Ετήσια έκθεση Δ. Αμνηστίας: Αναφορά σε προσφυγικό και ανεργία στην Ελλάδα

18:13 22/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, στις ανεπαρκείς συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα νησιά και στις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Αθήνα εστιάζει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που μεταξύ 159 χωρών διερευνά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Από τους «χειρότερους ηγέτες» ως προς τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κατονομάζει η Διεθνής Αμνηστία

τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας ότι με την αντιμεταναστευτική ταξιδιωτική απαγόρευση «έδωσε τον τόνο για ρητορική μίσους κατά μειονοτήτων ανά τον κόσμο».

Donald Trump likened to Vladimir Putin and Rodrigo Duterte by Amnesty International in annual human rights report

Telegraph News (@TelegraphNews) February 22, 2018

Για πρώτη φορά καταγγέλλεται και η Ελβετία για την σκληρή αντιμεταναστευτική της πολιτική, ενώ για την Τουρκία η έκθεση συνιστά νέο καταπέλτη.
«Η συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τον Ιούλιο του 2016 και οι εκτεταμένες εξουσίες στον Πρόεδρο Ερντογάν, «στερούν θεμελιώδη δικαιώματα» και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά 786 κρατούμενοι προστέθηκαν στην λίστα των χιλιάδων τον περασμένο μήνα μόνο και μόνο επειδή επέκριναν την τουρκική επιχείρηση στο Afrin της Συρίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η προσφυγική κρίση παραμένει διεθνές δράμα που διογκώνεται από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ και την Μιανμάρ, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Amnesty International's annual report offers a scathing assessment of the world's human rights

TIME (@TIME) February 22, 2018

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, επισημαίνεται στην έκθεση ότι «το ζήτημα της ασφάλειας συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα για πολλούς και πολλές που ζουν στους καταυλισμούς, και ιδιαίτερα στα υπερπλήρη hotspots στα νησιά», καθώς και ότι «οι αρχές δεν κατάφεραν να προσφέρουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής που πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου».

⚡️ “Amnesty International Annual Report 2017/2018”

Here's everything you need to know.

— AmnestyInternational (@amnesty) February 22, 2018

Επίσης, τονίζεται ότι οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και υπερβολική χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας συνεχίστηκαν, όπως σε αιτούντες άσυλο στη Μόρια κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης διαδηλωτών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία τον περασμένο Ιούλιο.

«Πολλοί άνθρωποι από χώρες που θεωρούνται πως παράγουν «οικονομικούς μετανάστες» και όχι «πρόσφυγες» κρατήθηκαν αυτόματα με την προσδοκία να επιστραφούν στην Τουρκία», υπογραμμίζεται, ενώ επιπλέον επισημαίνεται η «συνεχιζόμενη και συστηματική κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων».

Πάνω από 50 επιθέσεις στον Ασπρόπυργο σε μετανάστες εργάτες από το Πακιστάν αναφέρθηκαν από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι το τέλος του 2017, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η έκθεση περιγράφει επίσης τη σύλληψη τριών υπόπτων σε σχέση με τις βίαιες αυτές επιθέσεις, αλλά και την υπό εξέλιξη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στα νησιά ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν δεχτεί επιθέσεις μίσους ήταν τρανς γυναίκες και γκέι άντρες, υπογραμμίζεται, ενώ την ίδια ώρα αναδεικνύεται και η ψήφιση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που όμως «εξακολουθεί να έχει πολλές ελλείψεις».

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε πως η Ελλάδα απέτυχε να αποτρέψει την καταναγκαστική εργασία και εμπορία για τους 42 εργάτες μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Σχετικά με την ανεργία, η έκθεση σημειώνει ότι το ποσοστό, αν και μειώθηκε, ωστόσο παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 15-24 ετών.

Επίσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2017 η Ελλάδα έλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο ζήτημα της ισότητας των φύλων.

ΠΗΓΗ: Amnesty International, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα