Έρευνα: Η τεχνητή νοημοσύνη ίσως δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα καταστρέψει

16:36 17/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Όσοι φοβούνται πως στο μέλλον η τεχνολογία -με την ανάπτυξη των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, τα ρομπότ και τις «έξυπνες» μηχανές– θα αντικαταστήσει τα ανθρώπινα εργατικά χέρια, μπορεί και να κάνουν λάθος.

Σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που προκύπτει από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με τίτλο «Το μέλλον των θέσεων εργασίας», έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας περίπου 133 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν να έχουν δημιουργηθεί χάρη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενώ,

την ίδια στιγμή, που 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να εξαφανισθούν εξαιτίας της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης.

Παρά την ανησυχία για το πού μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά οι τεχνολογικές εξελίξεις, η έκθεση -η οποία βασίσθηκε σε μια μεγάλη δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ εργοδοτών και διευθυντικών στελεχών που διοικούν 15 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 20 χώρες– «υπογραμμίζει» ότι, όπως συνέβη στο παρελθόν έτσι και τώρα, κάθε αλλαγή που θα προκύψει από την εξέλιξη της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» δεν μπορεί παρά να έχει και οφέλη –αναφορικά με το ζήτημα της απασχόλησης- για την ανθρωπότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κλάους Σβαμπ, πρόεδρος του WEF, επεσήμανε ότι τα κέρδη από τη νέα «νοήμονα» οικονομία δεν πρέπει να θεωρηθούν δεδομένα, αν δεν γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, ώστε οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου εργασιακού περιβάλλοντος.

Πάνω από τα μισά σημερινά εργασιακά καθήκοντα μπορεί να εκτελούνται από μηχανές έως το 2025, επισημαίνουν οι επικεφαλής των εταιριών που κατέθεσαν τις απόψεις τους μέσω του διαδικτυακού τόπου LinkedIn. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο κίνδυνος να αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι από «έξυπνες» μηχανές και ρομπότ δεν αφορά μόνο όσους εργάζονται στη γραμμή παραγωγής, αλλά και τους υπαλλήλους γραφείου με συγκεκριμένες ειδικότητες. Έως το 2025 εκτιμάται ότι το ποσοστό των εργασιών που γίνονται από «έξυπνες» μηχανές (όχι μόνο ρομπότ), θα έχει αυξηθεί σε 57%, από περίπου 29% που είναι σήμερα.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ορισμένες ειδικότητες πληροφορικής, όπως οι μηχανικοί λογισμικού, οι αναλυτές δεδομένων, οι ειδικοί στο υπολογιστικό «νέφος», οι προγραμματιστές που, οι ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη κλπ., επισημαίνεται στην έκθεση.

Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, οι χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση των δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ και η Γερμανία.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται όχι μόνο να συμβάλλει στην κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, αλλά να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο που εκτελούνται από τους ανθρώπους πολλές εργασίες, σε συνεργασία με τις «έξυπνες» μηχανές.

Οι τέσσερις τεχνολογίες-κλειδιά για την περίοδο 2018-2022 θεωρούνται ότι είναι το κινητό Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων (high-speed mobile internet) και το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και η εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα (virtual/augmented reality), η ανάλυση των μεγάλων δεδομένων (big data analytics) και η τεχνολογία του υπολογιστικού «νέφους» (cloud computing).

Σε κάθε περίπτωση, στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το είδος των νέων «έξυπνων» θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από την επόμενη «τεχνολογική επανάσταση»: Πόσο μόνιμη θα είναι η εργασία και ποιοι άνθρωποι θα μπορέσουν τελικά να απασχοληθούν στις νέες θέσεις εργασίας στο μέλλον; Από τα σχετικά στοιχεία φαίνεται ότι, έως το 2022 το 54% όλων των εργαζομένων θα χρειάζεται επανεκπαίδευση (διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών) για να αποκτήσει πρόσθετες τεχνολογικές και άλλες δεξιότητες.

Επιπλέον, σχεδόν το 50% των εργοδοτών και μάνατζερ της έρευνας αναμένουν ότι έως το 2022 η αυτοματοποίηση θα οδηγήσει σε κάποια μείωση του προσωπικού πλήρους απασχόλησης στην επιχείρησή τους. Ωστόσο, «οι μετασχηματισμοί (στην αγορά εργασίας), αν διαχειρισθούν με σοφία, μπορούν να οδηγήσουν σε καλή απασχόληση», επισημαίνουν οι ειδικοί στη σχετική έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα