Επιστολή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα

11:08 12/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεσμεύσεις για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ως το 2018, ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 περιλαμβάνει η επιστολή (letter of intent) που απέστειλε η χώρα προς το ΔΝΤ, ζητώντας την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στην κ.

Λαγκάρντ και την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), περιλαμβάνονται 21 δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων για τα εξής:

1. Να υιοθετήσει νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.

2. Να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017).

3. Να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017).

4. Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017).

5. Εως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

6. Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III).

7. Nα υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων.

8. Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.

9. Να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

10. Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Στην επιστολή αναφέρεται πως το πρόγραμμα που αιτούνται η κυβέρνηση και η ΤτΕ θα έχει διάρκεια 13 μηνών και 12 ημερών και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο Ποουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, ανέφερε χθες πως επισπεύδεται η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Ελλάδα για τις 20 Ιουλίου σύμφωνα με το Bloomberg.

O κ. Τόμσεν τόνισε πως είναι σημαντικό «η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να μην έχει ανάγκη το ΔΝΤ ή τον ESM. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει την επαφή με τις αγορές, αυτό ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο».

Αναλυτές συνδέουν το θέμα με την φημολογία πως επίκειται έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο διάστημα με έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα