Ευρωπαϊκό σήμα ποιοτικής αξιολόγησης τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Video)

18:47 8/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι νέες διεθνείς συμφωνίες για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων, επιβάλουν νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα. Τα προϊόντα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται ορθές γεωργικές πρακτικές σε θέματα καλλιέργειας, φυτοπροστασίας συγκομιδής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που δημιούργησε το πρώτο ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το νέο πρωτοποριακό σύστημα

βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας αγροτικών προϊόντων AFQ, αφορά μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας αυτό το σήμα πιστοποίησης αποτελεί ένα όπλο στα χέρια των παραγωγών, για να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους, καθώς εξετάζει την επίδραση των συστατικών του τροφίμου σε συγκεκριμένους βιοδείκτες και άρα αποτελεί μια βαθμονόμηση ποιότητας. Το σήμα έχει υποβληθεί στην Επιτροπή για κατοχύρωση και ήδη πολλές εταιρείες έχουν απευθυνθεί στην Foodoxys, spin off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τον επόμενο χρόνο θα εμφανιστούν στα ράφια των σουπερμάρκετ προϊόντα με σήμανση ποιότητας. Ο καταναλωτής θα μπορεί, με βάση τον κωδικό αριθμό που αναγράφεται στη συσκευασία, να ανατρέχει στη βάση δεδομένων και να βλέπει την επίδραση ενός τροφίμου στη βιολογία κυττάρων του, αν δηλαδή δρα προστατευτικά ή όχι. Μέσω αυτού του συστήματος εντοπίστηκε ότι πχ το σκόρδο Πλατύκαμπου έχει μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα και με βάση αυτό κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία.

Αποκωδικοποιώντας την επίδραση της τροφής στα κύτταρα

Η Foodoxys, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Φυσιολογίας δημιούργησε και ένα πρότυπο σύστημα συγκεκριμένων βιοδεικτών που μπορούμε να μετρήσουμε στο αίμα των ανθρώπων. Με ειδικούς γενετικούς αλγορίθμους, αναλύοντας την έκφραση κρίσιμων γονιδίων στα κύτταρα ενός ατόμου, τα οποία καλλιεργούνται στο εργαστήριο, οι ερευνητές μπορούν να μετρήσουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων στο αίμα και βρουν σε τι ωφέλησε κάποιον μια διατροφική παρέμβαση. Αυτό βοηθά στις εξατομικευμένες παρεμβάσεις στο διαιτολόγιο κάθε ασθενούς. Για την έρευνα ενδιαφέρθηκε μια από τις γνωστές διαιτολογικές κλινικές στην Ευρώπη, η Buchinger, η οποία δέχεται περίπου 6.500 άτομα τον χρόνο. Πλέον η Buchinger συνεργάζεται με την Foodoxys για να λαμβάνει εξειδικευμένες πληροφορίες για την επίδραση που έχει στα κύτταρα κάθε ασθενούς η εφαρμοζόμενη διατροφοθεραπεία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα