προς τη Μέση Ανατολή μαζί με τις εκατοντάδες Ελλήνων.

Κύρια όμως αιτία ήταν οι συγκρούσεις ενόψει των παραλαβών όπλων που γίνονταν στις Ανατολικές ακτές των Μεσογείων (Βραώνα, Αυλάκι, Κακιά Θάλασσα κ.α.).
Η περιοχή γνώρισε τη βαρβαρότητα των κατακτητών με τα μπλόκα, τις συλλήψεις, τους βασανισμούς και τις εκτελέσεις. Αλλά και «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Κορωπί στις 8 και 9 Οκτωβρίου 1944, και στοίχησε ζωές αμάχων και καταστροφή υποδομών.

Στη διάρκεια της Ημερίδας, που διοργανώνεται στις 8 Οκτωβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Κορωπίου (Βασ. Κων/νου 47), από τις 18.00 έως 22.00, οι συμμετέχοντες ομιλητές θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως σε όλες τις σκοτεινές και άγνωστες πτυχές πολλών συμβάντων στη περιοχή των Μεσογείων και, οπωσδήποτε, στην Τραγωδία του Κορωπίου.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ
1η Συνεδρία (18.00 – 20.00:
Κατοχή και Αντίσταση στα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική

• Ελένη Σοφρώνη (Φιλόλογος, ιστορική ερευνήτρια)
«Cui prodest scelus, is fecit» Σενέκας, Μήδεια, a.III, vv.500-501 Το Κορωπί στην Κατοχή και την Αντίσταση (1942-1945)
• Γιώργος Ιατρού (Καθηγητής μαθηματικών, ιστορικός ερευνητής, μέλος του Συνδέσμου της ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ) Φυγαδεύσεις από τις ακτές της Αττικής
• Δημήτρης Αρβανιτάκης (Δημοσιογράφος, υπεύθυνος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαρκοπούλου)
Μαρκόπουλο: Συλλήψεις και εκτελέσεις πατριωτών
• Γιώργος Δερμάτης (Διδάκτωρ Ιστορίας)
Το Μπλόκο Λαυρίου – Κερατέας

2η Συνεδρία (20.30 – 22.00):
Οι Τραγωδίες της Κατοχής, τα αίτια και τα συνακόλουθα

• Πέτρος Φιλίππου (Αρχαιολόγος, πρώην δήμαρχος Καλυβίων, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής)
Το Ναυάγιο του Ιταλικού «ΟΡΙΑ» στον Σαρωνικό
• Μιχάλης Λυμπεράτος (Διδάκτωρ Ιστορίας, εντεταλμένος διδασκαλίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Μυστικές αποστολές και παραλαβές όπλων στις ανατολικές ακτές των Μεσογείων: Προετοιμασίες ακροδεξιού πραξικοπήματος κατά την διάρκεια της Απελευθέρωσης
• Γιώργος Μαργαρίτης (Καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ)
Οι τελευταίες ημέρες της ναζιστικής Κατοχής στα Μεσόγεια
• Τάσος Κωστόπουλος (Δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής, μέλος της ομάδας «ΙΟΣ» της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Αυτολογοκριμένη Μνήμη
• Θωμάς Πρόφης (Ταξχος ΠΑ (εα), ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας)
Τα ερωτήματα και οι απορίες για την Τραγωδία του Κορωπίου

Keywords
Τυχαία Θέματα