Έρευνα: Τα κόκαλα του κοτόπουλου θα είναι τα πιο εμβληματικά ζωικά απολιθώματα της εποχής μας

15:45 12/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κοτόπουλο είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πλέον εμβληματικό ζώο της εποχής μας. Μετά από την εποχή των δεινοσαύρων και των Μαμούθ, το «ταπεινό» κοτόπουλο θα είναι το ζώο, τα κόκαλα του οποίου στο μακρινό μέλλον θα αποτελέσουν το «σήμα κατατεθέν» της σύγχρονης γεωλογικής εποχής, της εποχής μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάρις Μπένετ του Τμήματος Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του

Λέστερ, εκτιμούν ότι όταν κάποτε θα έχει εξαφανιστεί και ο τελευταίος άνθρωπος στη Γη, τα απολιθωμένα κόκαλα των κοτόπουλων θα είναι αυτά που θα δίνουν στοιχεία από τη ζωή, τη δράση μας και τη συνύπαρξή μας με άλλους ζωντανούς οργανισμούς σε αυτόν τον πλανήτη.

Σύμφωνα και με δημοσιεύματα των BBC και New Scientist, η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά: «Τα κοτόπουλα αποτελούν ένα πραγματικά σημαντικό σύμβολο και ένα δυνητικό μελλοντικό απολίθωμα της σύγχρονης εποχής, καθώς και της επίπτωσης του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη μας. Μπορεί να πει να κανείς ότι ζούμε στον πλανήτη των κοτόπουλων».

Ο πληθυσμός των κοτόπουλων παγκοσμίως φτάνει σήμερα τα 22-23 δισεκατομμύρια και είναι μεγαλύτερος από οποιουδήποτε άλλου σπονδυλωτού ζώου της ξηράς. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι, κάθε χρόνο οδηγούνται στο σφαγείο περίπου 66 δισεκατομμύρια κοτόπουλα (έναντι ενάμισι δισεκατομμυρίου χοίρων). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, σύντομα τα κοτόπουλα θα ξεπεράσουν τους χοίρους ως τα ζώα των οποίων το κρέας οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο.

Οι σημερινές κότες της πτηνοτροφίας μικρή σχέση έχουν με τους προγόνους τους, καθώς μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες έχουν υποστεί σημαντικές βιολογικές μεταβολές, επειδή χρησιμοποιούνται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφία και στη βιομηχανία κρέατος.

Όταν οι μελλοντικές γενιές εξετάζουν πετρώματα από την εποχή μας, «ανάμεσα στα τενεκεδάκια, στα γυάλινα μπουκάλια και στα πλαστικά, θα βρουν και κόκαλα από κοτόπουλα», πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα η επικεφαλής της έρευνας, Κάρις Μπένετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα