Έρευνα: Ένας αρχαίος ιός είναι πιθανό να σχετίζεται με τον εθισμό στα ναρκωτικά

11:16 25/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που πραγματοποίησαν Έλληνες επιστήμονες, ένας αρχαίος ιός είναι πιθανό να συμβάλλει στη δημιουργία εθισμού σε όσους κάνουν χρήση σκληρών ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ο ΗΚ2 ενσωματώθηκε στον ανθρώπινο οργανισμό πριν καν την εμφάνιση των Νεάντερταλ και «τρύπωσε» κοντά σε ένα γονίδιο (RASGRF2) που ρυθμίζει τη ντοπαμινεργική δράση στον εγκέφαλο. Επεμβαίνοντας στο νευροδιαβιβαστή

ντοπαμίνη, άρα και στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, αυξάνει την πιθανότητα ένας άνθρωπος να επιζητά ολοένα και περισσότερη απόλαυση μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές κάτι που κατ’ επέκταση σχετίζεται και με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης –επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκίκας Μαγιορκίνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής ‘Αρης Κατζουράκης του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης- αναλύθηκαν δείγματα από ασθενείς στην Αθήνα και στη Γλασκόβη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ο ιός ΗΚ2 ήταν -σε σχέση με το γενικό πληθυσμό- δυόμιση φορές συχνότερος σε 202 Έλληνες που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV λόγω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών και 3,6 φορές πιο συχνός σε 184 Βρετανούς με ηπατίτιδα C που είχαν επίσης μολυνθεί μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών.

Αν και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο HK2 στο DNA τους, το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι διάσπαρτο με απομεινάρια αρχαίων ρετροϊών, που «κληρονομήσαμε» ως κατάλοιπα από τους προγόνους μας τους πιθήκους. Μόνο ένας από αυτούς, ο HERV-K HML-2 ή ΗΚ2, πιθανώς συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σήμερα μεταξύ των ανθρώπων. Ένας ασυνήθιστος ΗΚ2 εντοπίζεται πιο συχνά στους ναρκομανείς από ό,τι στο γενικό πληθυσμό (5% έως 10%).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να «χειραγωγήσει» τη δραστηριότητα του RASGRF2 και άλλων γειτονικών γονιδίων και μπορεί να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εθιστική συμπεριφορά.

Ο καθηγητής Α. Κατζουράκης ανέφερε σχετικά: «Η μελέτη μάς δείχνει για πρώτη φορά ότι σπάνιες παραλλαγές του ΗΚ2 μπορούν να επηρεάσουν ένα πολύπλοκο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Η επανάληψη του ευρήματος αυτού στην Αθήνα και στη Γλασκώβη είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Από τη μεριά του, ο δρ. Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην αιτία και στο αποτέλεσμα, όσον αφορά την παθογένεια των HERV (και συγκεκριμένα του ΗΚ2)».

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα