ΕΡΤ2 – Βιβλιοθήκες της Αθήνας: «Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων»

02:36 18/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δέκατο επεισόδιο της εκπομπής «Βιβλιοθήκες της Αθήνας», έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30.

Επεισόδιο 10ο: «Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων»

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει μια πληθώρα χώρων αφιερωμένων στον πολιτισμό. Μουσεία, πινακοθήκες, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, καθώς και Βιβλιοθήκες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, στους ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που αναζητούν τη γνώση και την πληροφορία, αλλά και τη χαρά της ανάγνωσης. Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων

είναι τέσσερις: η Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης, η οποία διαθέτει πλούσια συλλογή βιβλίων, καθώς και αρχεία αθηναϊκών εφημερίδων, περιοδικών, αθηναϊκών ημερολογίων και ΦΕΚ, η Βιβλιοθήκη του Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου στην οδό Πανόρμου, καθώς και δύο νέες Παιδικές Βιβλιοθήκες που λειτουργούν από το 2016 στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό: η μία απευθύνεται στα πολύ μικρά παιδιά και είναι η μόνη βρεφική-νηπιακή Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στη χώρα, ενώ η δεύτερη απευθύνεται στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι Βιβλιοθήκες είναι δανειστικές και μέλη τους μπορούν να γίνουν όλοι όσοι μένουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Άβα Χαλκιαδάκη, ο βιβλιοθηκονόμος Ιάκωβος Μπάλιος, η προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθηκών Φαίη Πίττα, ο πρόεδρος Ομίλου Βετεράνων Μουσικών Νίκος Τσολάκης, η φιλόλογος Ρωξάνη Καργάκου, η βιβλιοθηκονόμος Κωνσταντίνα Ζαμπάκου, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Φωτεινή Μπαλογιάννη, ο εκπαιδευτικός – αφηγητής λαϊκών παραμυθιών Δημήτρης Προύσαλης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας και η εκπρόσωπος του συλλόγου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», Άλκηστη Χρονάκη.

Διαβάζει η ηθοποιός Μιχαέλα Κυβεντίδου.

Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος.

Κείμενα: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Μουσική: Πάνος Μαλανδρής.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς.

Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης.

Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Παραγωγή: Sound & Picture Ltd.

Εκτελεστής παραγωγός: Εταιρεία Ήχος & Εικόνα ΕΠΕ.

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα