Έρευνα αιχμής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ

20:14 18/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πρώτη φορά η κάμερα του «Όμικρον 3» της ΕΡΤ3 περιηγήθηκε στα άδυτα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, εκεί όπου  βρίσκεται η σύγχρονη υποδομή υπολογιστικής βιολογίας και βιοπληροφορικής του Ινστιτούτου. Ο εξοπλισμός αυτός διαχειρίζεται τους μεγάλους όγκους δεδομένων που παράγονται στα επιμέρους ερευνητικά εργαστήρια και αναλύονται από ένα υπερ-υπολογιστικό σύστημα με περίπου 1.000 πυρήνες και 6,5 τεραμπάιτ μνήμη,

παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τον εντυπωσιακό κόσμο της μοριακής βιολογίας και το χώρο της υγείας.

Αξιοποιώντας σύγχρονες υποδομές, αλλά και τεχνολογίες υψηλής απόδοσης, οι λεγόμενες multi omics, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό του ερευνητικού Ινστιτούτου, είναι σε θέση να αναλύει τη γενετική πληροφορία που περιέχεται στους διάφορους οργανισμούς, φτάνοντας σε επίπεδο λεπτομέρειας, που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδιανόητο, όπως αυτό της «ανάγνωσης» ολόκληρου του γονιδιώματος.

Μεταξύ των βασικών εξοπλισμών του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται και η υποδομή φασματογραφίας μάζας, που επιτρέπει την καταγραφή και την ποσοτικοποίηση των συστατικών σε βιολογικά υλικά και προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό, φαρμακευτικά φυτά, όσπρια, ελαιόλαδο ή το κρασί αποκτούν τη δική τους μοναδική βιοχημική ταυτότητα, σε σχέση με την προέλευση και τη διατροφική τους αξία και μπορούν να την προβάλουν για να κερδίσουν προστιθέμενη αξία. Η υποδομή έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει νοθεία σε εμβληματικά προϊόντα όπως το λάδι και το κρασί, την ύπαρξη φυτοφαρμάκων, αλλά και να ελέγχει την ποιότητα των φαρμακοσκευασμάτων.

Τον εξοπλισμό αιχμής συμπληρώνει ένας φασματογράφος μάζας, συζευγμένος με αεριοχρωματογράφο, για τη διενέργεια αναλύσεων αρωματικών ουσιών όπως αυτές που χαρακτηρίζουν τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής παραγωγής και τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Ένα από τα τελευταία αποκτήματα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ αφορά μια τέταρτη τεχνολογία αλληλούχισης γονιδιωμάτων, ικανή να παράγει αλληλουχίες μεγάλου μήκους, η οποία αξιοποιείται μεταξύ άλλων και στις αναλύσεις γονιδιωμάτων κορωνοϊό.

Υπό κανονικές συνθήκες στο Ινστιτούτο απασχολούνται 90 εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εξειδίκευσης και αναμένεται, στους επόμενους μήνες, να αυξηθούν σε 120 άτομα.

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Αντώνης Μακρής  μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 για το Ινστιτούτο και την έρευνα αιχμής που πραγματοποιείται σε αυτό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα