Ευ. Βενιζέλος: Κορυφώνεται στη Διάσκεψη για τη Συρία, η πολυήμερη διπλωματική παρουσία της Ελλάδας

19:52 21/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
"Πολύπλοκη" χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος,την ελληνική διπλωματική αποστολή η οποία άρχισε προ 10μέρου και κορυφώνεται σήμερα Τετάρτη στη διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την τραγική κρίση στη Συρία.Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης
ΕΕ-Σερβίας, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η ελληνική αποστολή αισθάνεται ιστορική ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χώρα μας προεδρεύει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη με αντικείμενο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την Διάσκεψη "μια πολύ σημαντική στιγμή για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα για τον σερβικό λαό". Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης τόνισε πως χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας είναι ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία για το θέμα αυτό, με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, τη θεσμική αξιοπρέπεια, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Αναφορικά με το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα νότια της Κρήτης, ο κ. Βενιζέλος καθησύχασε τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει αναλάβει έντονη διπλωματική πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη Μεσόγειο, για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για τη διατροφική αλυσίδα.

Ακολουθεί απόσπασμα των δηλώσεων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στη Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες:

"Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος μιας αρκετά πολύπλοκης πολιτικής και διπλωματικής αποστολής, που άρχισε πριν από δέκα μέρες περίπου και κορυφώνεται αύριο με τη συμμετοχή μου στη διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την τραγική κρίση στη Συρία. Αύριο λοιπόν η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση που της απηύθυνε ο του ΟΗΕ, θα μετάσχει στο Montreux στη διάσκεψη αυτή, προσπαθώντας να συμβάλει στην αντιμετώπιση όχι μόνο του μείζονος πολιτικού και στρατιωτικού ζητήματος που αντιμετωπίζει η Συρία και ο συριακός λαός εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά και των παράπλευρων επιπτώσεων για τους άμαχους.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη στην ενδιάμεση φάση να γίνουν αποδεκτά και να εφαρμοστούν σοβαρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και φυσικά θα δηλώσουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων που ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν και θα εξελιχθούν ομαλά, με στόχο μια κατάσταση ευρύτερα αποδεκτή στη Συρία, που θα διαφυλάσσει την ακεραιότητα της συριακής επικράτειας και κυρίως θα απαλλάσσει τον συριακό λαό, ανεξαρτήτως εθνοτικών ή θρησκευτικών χαρακτηριστικών, από τον κίνδυνο του πολέμου και από την εμπειρία της βίας που βιώνει τόσο καιρό τώρα.

Σήμερα είχαμε τη μεγάλη, θα έλεγα ιστορική ικανοποίηση να προεδρεύσουμε ως Ελλάδα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που ξεκίνησε με αντικείμενο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ. Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή της Ελληνικής Προεδρίας, μια πολύ σημαντική στιγμή για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα για τον σερβικό λαό, που μετά από μια πολύ μεγάλη ιστορική περιπέτεια κάνει την οριστική στροφή προς την Ευρώπη, αλλάζει σελίδα, και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει μια νέα κατάσταση όχι μόνο για τη Σερβία αλλά και για το Κόσοβο, καθώς συνιστά μια πολύ έντονη υποστήριξη στη διαδικασία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η Ελλάδα, η Ελληνική Προεδρία, που είχε την τιμή να εκπροσωπήσει όλα τα κράτη της ΕΕ και να προεδρεύσει στη διαδικασία αυτή, συγχαίρει τον σερβικό λαό και εκφράζει τις καλύτερες ευχές της για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία μας, όχι μόνο της Ελλάδας και της Σερβίας, αλλά όλων των λαών των Δυτικών Βαλκανίων, φυσικά υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των κριτηρίων που πρέπει να πληροί κάθε κράτος μέλος και κάθε υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος.

Χθες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για όλα τα μείζονα ανοιχτά διεθνή θέματα. Για τη Συρία, φυσικά, ενόψει της Γενεύης ΙΙ, για το Ιράν, ενόψει και της έκθεσης που υπέβαλε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, μιας έκθεσης που είναι θετικός οιωνός, για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για το Νότιο Σουδάν, για την Αίγυπτο, για την κατάσταση στις χώρες που επηρεάζονται από τη συριακή κρίση, όπως ο Λίβανος, για την κατάσταση στη Λιβύη. Για τα θέματα αυτά ενημέρωσα μετά την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (την AFET), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Elmar Brok.

Είχα ταυτόχρονα τη δυνατότητα να παρουσιάσω στην επιτροπή διεξοδικά τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και να απαντήσω σε μια μεγάλη και πυκνή σειρά ερωτήσεων των μελών της επιτροπής και για τα θέματα της επικαιρότητας και για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τα μεγάλα θέματα που εμείς ονομάζουμε εθνικά, όπως είναι το Κυπριακό, η κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και το περιβόητο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ που σε ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν τίθεται ως τέτοιο, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι η χώρα αυτή να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνει κάθε υποψήφιο προς ένταξη κράτος. Πρέπει δηλαδή να ανταποκρίνεται στα όσα έχει ζητήσει το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 17ης Δεκεμβρίου, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ένας κατάλογος όρων και προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να ανοίξει η ευρωπαϊκή προοπτική και να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Ήταν νομίζω εξαιρετικά ωφέλιμη η συζήτηση αυτή, γιατί τα μέλη της επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τις ελληνικές θέσεις όχι μόνο για τα ελληνικά θέματα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά θέματα και για τα μεγάλα διεθνή θέματα που απασχολούν την ΕΕ.

Επίσης αποσαφηνίστηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά και από εισήγηση της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, ότι δεν γίνεται η επιλογή της ενεργοποίησης και αξιοποίησης των λεγομένων ομάδων μάχης, των battle groups. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα ομάδα μάχης, στην οποία τον προέχοντα ρόλο παίζει η Ελλάδα. Δεν κρίνεται κατάλληλος ο σχηματισμός αυτός για να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως η κρίση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, άρα η προσφορά του στρατηγείου της Λάρισας δε συνδέεται με την ενεργοποίηση των battle groups και, όπως είπα και προηγουμένως, αποσαφήνισα πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν Έλληνες στρατιώτες, αλλά είναι σημαντικό για τη Λάρισα να υποδεχτεί αυτή τη δραστηριότητα - και για την υπόλοιπη περιοχή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σημαντικό.

Σε σχέση με το θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη της Κρήτης και άλλων παράλιων μεσογειακών περιοχών, το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, θέλω να θυμίσω ότι εδώ και πάρα πολλές μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει αναλάβει μια έντονη διπλωματική πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη Μεσόγειο, για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για τη διατροφική αλυσίδα. Είμαστε σε επαφή με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό αρμόδιο για τα χημικά όπλα, τον OPCW, και κυρίως με τις χώρες που έχουν προσφερθεί να εμπλακούν στην επιχείρηση αυτή.

Όπως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω χθες την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν πρόκειται να γίνει στη Μεσόγειο καμία καταπόντιση χημικών απορριμμάτων που προέρχονται από την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Αλλά, για εμάς, εξακολουθεί να είναι προτιμότερο ακόμα και η φάση της υδρόλυσης επί του σχετικού αμερικανικού σκάφους να γίνει εκτός Μεσογείου, που είναι κλειστή θάλασσα, και αυτό ήταν το περιεχόμενο των επαφών που είχα με την Ιταλίδα ομόλογό μου, την κα Emma Bonino, καθώς η Ιταλία έχει προσφερθεί να διαθέσει ένα λιμάνι στην Καλαβρία για τη μεταφόρτωση των υλικών, ένα λιμάνι που ειδικεύεται στη μεταφορά ειδικών χημικών και θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές.

Περιμένουμε το αποτέλεσμα των επαφών μας, γιατί πρέπει και άλλες χώρες, όπως είναι η Δανία που έχει διαθέσει σχετικό σκάφος, όπως και μια χώρα μη μέλος της ΕΕ, η Νορβηγία, να μας εφοδιάσουν με τις αναγκαίες πληροφορίες, και, πρωτίστως, όπως είπα και προηγουμένως, η Ιταλία, η οποία διέθεσε το λιμάνι της – αυτή είναι μια χώρα μεσογειακή, μια χώρα με οικολογικές ευαισθησίες ανάλογες με τις ελληνικές και άρα είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποια θα είναι η τελική της στάση και πώς ακριβώς αξιολογεί τα τεχνικά δεδομένα. Άρα παρακολουθούμε το ζήτημα από πάρα πολύ κοντά και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Το ζήτημα της τρομοκρατίας απασχόλησε τις συναντήσεις μου, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχει από όλους τους συνομιλητές έκφραση εμπιστοσύνης προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος. Δίνουμε μια διεθνή μάχη κατά της τρομοκρατίας και κατά κάθε μορφής βίας και οργανωμένου εγκλήματος. Η Ελλάδα έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια σημαντικές επιτυχίες. Αυτές συνιστούν ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας, το οποίο πρέπει να το διασφαλίσουμε και να το επαυξήσουμε, πάντα με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι και αυτό ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόδραση του Ξηρού και όσα επακολουθούν είναι ένα ατυχέστατο γεγονός, το οποίο επιβάλλει τώρα να επανεξετάσουμε και τη νομοθεσία και την πρακτική και βεβαίως η Ελλάδα πρέπει, απευθυνόμενη στους πολίτες της πρωτίστως, να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας. Όλοι καταλαβαίνουμε, προφανώς και στην Ελλάδα και την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, ότι η βία δεν συνιστά πολιτική επιλογή και η καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας είναι η ομόθυμη και σθεναρή στάση της ελληνικής κοινωνίας".
Keywords
βενιζελος, ελλαδα, συρια, οηε, συνταγμα, κρητη, βρυξέλλες, συμμετοχή, νέα, αιγυπτος, λιβυη, αιγαιο, ΠΓΔΜ, προσφορες, λαρισα, emma, σθεναρή, σταση εργασιας, εκθεση γενευης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, λιβανος, χωρες, το θεμα, γνωμη, δανια, δημοκρατια, εθνικη, ευχες, θαλασσα, θεμα, ιραν, ιταλια, οηε, πλαισιο, σημερινη, ανθρωπινα δικαιωματα, αξιοπρεπεια, βελιγραδι, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, ευκαιρια, υπαρχει, εκφραση, επιτυχια, ευρωπη, κεφαλαιο, κοσοβο, νορβηγια, ομαδα, παντα, οιωνος, περιβαλλον, ρολο, σερβια, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, σθεναρή, συμμετοχή, τιμη, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, χερι, χημικα, αλυσιδα, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, εμφαση, emma, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, πληροφοριες, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα