Έρευνα για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα: Οι πολίτες προτείνουν λύσεις
Μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος αποφασίζουν να είναι οι Κερκυραίοι, στη μάχη με τα σκουπίδια που πρέπει να δοθεί στο νησί. Το ert.gr μίλησε με ειδικούς, συλλόγους και πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίες πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα σε όλη την Κέρκυρα, και παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική.
Ρεπορτάζ: Δάφνη Σκαλιώνη
Το αδιέξοδο των ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια στους δρόμουςΣτο
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιονίων Νήσων (ΠΕΣΔΑ), το έτος 2020 ορίζεται σαν έτος ορόσημο για την εκκίνηση λειτουργίας μίας μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο Τεμπλόνι. Για το μέχρι τότε διάστημα σημειώνεται ότι «μοναδική λύση είναι η εφαρμογή ενός αποδοτικού σχεδίου προσωρινής/μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων ούτως ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η ποσότητα προς υγειονομική ταφή».
Σύμφωνα πάντα με τον ΠΕΣΔΑ, η μεταβατική διαχείριση πραγματοποιήθηκε στο Τεμπλόνι, όπου εγκαταστάθηκε δεματοποιητής υπολειμμάτων, και «η τελική διάθεση των δεματοποιημένων υπολειμμάτων θα γίνεται είτε στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης είτε σε νέο χώρο κατόπιν σχετικής μελέτης και αδειοδότησης».
Εκκρεμούν ακόμα οι απαραίτητες εργασίες για την αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ειδάλλως θα πρέπει να πληρωθεί πρόστιμο 4,3 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε.
Ως αποτέλεσμα, τα οικιακά απορρίμματα στοιβάζονται ανεξέλεγκτα σε αυτοσχέδιες παράνομες χωματερές σε όλο το νησί. Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν νέες κατάλληλες θέσεις κατά μήκος του νησιού για την πιθανή χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ.
Σωροί σκουπιδιών στην άκρη του δρόμου, Βόρεια ΚέρκυραΗ εξαγωγή σκουπιδιών απορρίπτεται ως πιθανή λύση, καθώς απαγορεύεται η μεταφορά δημοτικών αποβλήτων μέσω θαλάσσης σε άλλη περιφέρεια. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, η απαγόρευση αυτή στηρίζεται μεταξύ άλλων στη λογική ότι η ανακύκλωση δημιουργεί πράσινες θέσεις εργασίας, συνεπώς, αν μεταφέρεις τα απορρίμματά σου σε άλλη περιφέρεια, στερείς το δικαίωμα από κατοίκους της περιφέρειάς σου να βρουν εργασία.
Ένα παράθυρο για τη μεταφορά 7-10 χιλ. τόνων σκουπιδιών άπαξ -όσων περίπου παράγονται στο νησί μόνο τον Αύγουστο, στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα- φάνηκε να ανοίγει με την επικείμενη πειραματική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στα Ιωάννινα. Η μεταφορά θα πρέπει να γίνει σε συνθήκες πλήρους φόρτισης. Ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, δηλώνει πως είχε καταθέσει αυτήν την πρόταση από τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. «Το είχαμε προτείνει για να μην πάμε σε πόλεμο. Διότι η άποψη η δική μου, την οποία αποδέχθηκε η πλειοψηφία και το συμβούλιο, ήταν ότι, εφόσον θα ξεκινούσαμε μία κατάσταση στη Λευκίμμη, θα ξεκινούσαμε έναν πόλεμο διαρκείας, ο οποίος θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα τεράστιο κόστος -οικονομικό, κοινωνικό-, και, πάνω απ’ όλα, με τέτοιες λύσεις ματώνει η κοινωνία βαθιά και δεν επουλώνονται εύκολα οι πληγές».
Σκουπίδια στην ΚασσιόπηΗ κρίση των σκουπιδιών εντάθηκε τον Οκτώβριο, λόγω λήξης των συμβάσεων με τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων. «Πρέπει να είμαστε ή ο πρώτος ή ο δεύτερος δήμος στην Ελλάδα που η αναλογία συμβασιούχων με μόνιμο προσωπικό ήταν σε τέτοιο ύψος. Δηλαδή είχαμε 130 συμβασιούχους και 38 μόνιμους εργάτες. Επομένως, η αποτυχία τού να δώσει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ προσωπικό έγκαιρα, κάτι που συμβαίνει σε εμάς, είχε σαν αποτέλεσμα να αποστελεχωθεί τελείως η υπηρεσία καθαριότητας», μας εξηγεί ο δήμαρχος.
Το χρονικό της υπόθεσης περιλαμβάνει αναφορές στον Δήμο, στην κυβέρνηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβολή μαζικών προστίμων, προσφυγές στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μηνύσεις, σύλληψη του δημάρχου, παραιτήσεις υπευθύνων, απεργίες, διαδηλώσεις, συλλήψεις, αποκλεισμούς, συμπλοκές με την αστυνομία, δακρυγόνα, εμπρησμούς και τραυματισμούς. Ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων διαμαρτύρεται για την παράταση παρουσίας της στην περιοχή για τη φύλαξη του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Σχολεία σε διάφορες περιοχές προχώρησαν σε αποχές και καταλήψεις, με αποτέλεσμα η ΕΛΜΕ Κέρκυρας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ως ύστατη λύση ζητά να κλείσουν τα σχολεία που βρίσκονται δίπλα σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
Αφίσα στη Λευκίμμη «Stop στο Έγκλημα»Ο Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού. «Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να καταλάβεις τον υγειονομικό κίνδυνο. Τα βουνά των σκουπιδιών είναι εστίες μόλυνσης, προσελκύουν τρωκτικά που μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες… Η σαλμονέλα αναπτύσσεται εκεί που γίνεται η σήψη των σκουπιδιών, όπου παραμένει έως και πέντε μήνες, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα» δηλώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Μαρία Γονίδη.
Ο στόχος της ανακύκλωσηςΣύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (4042/2012, Άρθρο 29, παρ. 2), ισχύει κατά προτεραιότητα η ακόλουθη ιεράρχηση όσον αφορά στα απόβλητα: α) πρόληψη β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση γ) ανακύκλωση δ) άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας και ε) διάθεση. Εστιάζοντας στο πρόβλημα των ΧΥΤΑ, παρακάμπτονται απευθείας τα τέσσερα πρώτα στάδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Ε.Ε.
Από το 2006 και την έγκριση του αρχικού ΠΕΣΔΑ μέχρι και σήμερα που ισχύει ο νέος αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ (από το Δεκέμβριο του 2016), δίνεται έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για μείωση των απορριμμάτων και συμμετοχή στη διαλογή στην πηγή. Παράλληλα, τα σύμμεικτα πρέπει να επεξεργάζονται με σκοπό την ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους. Στόχος είναι η μείωση τού προς ταφή υπολείμματος «ώστε τελικώς η οδηγούμενη στους χώρους ταφής ποσότητα απορριμμάτων να είναι το 25,89% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων έως το 2020».
Εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν μια άκρως απογοητευτική εικόνα. Από το 15,42% που ήταν το ποσοστό της ανακύκλωσης (ποσότητες εισερχομένων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) σε σχέση με τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων το 2012, έφτασε στο 6,85% το 2017. Ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο και από το 17% του συνόλου της χώρας, που κάνει την Ε.Ε. να ανησυχεί για το πώς θα επιτευχθεί ο αστρονομικός στόχος του 50% επανάχρησης/ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων έως το 2020 και να προβαίνει σε έγκαιρη προειδοποίηση στην Ελλάδα.
Ως βασική στρατηγική για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προβάλλεται η εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή, με σκοπό την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακυκλώσιμων υλικών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος κ. Νικολούζος σχολιάζει: «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν θα μπορούσαμε να μαζεύουμε την ανακύκλωση, νομίζω ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να βγούμε με μία καμπάνια ευαισθητοποίησης. Πρέπει πρώτα να εξυγιάνουμε το σύστημα. Πρέπει να λειτουργήσει κανονικά, να υπάρξει μια κανονικότητα. Οι πόλεις και οι χώρες που έχουν κατακτήσει υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης, έχουν ξεκινήσει 30 χρόνια πριν. Επομένως, μην έχουμε αυταπάτες ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα μάθω να βάζω τα ανακυκλώσιμα σε διαφορετικό κάδο… Εδώ ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει το ζήτημα να φεύγει η σακούλα από τον τέταρτο όροφο. Ή να ρίχνει τη σακούλα ο άλλος από το παράθυρο του αυτοκινήτου και όπου πέσει».
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι Κερκυραίοι πολίτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ανακύκλωση ως μονόδρομο.
Το μάθημα στο Εναλλακτικό Πολιτιστικό ΕργαστήριTo «Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι» είναι μία ένωση φυσικών προσώπων που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία στην Κέρκυρα, με σκοπό την ανιδιοτελή και μη κερδοσκοπική ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο ευρύτερο εκπαιδευτικό πεδίο. Στα θρανία του κάθονται κάθε χρόνο εκατοντάδες Κερκυραίοι. Την περσινή σχολική χρονιά, προστέθηκε στη λίστα των προσφερόμενων μαθημάτων η διαχείριση απορριμμάτων, με διδάσκοντα τον Ειδικό Επιστήμονα στη Διαχείριση Αποβλήτων, Βίκτωρα Δημουλή.
Το μάθημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι«Το 2010, βλέποντας το πρόβλημα να έρχεται επικίνδυνα σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό σε αυτό το αντικείμενο, με σκοπό να δουλέψω και να δώσω λύσεις στο νησί μου», μας εξηγεί ο κ. Δημουλής. «Τελειώνοντας, δήλωσα διαθεσιμότητα, αλλά δεν έδειξε κανείς διάθεση να με αξιοποιήσει σε κάτι. Επιστημονική μου θέση πάντα αποτελεί ότι το πιο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι να εκπαιδευτεί σωστά και εκτενώς ο κόσμος. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μάθημα εθελοντικά στο Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι», σημειώνει ο ίδιος.
Ο Ειδικός Επιστήμονας στη Διαχείριση Αποβλήτων Βίκτωρας ΔημουλήςΟι πρώτοι του μαθητές ήταν μόλις δώδεκα – όμως, αναπάντεχο ευτυχές γεγονός είναι ότι δεν έχασαν ούτε ένα μάθημα, όπως μας λέει ο κ. Δημουλής.
«Η Ξένια, ο Θοδωρής, ο Κώστας και άλλα παιδιά γίνανε κοινωνοί του μηνύματος και των γνώσεων που πήραν στο μάθημα και συνέχισαν με δικές τους πρωτοβουλίες άλλα project. Αυτό μου έδωσε κουράγιο και το μάθημα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, με συμμετοχή περίπου 30 ατόμων μέχρι στιγμής, ενώ, παράλληλα, μαζί με τη βοήθεια μίας εκ των περσινών μαθητριών μου, της Ξένιας Τόμπρου, θα δημιουργήσουμε μία start up η οποία θα προσφέρει, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένες λύσεις εκπαίδευσης και προώθησης της ανακύκλωσης στην Κέρκυρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα».
Η πινακίδα του Λούνα Παρκ ΑνακύκλωσηςΣτο τριήμερο φεστιβάλ για το κλείσιμο της χρονιάς του Εναλλακτικού Εργαστηρίου, η ομάδα του μαθήματος έστησε ένα Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης: «Συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, έπρεπε να πληρώσουν με καπάκια για να παίξουν. Στη συνέχεια, τα καπάκια παραδόθηκαν στην εθελοντική ομάδα Όλοι μαζί για την Κέρκυρα, η οποία πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη συλλογή για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Η συμμετοχή είναι τεράστια, στέλνουν από όλη την Ελλάδα, κοντά στους 11 τόνους μέχρι τώρα».
Το μάθημα μεταλαμπαδεύεταιΩς άλλοι 12 απόστολοι, οι πρώτοι μαθητές του Δημουλή ανέπτυξαν πρωτοβουλίες σε όλο το νησί, στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης.
Ο Θοδωρής Βώρος δημιούργησε σημείο συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων, το μοναδικό στην Κέρκυρα.
Συλλογή χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων«Γενικά, όταν υπάρχει μια τεράστια κρίση, ξεπηδάνε και διάφορων ειδών δημιουργικές αντιστάσεις. Σε κάθε μας δράση, της ομάδας παράκαμψης μεσαζόντων στην οποία ανήκω, έχουμε εντάξει τη συλλογή χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων. Οι επίσημοι φορείς δεν έχουν φροντίσει για αυτό, και κατέληγαν όλα στον ΧΥΤΑ. Καλούμε εμείς τον κόσμο να το φέρει σε ένα δοχείο και το δίνουμε σε μια εταιρεία που παράγει βιοκαύσιμα, την Green Planet. Την ειδοποιούμε όποτε έχουμε δράση και έρχεται και τα παίρνει. Το ανταποδοτικό όφελος πηγαίνει στο εναλλακτικό εργαστήρι για τις δράσεις του», μας εξηγεί ο Θοδωρής Βώρος.
Η Andrea Lup και ο Δημήτρης Βλάσσης δημιούργησαν με άλλα τρία άτομα το The Corfu Compost Project, με στόχο να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους τόνους απορριμάτων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για λίπασμα.
αφίσα του The Corfu Compost Project«H Andrea είχε μάθει από την οικογένειά της στη Σλοβακία να κάνει κομποστοποίηση. Μένει έξι χρόνια στην Ελλάδα, και ξεκίνησε να μιλάει στον κόσμο για αυτό. Δημιουργήσαμε την ομάδα, όπου κάνουμε μια μικρή συλλογή σε μικρή κλίμακα και μαθαίνουμε σε όποιον ενδιαφέρεται πώς γίνεται η κομποστοποίηση. Συμμετέχουμε σε φεστιβάλ και δράσεις που γίνονται, οργανώνουμε κι εμείς τη μία δράση μετά την άλλη, δεχόμαστε συνέχεια τηλεφωνήματα από τον κόσμο. Υπάρχει μεγάλη δυναμική. Το κομπόστ είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία επιστήμη, που συνέχεια εξελίσσεται και σε ενώνει με τη φύση», μας λέει ο Δημήτρης.
Πρόσφατα η ομάδα οργάνωσε διαγωνισμό για τον καλύτερο κομποστοποιητή στην Κέρκυρα, τον οποίον κέρδισε ένας δωδεκάχρονος, ο Στάθης.
Ο νεαρός νικητής του διαγωνισμού για τον καλύτερο κομποστοποιητή«Η αλλαγή ξεκινάει από τον εαυτό μας. Είτε θα παραδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα και θα επενδύσουμε τις ενέργειές μας σε διαλογή των απορριμμάτων μας στο σπίτι μας -ώστε να μειώνεται ο όγκος τους-, είτε θα μεγαλώνουμε τα βουνά των σκουπιδιών μέχρι να ξεπεράσουν τον Παντοκράτορα», υπογραμμίζει η Andrea.
Η Ξένια Τόμπρου εν δράσειΗ Ξένια Τόμπρου αξιοποίησε τις γνώσεις της στα social media και ξεκίνησε την ομάδα Let’s do this Corfu! Ας δράσουμε Κέρκυρα! στο facebook: «Από το περσινό καλοκαίρι υπήρχε πρόβλημα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι ομάδες, τοπικά πάντα, έκαναν καθαρισμούς και μεμονωμένες δράσεις. Αλλά είναι κλεισμένες στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα όλοι να νομίζουν ότι κανείς δεν κάνει τίποτα. Επειδή ασχολούμε με το μάρκετινγκ και την επικοινωνία, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα social media για να ενισχύσω την εξωστρέφεια, να μην νιώθουν ότι είναι μόνοι τους. Κάνε το καλό και δείξ’ το σε όλον τον κόσμο, για να παραδειγματιστεί. Τον Φλεβάρη έμαθα για τη Let’s do it Greece και αποφάσισα να ξεκινήσω μια καμπάνια για να οργανώσουμε κάτι στην Κέρκυρα. Όλοι γκρίνιαζαν για τα σκουπίδια και τους έλεγα ‘Θες να κάνεις κάτι; Θα σε βοηθήσω να φτιάξεις την εκδήλωση, να βρεις εθελοντές, και να το κάνεις‘. Ο Ian Smith ξεκίνησε να βγάζει φωτογραφίες τους καθαρισμούς που ήδη έκανε στη Ροβινιά. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κίνημα, πάνω από 200 εθελοντές κινητοποιήθηκαν, σε πάνω από 14 σημεία και πάνω από 300 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών μαζεύτηκαν σε λίγες ώρες».
Γωνιές ανακύκλωσης σε όλο το νησί«Το πλαστικό που παραμένει στις παραλίες, εκτός του ότι μολύνει ανεπανόρθωτα, σταδιακά χάνει και την ποιότητά του, μέχρι του σημείου που πια δεν θα μπορεί να ανακυκλωθεί ακόμα και αν το μαζέψουμε. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κάθε χρόνο καθαρισμούς, αλλά να αλλάξουμε την κατάσταση στο νησί ώστε να μην χρειάζεται πια αυτό», τονίζει η Ξένια Τόμπρου.
«Η κατάσταση στην Κέρκυρα είναι μια βρύση ανοιχτή, η οποία τρέχει συνέχεια νερό. Αν δεν κλείσουμε τη βρύση, δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βίκτωρ Δημουλής.
Κάπως έτσι ξεκίνησε, με πρωτοβουλία κάποιων κατοίκων, η δημιουργία των πρώτων άτυπων πράσινων σημείων στο νησί. Ανοίγουν για το κοινό συγκεκριμένες μέρες και ώρες την εβδομάδα και δέχονται τα ανακυκλώσιμα, σωστά διαχωρισμένα, ενώ ο δήμος αναλαμβάνει την παραλαβή τους. Όταν δεν λειτουργεί η ανακύκλωση του Δήμου, τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν επιτυχώς ιδιώτες.
Όλοι μαζί για τον Σπαρτύλα«Η όλη ιστορία ξεκίνησε πέρυσι που άρχισε ο Δήμος να μοιράζει τους μπλε κάδους», μας αφηγείται η Γιάννα Μιχαλά, πρόεδρος της κοινότητας του Σπαρτύλα: «Δειλά δειλά κάτι ξεκίνησε να γίνεται. Τελικά οι κάδοι γεμίζαν με σκουπίδια. Τα κορίτσια του χωριού πρότειναν να περιφράξουμε ένα κομμάτι δημοτικό χώρο, ελεγχόμενα, σε συγκεκριμένες ώρες, με εθελοντές, να τα παραλαμβάνουμε. Τα νέα παιδιά βοήθησαν σε αυτό και έτσι ξεκινήσαμε, ταυτόχρονα με το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών. Είδαμε αποτελέσματα από την αρχή. Όλη η Κέρκυρα πνιγόταν στο σκουπίδι, εμείς δεν είχαμε σκουπίδια εκτός κάδου. Η καινούρια σεζόν θα μας βρει με ένα τέτοιο σημείο και στο Μπαρμπάτι».
Καλλιεργώντας περιβαλλοντική συνείδηση στη γωνιά ανακύκλωσης του Σπαρτύλα«Μέχρι πρότινος έβγαζα σχεδόν καθημερινά σκουπίδια έξω, τώρα πάω μία φορά την εβδομάδα. Τα υπόλοιπα είναι όλα ανακυκλώσιμα», δηλώνει η Λία Bλάχου, μία από τις εθελόντριες που είχαν την ιδέα: «Τα παιδιά μου είναι 4 και 6,5 ετών και ξέρουν τι είναι η ανακύκλωση. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλο κέρδος».
Το επιτυχημένο παράδειγμα των ΛιαπάδωνΟι Liapades Cleaning Buddies είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε την άνοιξη, με πρώτες δράσεις τους καθαρισμούς σε παραλίες. Μια ομάδα φίλων αποφάσισε να στήσει ένα σημείο ανακύκλωσης στο χωριό, καλώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις να φέρνουν τα ανακυκλώσιμά τους. Από τις 10 Ιουλίου, που ξεκίνησε το εγχείρημα, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 250 μεγάλοι μπλε κάδοι. Το 80% των επιχειρήσεων της περιοχής αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, παρότι ξεκίνησε μέσα στην τουριστική σεζόν, όπου δεν υπήρχε χρόνος για εκπαίδευση σε νέες συνήθειες.
«Είμαστε 12 εθελοντές, από Ελλάδα, Αγγλία, Ολλανδία και Ελβετία», μας λέει ο Ian Smith, ένας Βρετανός που ζει τα τελευταία έξι χρόνια στην περιοχή. «Είδαμε τον Σπαρτύλα που ξεκίνησε την ανακύκλωση έναν μήνα πριν από εμάς, εντυπωσιαστήκαμε και μας ενέπνευσε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του.»
#td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item6 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item7 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item8 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item9 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item10 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item11 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_2_5bd31f07cea6f .td-doubleSlider-2 .td-item12 { background: url( 0 0 no-repeat; } Κέντρο Ανακύκλωσης Λιαπάδων 1 of 12 Τα πλαστικά έτοιμα για μεταφορά Περιμένοντας την αποκομιδή στην υψηλή τουριστική περίοδο Το κέντρο συλλογής ανακύκλωσης Λιαπάδων Ανακυκλώσιμο φορτίο προς μεταφορά Η πιο μικρή εθελόντρια, υπεύθυνη για τα καπάκια Aφίσα του κέντρου ανακύκλωσης Λιαπάδων Εθελοντές βοηθούν τον κόσμο να διαχωρίσει τα ανακυκλώσιμα Εθελοντές σε δράση Περήφανοι εθελοντές μετά τα εγκαίνια του κέντρου Εθελοντές μετά τη δουλειά Aυτοκίνητο γεμάτο χαρτόνια προς ανακύκλωση Παιδιά διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμαΓρήγορα οι Λιαπάδες ξεπέρασαν τον πρώτο διδάξαντα. Τον τελευταίο καιρό πάνω από 90.000 λίτρα ανακυκλώσιμων έχουν μεταφερθεί από το κέντρο ανακύκλωσης των Λιαπάδων στη Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά. Τα χαρτόνια που συλλέγονται στους Λιαπάδες ταξιδεύουν για Βιετνάμ, ενώ τα πλαστικά περιτυλίγματα για Άμπου Ντάμπι.
Αποστολή χαρτονιών στο Βιετνάμ για ανακύκλωσηΠρόσφατα μάλιστα η ομάδα προχώρησε σε βράβευση των επιχειρήσεων που ανακύκλωσαν περισσότερο.
Ανακύκλωση και στις ΣινιέςΤο τοπικό συμβούλιο Σινιών σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών πήραν την πρωτοβουλία δημιουργίας της δικής τους πράσινης γωνιάς. Όπως μας λέει ο Θεόδωρος Μαυρωνάς, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σινιών της Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων, «ένας ιδιώτης παραχώρησε τον χώρο, η περίφραξη έγινε με χρήματα των κατοίκων και του συλλόγου, και φτιάξαμε την πράσινη γωνιά, η οποία λειτουργεί με εθελοντές. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη από επιχειρήσεις και κατοίκους, αν και ξεκινήσαμε λίγο αργά, στα μέσα του καλοκαιριού. Σκοπεύουμε να το οργανώσουμε πιο σωστά και να ενημερωθεί ο κόσμος τώρα το φθινόπωρο».
Η πράσινη γωνιά στις ΣινιέςΜέσα σε δύο μήνες και κάτι λειτουργίας, το κέντρο ανακύκλωσης Σινιών έστειλε για ανακύκλωση 18 τόνους γυαλί και κάτι παραπάνω από 47 τόνους πλαστικά. Το αποτέλεσμα ειναι εντυπωσιακό και η προσπάθεια συνεχίζεται δυναμικά.
Για μια καλύτερη ΚασσιόπηΣτη γειτονική Κασσιόπη λειτούργησε το καλοκαίρι άτυπο πράσινο σημείο αποκλειστικά για επιχειρήσεις. Την περίοδο του Αύγουστου συλλέχθηκε συνολικά 1,1 τόνος ανακυκλώσιμων που προέρχονταν από επιχειρήσεις και βίλες της περιοχής. Όπως αναγράφεται σε σχετική ανάρτηση, χάρη στην ανακύκλωση «έχουμε 120 κυβικά λιγότερα σκουπίδια την εβδομάδα στο χωριό μας».
#td_uid_3_5bd31f07e8032 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_3_5bd31f07e8032 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url( 0 0 no-repeat; } #td_uid_3_5bd31f07e8032 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url( 0 0 no-repeat; } Ανακύκλωση στην Κασσιόπη 1 of 3 Αποκομιδή ανακυκλώσιμων Μπουκάλια για ανακύκλωση Παλέτες με ανακυκλώσιμα Το Τεμπλόνι ανακυκλώνει«Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Κέρκυρα, αλλά ειδικά εμείς στο Τεμπλόνι είμαστε τρίτης και κάτω», δηλώνει η Μάγδα Παπανικολοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο διαβόητος ΧΥΤΑ.
«Οφείλω να πω ότι έχει τεράστιες ευθύνες αυτή η δημοτική αρχή, αλλά δεν μπορούμε να τα ρίξουμε όλα σε αυτούς. Όλοι τους έχουν συμπεριφερθεί το ίδιο, δεν υπάρχει χρώμα και κόμμα για εμάς στα σκουπίδια. Κι εμείς τόσον καιρό καλά φωνάζουμε και καλά γκαρίζουμε. Μήπως όμως πρέπει να κάνουμε κάτι; Να τους δείξουμε τον δρόμο που αυτοί έπρεπε να μας έχουν δείξει; Αν γινόταν αυτό από όλους τους συλλόγους και έβλεπαν ότι την ανακύκλωση την χάνουν, δεν θα κινητοποιούνταν;», διερωτάται η Μάγδα Παπανικολοπούλου.
Αφίσα για την ανακύκλωση στο ΤεμπλόνιΜε αφετηρία αυτούς τους προβληματισμούς, το Τεμπλόνι εντάχθηκε στις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης από τις 16 Οκτωβρίου, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Δημιουργική αντίσταση απο το «Αλεύχιμον»Τρεις ημέρες νωρίτερα από το Τεμπλόνι, «πρεμιέρα ανακύκλωσης» έκανε και η Λευκίμμη.
«Το πιο σημαντικό μέρος του νησιού, σημειολογικά και ουσιαστικά, μαζί με το Τεμπλόνι, η Λευκίμμη, ζήτησε τη συνδρομή μου. Μέσα σε μία εβδομάδα έφτιαξαν τη γωνιά ανακύκλωσης και συνεχίζεται η εκπαίδευση στη διαλογή στην πηγή», μας είπε ο Βίκτωρ Δημουλής, ο οποίος δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση από τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Λευκίμμης «Το Αλεύχιμον» και ανέλαβε την εκπαίδευση των Λευκιμμιωτών στην ανακύκλωση. Απόσπασμα της εκπαίδευσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη πρώην διευθύντρια τράπεζας για υπεξαίρεση 50 εκατ. δραχμών την περίοδο 1992 - 1996
- Σε απολογία το STAR για το TOP MODEL...
- «Μεγάλες δυνάμεις» στήνουν πλοία σε επίδειξη δύναμης προς την Τουρκία
- Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 62χρονη φυγόποινη καταδικασμένη σε δις ισόβια
- Μυρωδάτη λεμονόπιτα
- Λαμία: Έσκασε το λάστιχο, εκτοξεύθηκε ο τάκος και τραυμάτισε κοπέλα
- Τσάι για ακριβά γούστα: Τι έκανε ο Παπαντωνίου λίγο πριν προφυλακιστεί
- Τα τρία μυστικά ευτυχίας και νεότητας που μας χαρίζει η πιο υγιής 80χρονη του κόσμου
- Μπλεξίματα για ΑΕΚ από την UEFA!
- Κ. Παπαζάχος: 6,8 Ρίχτερ ο σεισμός στη Ζάκυνθο - Πιθανή η ενεργοποίηση κοντινών ρηγμάτων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Έρευνα για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα: Οι πολίτες προτείνουν λύσεις
- Ανυποχώρητος ο Χ. Τοψίδης, ετοιμάζει ψηφοδέλτιο για την ΠΑΜΘ
- Σέρρες: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940
- Αισθητός και στη Δυτική Ελλάδα
- Αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Κέρκυρα λόγω Αγίου Σπυρίδωνα (video)
- Κοζάνη: Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατά Γ. Κασαπίδη
- Κέρκυρα: Προχωρούν τα έργα στο Σολάρι
- Τη μετεγκατάστασή τους αναμένουν οι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης (video)
- Eργατικό ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό
- Σέρρες: Κλειστή θα παραμείνει η οδός Παύλου Μελά
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Έρευνα για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα: Οι πολίτες προτείνουν λύσεις
- Επέκταση της κλαδικής ΣΣΕ των τεχνικών ραδιοφωνίας και ηχοληπτών
- Επέκταση της κλαδικής των τεχνικών ραδιοφωνίας και ηχοληπτών
- Νέο κρούσμα απάτης σε βάρος ηλικιωμένης
- Αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Κέρκυρα λόγω Αγίου Σπυρίδωνα (video)
- Τη μετεγκατάστασή τους αναμένουν οι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης (video)
- Δυο ομιλίες και ένας διάλογος για το «Βλέμμα»
- Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Κέρκυρα: Προχωρούν τα έργα στο Σολάρι
- Προμαχώνας Σερρών: Κατάσχεση λαθραίου φορτίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε να μας δίνει συμβουλές η Αθήνα για την οριοθέτηση
- ΝΔ: Δεν στηρίζουμε συμφωνία που εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και εθνότητα
- Αδιανόητο θράσος παιδεραστή στο δικαστήριο – «Eνεργούσα με…παιδισμό»
- Παναθηναϊκός: Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για την ΑΕΚ! Πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο ΟΑΚΑ
- Συνελήφθη 68χρονος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
- Δεν γίνεται να μην έχεις δει την εξωπραγματική φάση που έγινε χτες στο ΝΒΑ! (vid)
- ΟΑΣΘ: Αλλάζουν τα δρομολόγια των λεωφορείων από 1η Νοέμβρη
- Η Κομισιόν ερευνά συμφωνία της Ryanair με γερμανικό αεροδρόμιο
- Ανησυχίες ΟΕΛΜΕΚ για κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς
- Θεσσαλονίκη: Ο καφές Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα στην Αριστοτέλους