ΕΡΤ2 – «Εποχές και συγγραφείς»: Αφιέρωμα στον Άρη Δικταίο

01:36 14/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον Άρη Δικταίο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς», που μεταδίδεται την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18.00, από την ΕΡΤ2.

Ο Άρης Δικταίος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Κώστα Κωνσταντουράκη), γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1919 και άρχισε να γράφει ποιήματα από τη μαθητική του ηλικία, εκδίδοντας τις πρώτες ποιητικές του συλλογές «Στα κύματα

της ζωής» και «Δώδεκα εφιαλτικές βινιέττες» σε ηλικία 15-16 χρόνων. Κατά τη διάρκεια του ερχομού του στην Αθήνα, το 1938, γνωρίστηκε με τον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη που επηρέασε την πορεία του στα Γράμματα. Φοίτησε δύο χρόνια στην Πάντειο, αλλά ο πόλεμος τον ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές του και να επιστρέψει στην Κρήτη. Από το 1945 που επέστρεψε στην Αθήνα, μέχρι το 1951 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. Το 1956 βραβεύτηκε για την ποιητική συλλογή του «Πολιτεία» με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως, από κοινού με τον Γιάννη Ρίτσο για τη συλλογή του «Η σονάτα του σεληνόφωτος». Το 1962 βραβεύτηκε με Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το βιβλίο του «Θεωρία Ποιήσεως». Από το 1960 ώς το 1965 εργάστηκε ως σύμβουλος εκδόσεων στις Εκδόσεις ΦΕΞΗ. ΄Εκτοτε βιοποριζόταν από τις μεταφράσεις του σε πάνω από 100 τόμους ποιητών, πεζογράφων και στοχαστών. Το 1977 τιμήθηκε με το παράσημο του Α΄ Βαθμού των Γραμμάτων Κύριλλου και Μεθόδιου από τη βουλγαρική κυβέρνηση για την «Ανθολογία Βουλγάρικης Ποίησης» που εξέδωσε σε μετάφραση και επίμετρο δικά του, το 1971. Πέθανε τον Μάρτιο του 1983.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα