Επιτέλους… δασολόγιο, ακτογραμμές, κτηματολόγιο! (audio)

09:43 22/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεταρρύθμιση που αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, καθώς με την κύρωση τους επιλύονται χρόνια προβλήματα, είναι η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασών στη χώρα μας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στα Χανιά, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, στελεχών του υπουργείου, του Δασαρχείου και της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης,

αναπτύχθηκαν όλες οι διαστάσεις του θέματος, απαντήθηκαν κρίσιμα ερωτήματα και ανακοινώθηκαν κοινοί στόχοι.

Με την κύρωση των δασικών χαρτών επιλύονται σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα και απλοποιούνται χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος όπως οι πράξεις χαρακτηρισμού.Οι δασικοί χάρτες ήταν μια σημαντική υποχρέωση εδώ και 40 χρόνιαΕπόμενο βήμα είναι οι ακτογραμμές, το κτηματολόγιο και βέβαια και το δασολόγιο.

Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν πια αναδειχθεί και αποτυπωθεί επίσημα, αφορούν:

Την παράνομη εκχέρσωση δασικών εκτάσεων προς καλλιέργεια,Την ανέγερση ολόκληρων οικισμών αυθαιρέτων σε δάση,Τη «δάσωση» παλαιών αγροτικών περιοχών

Η ανάγκη προστασίας των δασών και σύνταξης δασικών χαρτών προέκυψε από το Σύνταγμα του 1975. Η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας έγινε με τους λεγόμενους «Κτηματικούς Χάρτες» (ν. 248/1976). Τους χάρτες θα συνέτασσαν ειδικά συνεργεία κτηματογράφησης τα οποία ιδρύονταν από την κρατική δασική υπηρεσία. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε προσωρινούς και όχι οριστικούς χάρτες.

Η δημιουργία δασικών χαρτών επανήλθε το 1998, στο πλαίσιο του πρώτου νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Η εκπόνηση των πρώτων δασικών χαρτών ξεκίνησε το 1999 και αφορούσε αποκλειστικά τις 330 περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση στο Α΄ πιλοτικό, Β΄ πιλοτικό και 1ο κύριο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Ωστόσο, αυτοί οι δασικοί χάρτες δεν κυρώθηκαν ποτέ, όχι μόνο γιατί καθυστέρησαν λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι μελετητές που τους συνέτασσαν.

Αλλά και γιατί, στο μεταξύ, άλλαξε η νομοθεσία (με τον λεγόμενο «δασοκτόνο» νόμο Δρυ, που έπειτα από χρόνια ακυρώθηκε από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικός) για το τι θεωρείται δάσος και επομένως θα έπρεπε να καταρτιστούν από την αρχή. Δασικοί χάρτες εκπονήθηκαν και το 2008-2009 στο πλαίσιο της δεύτερης γενιάς κτηματογράφησης. Ωστόσο και αυτοί οι δασικοί χάρτες παρέμειναν στα συρτάρια και άρχισαν να αναρτώνται περισσότερο από μία πενταετία αργότερα.

Ένας από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος, είναι ο Σταύρος Τσιλίκουνας, Δ/ντής Διαχείρισης Δασικών Έργων και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, στην…. «τιτάνια» προσπάθεια, που χρειάστηκαν δεκαετίες, για να αρχίσει να υλοποιείται επί της ουσίας. Ακούστε τη συνέντευξή του:

Το πρώτο μεγάλο «πακέτο» αναρτήσεων ξεκίνησε στις αρχές του 2017 και συνοδεύτηκε από σειρά υποχωρήσεων της πολιτείας μπροστά στον στόχο της ολοκλήρωσης όλων των δασικών χαρτών το 2020. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι το «εφεύρημα» των οικιστικών πυκνώσεων, με το οποίο μετατέθηκε στο μέλλον η εξέταση των οικισμών αυθαιρέτων σε δάση και η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην Ελλάδα, τόνισε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Εσπερίδας, Δασολόγος, Γιάννης Φωτάκης. Ακούστε τη συνέντευξή του:

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες στο 57% της επικράτειας και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους έχουν επικυρωθεί.

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας που έχει καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε δασικούς χάρτες επικυρωμένους στο 1% της ελληνικής επικράτειας.

«Ο σχεδιασμός είναι μέχρι τέλος του 2019 να έχουμε φθάσει σε ένα ποσοστό 80-90% των δασικών χαρτών όλης της χώρας. Οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μαζί με τη χάραξη των αιγιαλών που είναι σε εξέλιξη. Από κοινού αυτά τα τρία θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα από το 2020 και μετά να είναι μια κανονική χώρα με δασολόγιο, κτηματολόγιο, χρήσεις γης και αιγιαλούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα