Έρευνα: H Covid-19 μακράς διάρκειας αφορά και τα παιδιά

11:24 2/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας ιταλικής μελέτης, ακόμη και τα παιδιά –όχι μόνο οι ενήλικες- μπορεί να εμφανίσουν «μακρά Covid-19», δηλαδή τη λοίμωξη από τον κορονοϊό τα συμπτώματα της οποίας επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι γιατροί ενός μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου στη Ρώμη παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 129 παιδιών και εφήβων που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό. Μετά από περίπου 5 μήνες από τη διάγνωσή τους, μόνο το

42% των παιδιών είχαν αναρρώσει πλήρως. Περίπου ένας στους τρεις νέους εμφάνιζε ακόμα ένα ή δύο συμπτώματα της νόσου, ενώ παραπάνω από ένας στους 5  εμφάνιζαν τρία ή περισσότερα συμπτώματα, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό medRxiv.

Τα περισσότερα από τα επίμονα συμπτώματα που παρουσίαζαν παιδιά και έφηβοι ήταν η αϋπνία (18.6%), τα προβλήματα στην αναπνοή και οι πόνοι στο στήθος (14.7%), η ρινική συμφόρηση (12.4%), η κόπωση (10.8%), οι μυϊκοί πόνοι (10.1%), ο πόνος στις αρθρώσεις (6.9%), η δυσκολία στη συγκέντρωση (10.1%).

Παρόλο που τα μακράς διαρκείας συμπτώματα της νόσου του κορονοϊού παρουσιάζονταν συχνότερα σε παιδιά που είχαν αρρωστήσει πιο σοβαρά, εκδηλώνονταν επίσης σε νέους, οι οποίο στην αρχή της λοίμωξης εμφάνιζαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που φανερώνουν, ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της πανδημίας επηρεάζουν σημαντικά την συναισθηματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, οι πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η Covid-19 στα παιδιά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη μέτρων, τα οποία στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία τους συνολικά.

Πηγές: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα