Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά Rosneft – Σκληρή αντίδραση από Μόσχα

17:59 28/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλλε κυρώσεις στην μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, Διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ίγκορ Σέτσιν, ολιγάρχης και στενός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός, αντέδρασε άμεσα κατηγορώντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «παράτυπη, αβάσιμη και πολιτικοποιημένη», απόφαση που μάλιστα είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.

Η ίδια η Rosneft στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «η

δεδομένη απόφαση αποδεικνύει ότι στην Ευρώπη, του Δικαίου υπερισχύει η πολιτική συγκυρία», ενώ κατά την διάρκεια της δίκης «δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία που να δικαιολογούν την επιβολή τους».

Παράλληλα, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επέβαλλε κυρώσεις επειδή «θέλει να εκτοπίσει την Ρωσία από τις αγορές και να δημιουργήσει στις εταιρείες της πρόσθετα εμπόδια στην δραστηριότητα τους».

Σχολιάζοντας της απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ δήλωσε ότι οι όποιες κυρώσεις επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρείες δεν είναι νομότυπες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθιστά σαφές ότι στην απόφαση του έλαβε υπ όψιν την παράταση των κυρώσεων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρινίζει ότι οι χρηματοπιστωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν την διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών που αφορούν την Rosneft, δηλαδή στόχος δεν είναι το πάγωμα των κεφαλαίων της.

Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια εκείνων που άρχισε να επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2014 με αφορμή την διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία, για την Κριμαία.

Αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσαν στις εταιρείες τους την συνεργασία με την Rosneft στην Αρκτική, οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι οι ρυθμοί εξόρυξης στην περιοχή ενδέχεται μακροπρόθεσμα να μειώνονται κατά 1% ετησίως, παρότι τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής θεωρούνται ισοδύναμα με αυτά που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ρωσία.

Πηγές:ΑΠΕ,Reuters,Tass

Keywords
Τυχαία Θέματα