Έρευνα διαΝΕΟσις-Metron Analysis: Συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές οι πολίτες αναφορικά με την πανδημία

23:55 11/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Λιγότερο αισιόδοξοι και περισσότερο ρεαλιστές εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά την πανδημία σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron Analysis.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων, ηλικίας 17 και άνω.

Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν κάποια από τα πράγματα που υποπτευόμαστε, αλλά καταρρίπτουν και κάποιους μύθους.
Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα,

πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα εκπληκτικά αποτελέσματα του Απριλίου.

Οι ζωές τους έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους (στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις) και σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο.

Από την άλλη, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης. Οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά. Παρ’ όλο που υπάρχει (και εκφράζεται) φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί ολοσχερώς η ελπίδα. Σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.

Στην κλασική πλέον ερώτηση της Metron Analysis «κατά τη γνώμη σας η χώρα αυτήν την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 56,6% απαντά προς τη σωστή.

Ο αντίστοιχος δείκτης αισιοδοξίας στη μέτρηση του Απριλίου, εν μέσω μάλιστα της καραντίνας, έφθανε το ιλιγγιώδες 86%.
Το ποσοστό αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Αξιοσημείωτη είναι και η στροφή στον ρεαλισμό, η οποία αποτυπώνεται στην ερώτηση που αφορά την επαναφορά σε μια «φυσιολογική καθημερινότητα».

Ενώ τον Απρίλιο το 67,9% των Ελλήνων πίστευε ότι θα επανέλθουμε έως τον Σεπτέμβριο, σήμερα μόλις το 5% θεωρεί πως θα επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής «μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το 87,4% πιστεύει ότι θα επανέλθουμε από το 2021 και μετά. Ένας στους τρεις (32,4%), θεωρούν ότι θα επανέλθουμε μετά από το 2021.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των ατόμων, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν θα έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ακόμα κι αν αυτό ήταν δωρεάν και εγκεκριμένο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Ενώ λοιπόν οι μισοί Έλληνες (49,5%) δηλώνουν πως θα το έκαναν, το 41,9% λέει ξεκάθαρα όχι.

Ενδιαφέρον έχει και η κατανομή. Οι ομάδες στις οποίες το «όχι» αποτελεί πλειοψηφία είναι:

Οι γυναίκεςΟι ηλικίες 25-64Οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξειςΌσοι ζουν σε πολυμελή νοικοκυριά (από 4 μέλη και πάνω)Αυτοί που δηλώνουν πως ενημερώνονται από ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα και αυτοί που δηλώνουν «δεν ενημερώνονται»

Εντύπωση προκαλεί και η κατάταξη των λεγόμενων «απειλών» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα: Πιο σημαντική από όλες, αναδείχθηκε η οικονομία.
Εξίσου σημαντική με την οικονομία το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ακολουθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κλιματική αλλαγή και μόλις στην πέμπτη θέση η πανδημία της Covid-19 μπροστά μόνο από το δημογραφικό.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα