ΕΡΤ Χανίων – Ν. Μαριάς: Παρέμβαση για τον ΕΛΓΑ και για τη Fraport (audio)

07:51 2/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που πλήττει τους αγρότες εντείνεται, και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς στον Κανονισμό του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων δεν προβλέπεται η αποζημίωση των αγροτών, γιατί ο Κανονισμός δεν θεωρεί την ξηρασία ως ζημιογόνα αιτία,» δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος επισημαίνει ότι οι Έλληνες αγρότες, «λόγω της επιβληθείσης φορομπηχτικής πολιτικής της τρόικας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν

στις καλλιεργητικές τους δαπάνες, με αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων».

Ο κ. Μαριάς ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι Έλληνες αγρότες για τις φετινές ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό τους κεφάλαιο.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μαριάς:


Ν. Μαριάς: Σκανδαλώδης η απάντηση Μοσκοβιστί για τη Fraport

Στο μεταξύ, «σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει ο κ. Μαριάς την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σχετικά με το παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. Στην Απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρνείται να αναγνωρίσει, τόσο τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από την διαδικασία παραχώρησης των αεροδρομίων, όσο και την παραβίαση των διατάξεων περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της Fraport όπως έθεσε ο κ. Μαριάς στην ερώτησή του. Όπως επίσης είχε καταγγείλει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην γραπτή ερώτησή του, «κατά τη διαδικασία παραχώρησης παραβιάστηκαν οι οικείες διατάξεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς δικαίου της ΕΕ περί διεθνούς διαγωνισμού και σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς η Lufthansa Consulting, θυγατρική της εταιρίας Lufthansa AG, ασκούσε χρέη συμβούλου προς το ΤΑΙΠΕΔ για την εν λόγω παραχώρηση, την ίδια στιγμή που η μητρική της εταιρία κατέχει το 8,45% των μετοχών της Fraport AG». Σ΄ αυτό, ο κ. Moscovici, απαντά ότι «οι εσωτερικές διαδικασίες κρίθηκαν νόμιμες από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελληνικής Δημοκρατίας» ενώ για το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων καταλήγει ότι «τέτοια μελλοντική σύγκρουση συμφερόντων θα ήταν, για παράδειγμα, η σημαντική συμμετοχή άνω του 15 % σε αεροπορική εταιρία ή εάν αεροπορική εταιρία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του πιθανού επενδυτή• εν προκειμένω όμως αυτός ο όρος δεν φαίνεται να ισχύει»!!!

Αναφορικά δε με την παραβίαση των διατάξεων της ΣΛΕΕ και συγκεκριμένα «των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων και του άρθρου 102 ΣΛΕΕ περί απαγόρευσης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της Fraport AG», όπως ανέφερε ο Νότης Μαριάς, ο Επίτροπος αρκείται να επισημάνει ότι «οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επαρκούν για να διαπιστωθεί η ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης» και ότι «η Επιτροπή δεν γνωρίζει κανένα περιστατικό το οποίο υποδεικνύει ότι η Fraport θα μπορούσε να έχει προβεί σε ενέργειες που είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης», χωρίς περαιτέρω επιχειρήματα. Προφανώς δεν πείθει κανέναν.

Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της Απάντησης του κ. Moscovici:
Θέμα: Παραβιάση των διατάξεων της ΣΕΕ και ΣΛΕΕ κατά τη διαδικασία παραχώρησης εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport AG-Slentel Ltd (1.2.2016)
Σε ερώτηση που κατέθεσα στις 27/08/2015 σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας στην κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd, η από 22/12/2015 απάντηση της Επιτροπής ήταν ανεπαρκής.
Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω παραχώρηση παραβιάζει τις διατάξεις της ΣΕΕ και ΣΛΕΕ περί ελεύθερου ανταγωνισμού και απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων, όπως αναλύσαμε και στην ως άνω ερώτησή μας.
Επιπλέον, κατά τη διαδικασία παραχώρησης παραβιάστηκαν οι οικείες διατάξεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς δικαίου της ΕΕ περί διεθνούς διαγωνισμού και σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς η Lufthansa Consulting, θυγατρική της εταιρίας Lufthansa AG, ασκούσε χρέη συμβούλου προς το ΤΑΙΠΕΔ για την εν λόγω παραχώρηση, την ίδια στιγμή που η μητρική της εταιρία κατέχει το 8,45% των μετοχών της Fraport AG.
Ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει:
την τήρηση του δικαίου της ΕΕ και της αρχή της διαφάνειας κατά τη διαδικασία της ως άνω παραχώρησης εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ προς την κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd των εν λόγω δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων ενόψει και της ανωτέρω εμπλοκής της Lufthansa Consulting;
την τήρηση των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων και του άρθρου 102 ΣΛΕΕ περί απαγόρευσης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της Fraport AG.
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (17.8.2016)
Η Επιτροπή επισημαίνει εκ νέου ότι οι εσωτερικές διαδικασίες κρίθηκαν νόμιμες από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελληνικής Δημοκρατίας το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία και τη διαγωνιστική διαδικασία στο σύνολό της[1]. Το 2012, η Ελληνική Δημοκρατία σύναψε σύμβαση με την Lufthansa Consulting Gmbh, μέσω ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας, ως τεχνικό σύμβουλο με κύριο καθήκον την παροχή συνδρομής στην προετοιμασία των μοντέλων και των προβλέψεων για την κυκλοφορία στους εν λόγω αερολιμένες. Σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κάθε ενδιαφερόμενος(-νη) επενδυτής/κοινοπραξία όφειλε να επιβεβαιώσει γραπτώς ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο την ικανότητά του/της να παράσχει πρόσβαση στους αερολιμένες και σε όλες τις εγκαταστάσεις τους σε όλους τους πιθανούς χρήστες χωρίς διακρίσεις. Τέτοια μελλοντική σύγκρουση συμφερόντων θα ήταν, για παράδειγμα, η σημαντική συμμετοχή άνω του 15 % σε αεροπορική εταιρία ή εάν αεροπορική εταιρία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του πιθανού επενδυτή[2]• εν προκειμένω όμως αυτός ο όρος δεν φαίνεται να ισχύει.
Όσον αφορά την τήρηση του άρθρου 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επαρκούν για να διαπιστωθεί η ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης στις διαδικασίες. Όσον αφορά την τήρηση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, η Επιτροπή δεν γνωρίζει κανένα περιστατικό το οποίο υποδεικνύει ότι η Fraport θα μπορούσε να έχει προβεί σε ενέργειες που είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα