ΕΡΤ Ζακύνθου: Τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις

15:19 13/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις 13-4-2018

-Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που θα συνδέσουν για πρώτη φορά τα Ιόνια Νησιά μεταξύ τους ανακοίνωσε η εταιρεία Ilida Paxos Hydrofoil. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα είναι σε ισχύ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας Ilida Paxos Hydrofoil, από την 1η Μαΐου 2018

έως και τις 31 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται με το επιβατικό πλοίο «HIGH SPEED AZIMUT JOY CRUISES». Το πλοίο έχει μήκος 30 μέτρα και μέγιστο πλάτος 6 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του είναι 260 άτομα. Η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή θα συνδέει κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή την Κέρκυρα με τους Παξούς, τη Βασιλική της Λευκάδας, τον Πισαετό Ιθάκης, τη Σάμη Κεφαλονιάς και τη Ζάκυνθο, ενώ αντίστροφα η ακτοπλοϊκή γραμμή με αφετηρία τη Ζάκυνθο και τελικό προορισμό την Κέρκυρα θα εκτελείται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, «η σύνδεση των Ιονίων Νήσων θα είναι μία νέα πραγματικότητα, που θα σπάσει τον αποκλεισμό ανάμεσα στα νησιά της ίδιας περιφέρειας». Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα ναύλα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. (ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΡΜΗΣ»)

-«Με την έναρξη λειτουργίας της νέας προσωρινής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων, έχουμε στη διάθεσή μας και τα πρώτα ποσοτικά στοιχεία επεξεργασίας και ανάκτησης. Τα στοιχεία αυτά εμπεριέχουν ποσότητες εισερχόμενων υλικών, ποσότητες ανάκτησης οργανικών υλικών προς χουμοποίηση, ανακυκλώσιμες συσκευασίες που ανακτήθηκαν και υπόλειμμα το οποίο δεματοποιήθηκε», επισημαίνει ο ΦοΔΣΑ Ζακύνθου, Σύμφωνα με τον ΦοΔΣΑ, από τα σχετικά στοιχεία, προκύπτει ότι συλλέχθηκαν 5.582 τόνοι απορριμμάτων και από αυτά ανακτήθηκαν 2.073 τόνοι οργανικού υλικού (αποφάγια) και 53 τόνοι ανακυκλώσιμες συσκευασίες (σίδηρο, πλαστικό διαφόρων ειδών και αλουμίνιο). Από τη σχετική επεξεργασία το υπόλειμμα ανέρχεται σε 2.073 τόνους το οποίο και δεματοποιήθηκε για μελλοντική επεξεργασία στην υπό δημιουργία ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων). Αξίζει να σημειωθεί ότι: Α. από τους 5.582 τόνους απορριμμάτων οι 2.000 περίπου προέρχονταν από απορρίμματα που βρίσκονταν ήδηστους δρόμους του νησιού πλέον των δύο μηνών-Β. το μέσο ποσοστό ανάκτησης στην Μονάδα ξεπερνά κατά βάρος το 45%-Γ. για πρώτη φορά στο νησί μας πραγματοποιήθηκε επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν τα πρώτα ποιοτικά αποτελέσματα παραγωγής εδαφικού υλικού από σκουπίδια.

-«Την Τετάρτη 4/4/2017 συνήλθαμε σε γενική συνέλευση οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και μετά από διαλογική συζήτηση σχετικά με τις από πενταετίας προσφυγές μας στο ΣΤΕ, τις σημερινές μας αποδοχές και τις τελευταίες επιπλέον μειώσεις στους μισθούς μας , τις διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική συλλογική συμφωνία των γιατρών με την πολιτεία, το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών, την δρομολογούμενη αλλαγή του νόμου για την αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ και το νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση», επισημαίνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ).
«Διεκδικούμε επάνοδο μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, προσλήψεις μόνιμων επιμελητών, κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων επικουρικότητας, προσωρινότητας, ομηρίας και αναξιοπρέπειας, αναγνώριση του λειτουργήματός μας ως βαρέως και ανθυγιεινού , συνυπολογισμός του χρόνου εφημεριακής απασχόλησης στον συντάξιμο χρόνο με την συνεπακόλουθη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα για την ουσιαστικοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης ,σοβαρά κίνητρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος της μετανάστευσης των νέων γιατρών προς το εξωτερικό, κρατική χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών και μόνιμες προσλήψεις λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ, νομοθετικά μέτρα για την ανάσχεση της εκμετάλλευσης ιατρικών επιπλοκών από διάφορα «εξειδικευμένα» δικηγορικά γραφεία με προφανή στόχο το κέρδος, καμία αλλαγή στο νόμο για την Αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ» αναφέρει η ΕΝΙΖ.

-Ο Δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής παρευρέθη σε σύσκεψη για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του νέου νοσοκομείου Λευκάδας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον διοικητή του νοσοκομείου Λευκάδας Β. Μίχα, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Τ. Νικολόπουλο, την Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των Κτηριακών Υποδομών Σ. Πολίτου και Β. Καραγιάννη, αντίστοιχα, αλλά και τον εργολάβο του έργου της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση των υπολειπόμενων εργασιών (συνδέσεις δικτύων, οδικό δίκτυο, περιβάλλοντα χώρο), την παροχή επιπλέον εξοπλισμού (αξονικός τομογράφος, μηχανήματα αιμοκάθαρσης, γεννήτρια οξυγόνου κα) και την μεταφορά του νοσοκομείου στο νέο κτήριο μέχρι τα τέλη Φθινοπώρου του 2018. Τέλος, ο Δήμαρχος έθεσε στον κ. Πολάκη το θέμα της αξιοποίησης του παλιού κτηρίου του νοσοκομείου, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με στόχο την καλύτερη διευθέτηση του θέματος.

-Συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά, τον χαρακτήρα του μέτρου και τα βήματα διαβούλευσης για την εφαρμογή του, είχε εχθές το μεσημέρι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος με τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό. Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα τεθεί σε πρώτη φάση σε ισχύ για νησιωτικές περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και τα Διαπόντια Νησιά από την 1η Ιουλίου 2018 και στη συνέχεια από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα ισχύσει για όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Λευκάδας και Εύβοιας. Το μεταφορικό ισοδύναμο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί σε πρώτο στάδιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο να εξισωθεί το μεταφορικό κόστος που επωμίζονται οι νησιώτες και επιβαρύνει τα προϊόντα που διακινούνται στα νησιά, με αυτό της ηπειρωτικής χώρας. Στην πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί επιδότηση στο εισιτήριο των νησιωτών και στους έχοντες φορολογική έδρα στη νησιωτική χώρα, οι προτάσεις και οι σκέψεις όμως που υπάρχουν θα τεθούν σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε υλοποίηση των εξαγγελιών και δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, απαντώντας στα αιτήματα που είχε καταθέσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ζακύνθου, προσκαλεί στην 1η διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Αειφορία και Εναλλακτικός Τουρισμός», η οποία θα διεξαχθεί στο νησί, την Δευτέρα 23 Απριλίου και θα αρχίσει στις 11πμ στο Πνευματικό κέντρο, ενώ φιλοδοξεί να είναι η αρχή μιας σειράς δραστηριοτήτων για την προώθηση των εναλλακτικού τουρισμού, μέσω της ενσωμάτωσης και πιστοποίησης των επιχειρήσεων σε δράσεις που στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η πρόσκληση είναι ανοικτή και αφορά όλους τους επαγγελματίες στο τουρισμό. Για περισσότερες πληροφορίες στην αρμόδια υπάλληλο του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Ζακύνθου κ. Αθηνά Κάρδαρη, στο τηλ.: 26953-61315.

-Το «Let’s do it» είναι διεθνή εθελοντική καμπάνια. Έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μια φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους και σημαντικά οικοσυστήματα. Ο Δήμος Λευκάδας, ενημερώνει ότι και φέτος για 7η φορά ο Δήμος θα συμμετέχει στο «Let’s do it» Πανελλήνια Ημέρα Καθαρισμού Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Ο Δήμος Λευκάδας καλεί όλους τους δημότες, εθελοντές, εθελοντικές οργανώσεις, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, σχολεία και όλους όσους επιθυμούν, «και όλοι μαζί να καταφέρουμε να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο καθαρίζοντας τον Δήμο μας, τις Δημοτικές Ενότητες (Καρυάς, Ελλομένου, Σφακιωτών, Απολλωνίων, Καλάμου και Καστού) τις γειτονιές, τα πάρκα, τα δάση, τις παραλίες δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Θα χωριστούμε σε ομάδες, θα μοιραστούμε σε περιοχές που ήδη έχουν επιλεχθεί. Υλικά καθαρισμού θα δοθούν από τον Δήμο Λευκάδας. Για την ώρα και το σημείο συγκέντρωσης θα υπάρξει νεότερο Δελτίο Τύπου. Δηλώσεις συμμετοχής και μεμονωμένα στην ιστοσελίδα www.letsdoitgreece.or

-Η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προετοιμασία νέου αιματοκυλίσματος, του Συριακού λαού, όπως επισημαίνει, θα πραγματοποιήσει πικετοφορία το Σάββατο 14 Απρίλη στις 7.00 μ.μ., μπροστά από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας.

-Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου ΄΄ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ΄΄, καλεί τα μέλη του, το Σάββατο 14 Απριλίου και ώρα 5 το απόγευμα., στον Πολυχώρο-Καφέ ΄΄ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ΄΄ , στην πλατεία Σολωμού, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Σε περίπτωση μη απαρτίας κατά την αναφερόμενη ημερομηνία, η Γενική Συνέλευση σύμφωνα με το Καταστατικό, συνέρχεται το Σάββατο 21 Απριλίου, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα.

-Ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ», προσκαλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 έως 21.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο). Σε περίπτωση μη απαρτίας μελών, η επαναληπτική ΓΣ ορίζεται για τις 25 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο.

-Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 16 Απριλίου μέχρι την Πέμπτη 19 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί έργο επισκευής και αναβάθμισης των αντλιοστασίων ύδρευσης στη θέση “Καρφάκη” Λευκάδας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακοπεί η υδροδότηση από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης προς τους οικισμούς: Σπανοχωρίου, Λαζαράτων, Πινακοχωρίου, Καβάλου, Ασπρογερακάτων, Δρυμώνα, Εξάνθειας, Καλαμιτσίου, Χορτάτων, Κομηλιού, Δραγάνου και Αθανίου. Η Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με το τμήμα Ύδρευσης – Αποχέτευσης, τους προέδρους των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων και με τη συνεργασία των υδραυλικών του Δήμου καθώς και εξωτερικών συνεργατών, μεριμνά, με χρήση των κατά τόπους υπαρχόντων υδάτινων πόρων, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έλλειψη νερού στους κατοίκους. Καλούνται οι δημότες των περιοχών αυτών από 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου να προσπαθήσουν στην ορθολογική χρήση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, εξοικονομώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες νερού για οικιακή χρήση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμό του ποτίσματος κήπων, λουλουδιών κλπ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και με διακοπή της χρήσης και πλήρωσης δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες). Παρακαλούμε για την κατανόηση των πολιτών. Το νερό είναι πολύτιμο. Η εξοικονόμηση του είναι υποχρέωση όλων μας.

-Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00 στο Διοικητήριο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με μοναδικό θέμα την έγκριση της έκθεσης και κατάρτισης απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2016 Δήμου Λευκάδας. Επίσης, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο, και ώρα 18:00, με 8 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου συνεχίζει τη διαρκή προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής της Ζακυνθινής πολιτιστικής παραγωγής και παράδοσης, ως βασικός υποστηρικτής και χορηγός της παρουσίας της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκουλικάδου «Ο Ερωτόκριτος» στην Κέρκυρα, σήμερα Παρασκευή 13 Απριλίου, όπου και θα παρουσιάσει στο Κερκυραϊκό κοινό το έργο του Ζώρζ Φεϋντώ «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος».

-Αυτή την Κυριακή Μεσημέρι της Κυριακής του Θωμά: Ένα παλιό έθιμο (η συνήθεια των ζακυνθινών το μεσημέρι της Κυριακής του Θωμά, να στρώνουν τη γιορτάσιμη τραπεζαρία τους, κατάχαμα, πάνω στα αγριολούλουδα του αιωνόβιου ελαιώνα, στη σκιά του λόφου με το γραφικό ξωκλήσι, το αγαπημένο του Διονύσιου Σολωμού) που τις τελευταίες δεκαετίες είχε παρακμάσει, εδώ και λίγα χρόνια ζωντανεύει ξανά. Μια εβδομάδα μετά το Πάσχα, Παλιοί και νέοι, γονείς με τα παιδιά τους και παρέες φίλων, γιορτάζουν την Άνοιξη και την Ανάσταση στον Άγιο Λύπιο.
Οι Διοργανωτές-Πληροφορίες: 6972871714.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, high speed, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εναλλακτικός τουρισμός, εταιρεία, ισχύ, μαΐου, speed, joy, cruises, νέα, κερκυρα, πηγη, εφημεριδα, κρητη, τσιπρας, αειφορία, επιμηκυνση, τηλ, σχολεια, ΚΚΕ, ξωκλήσι, πασχα, ανάσταση, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αθηνα, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, αποτελεσματα, ημερομήνια, το θεμα, εδρα, ημερησια, θεμα, ιατρικη, ιονια, νησι, νησια, ξωκλήσι, προγραμμα, σημερινη, ωρα, αξιζει, ανοιξη, ανάσταση, γιατροι, γονεις, γραφεια, δευτερα, δημος, δηλωσεις, δοθει, δρομολογια, δικτυο, εγινε, εθιμο, αιθουσα, ελλειψη, ελπιδα, εβδομαδα, εξελιξη, ερχεται, εταιρεία, ευθυνη, εφημεριδα, ζακυνθο, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ιονια νησια, κτιριο, μαΐου, μεμονωμενα, μεριμνα, μηκος, μειωση, μιχα, νερο, νοσοκομεια, παντα, παιδια, παξους, πεμπτη, περιβαλλον, περιφερειακο, πλοιο, πολιτεια, προσληψεις, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, σκεψεις, σολωμου, σωματειο, τηλ, τμημα, τριτη, τραπεζαρια, υλοποιηση, ισχύ, φορολογικη, φορα, κωνσταντινος, ωρες, ανηκει, βηματα, εφαρμογη, ενωση, χωρα, υπουργειο, joy, κυριακη, μια φορα, μπροστα, ομαδες, πληροφοριες, speed, θεματα, υγειας, υλικα, θωμα
Τυχαία Θέματα