ΕΡΤ Χανίων – Β. Βαγιωνάκη: Επιτακτική ανάγκη να στηρίξει το υπουργείο τους καστανοπαραγωγούς (audio)

17:56 4/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η καλλιέργεια του κάστανου αποτελεί μια από τις πλέον παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης. Καλλιεργείται αποκλειστικά στη νοτιοδυτική ενδοχώρα του Νομού Χανίων και ειδικότερα σε ορεινά χωριά των Δήμων Κισσάμου, Καντάνου – Σελίνου και Πλατανιά, ανέφερε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη.

Τόσο η κ. Βαγιωνάκη, όσο και ο συνάδελφός

της Αντώνης Μπαλωμενάκης, έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούν από τον υπουργό να τους ενημερώσει για το τι προτίθενται να πράξουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διενέργεια ελέγχων και καταγραφής από τα όργανα του Ε.Λ.Γ.Α. των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών, των νοτίων ανέμων και της ανομβρίας στην παραγωγή των καστανόδεντρων της Κρήτης, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγο. Ζητούμενο επίσης είναι, να προχωρήσει η υπογραφή του φακέλου που αφορά τη χρηματοδότηση και δημιουργία φυτωρίου υποκειμένων ντόπιας καστανιάς στο Νομό.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, η κ. Βαγιωνάκη:

Να υπενθυμίσουμε, ότι στην ερώτηση, οι δύο βουλευτές Χανίων, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Στην περιοχή αυτή φύονται περίπου 110.000 καστανόδενδρα και η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 1.000 – 1.300 τόνοι. Το κρητικό κάστανο προέρχεται από τις ξεχωριστές ποικιλίες Ρογδιανή, Στροβλιανή και Μαυροκάστανο, που είναι μοναδικές σε γεύση, σύσταση και θρεπτικές ιδιότητες. Το κάστανο για τους αγρότες των ορεινών αυτών περιοχών αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα παράλληλα με την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

Εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου τις προηγούμενες δεκαετίες δημιουργήθηκαν προβλήματα στην παραδοσιακή αυτή δεντροκαλλιέργεια. Σημαντικά πλήγματα είναι οι ασθένειες, η μελάνωση και το έλκος της καστανιάς, που έπληξαν το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καστάνου Ν. Χανίων» και της «Αναπτυξιακής Εταιρίας Εννιά Χωριών Α.Ε.», η καστανοκαλλιέργεια φαίνεται να αποκτά νέες δυναμικές προοπτικές, με ορατά ήδη τα αποτελέσματα στον τομέα προώθησης της εμπορίας της μεταποίησης και των εξαγωγών.

Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Καστάνου Ν. Χανίων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Χανίων και το Μ.Α.Ι.Χ. προχωρά στη δημιουργία φυτωρίου με στόχο την πιστοποίηση και την παραγωγή δενδρυλλίων από ντόπιες ποικιλίες με σκοπό την αποκατάσταση και την επέκταση των καλλιεργειών. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται προς υπογραφή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας. Παράλληλα, ήδη μέσω του «Πρασίνου ταμείου» έχει ξεκινήσει η τρίτη περίοδος του προγράμματος εμβολιασμού των καστανόδεντρων με στόχο την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνεχίζονται αμείωτα οι προσπάθειες για την αναγνώριση του κάστανου ως προϊόντος Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης «Ορεινό κάστανο Χανίων Κρήτης». Ο φάκελος έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, προκειμένου να αναγνωριστούν τα ιδιαίτερα στοιχεία που καθιστούν ξεχωριστό το κάστανο Χανίων.

Παρά τα ως άνω αισιόδοξα μηνύματα για την καλλιέργεια του κάστανου, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η καστανοκαλλιέργεια των Χανίων υπέστη σοβαρές ζημίες εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στο νησί και είχαν την μορφή ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών νότιων ανέμων στην διάρκεια της άνοιξης σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία που ακολούθησε. Οι ακραίες αυτές συνθήκες, προκάλεσαν ζημιές στα καστανόδεντρα τόσο κατά το στάδιο της καρπόδεσης όσο και της ανάπτυξης των καρπών.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα