Έρευνα: Πετρελαιοφάγα βακτήρια εντοπίστηκαν στο μεγαλύτερο βάθος των ωκεανών

10:35 15/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, στην Τάφρο των Μαριανών, στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ζουν βακτήρια που «τρώνε» πετρέλαιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των επιστημόνων. Τα εν λόγω βακτήρια ζουν σε βάθος περίπου 11.000 μέτρων (για λόγους σύγκρισης σημειώνεται ότι το Έβερεστ έχει ύψος 8.848 μέτρων).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, Βρετανοί, Ρώσοι και Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τους μικροβιακούς πληθυσμούς

στην Τάφρο των Μαριανών (μήκους 2.500 χιλιομέτρων) εντοπίζοντας, μεταξύ άλλων, σε μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμούς που διασπούν τους υδρογονάνθρακες.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Σιάο-Χούα Ζανγκ του κινεζικού Πανεπιστημίου των Ωκεανών, ανέφερε: «Τελικά γνωρίζουμε περισσότερα για τον ‘Αρη από ό,τι για το βαθύτερο μέρος του ωκεανού».

Από τη μεριά του ο δρ Τζόναθαν Τοντ, της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ανέφερε: «Οι μικροοργανισμοί που βρήκαμε, ουσιαστικά τρώνε ουσίες παρόμοιες με το πετρέλαιο και μετά το χρησιμοποιούν για καύσιμο. Παρόμοιοι μικροοργανισμοί παίζουν ρόλο στη διάσπαση των πετρελαιοκηλίδων σε περιπτώσεις καταστροφών, όπως της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Τέτοιου είδους βακτήρια είναι πραγματικά άφθονα στο βυθό της Τάφρου των Μαριανών».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης –η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbiome (Μικροβίωμα)- η αναλογία των βακτηρίων που διασπούν υδρογονάνθρακες στην Τάφρο των Μαριανών είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ βρεθεί στον πλανήτη μας. Η ανάλυση δειγμάτων νερού σε διαδοχικά βάθη της Τάφρου έδειξε ότι, εξαιτίας της ρύπανσης των ωκεανών, υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε βάθος έως 6.000 μέτρων, ίσως και πιο βαθιά.

Όπως ανακάλυψαν με έκπληξη οι επιστήμονες, στο βυθό της Τάφρου τα βακτήρια παράγουν υδρογονάνθρακες με βιολογικό τρόπο. Οι υδρογονάνθρακες αυτοί είναι παρόμοιοι με το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο ντίζελ και είναι πιθανό να βοηθούν τους μικροοργανισμούς να αντέχουν τις πιέσεις που ασκούν επάνω τους τα μεγάλα βάθη του νερού. Οι βιολογικά παραγόμενοι υδρογονάνθρακες είναι πιθανό, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, να καταναλώνονται ως τροφή από άλλα βακτήρια.

Παρά το γεγονός ότι τα μικρόβια που ανακαλύφθηκαν είναι πετρελαιοφάγα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μελλοντικά, για τον καθαρισμό των θαλασσών από τις πετρελαιοκηλίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα