Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Προϋποθέσεις για ένταξη και πιθανές αλλαγές

15:01 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολες οι επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές, υπο την προϋπόθεση ότι το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ θα μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ομως, δεν θα μπορούν να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρηματιών».

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έθεσε από χθες σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση

το σχέδιο νόμου, καλώντας όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει τυχόν σχόλια ή παρατηρήσεις. Ομως, όλα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις

Για να υπαχθούν στο μηχανισμό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Πρώτον, έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016.

Δεύτερον, έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα, που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016.

Τρίτον, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες. Τέταρτο, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, Πέμπτο, έχουν εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν και τέλος έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους.

Ομως, στο νόμο δεν μπορεί να υπαχθεί εταιρεία της οποίας το 85% των οφειλών ανήκει σε ένα πιστωτή. Εξαιρούνται επίσης τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματοδοτικά ιδρύματα, πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών, όπως χρηματιστηριακές εταιρείες και οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες.

Επίσης, εξαιρούνται τα νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή ή υπεξαίρεση ή απάτη κατά του δημοσίου / φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή εκβίαση ή πλαστογραφία ή δωροδοκία ή δωροληψία ή λαθρεμπορία ή χρεοκοπία ή καταδολίευση δανειστών.

Το γεγονός ότι η διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών και των δημόσιων υπαλλήλων που θα εμπλέκονται σε υποθέσεις διαγραφής οφειλών έχει αφαιρεθεί απο το σχέδιο νόμου και πάει για αργότερα, εντασσόμενο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει προκαλέσει αίσθηση.

Επίσης, ορισμένες διατάξεις εμφανίζονται να μην έχουν λάβει την έγκριση των θεσμών με κυριότερη την εξαίρεση διαγραφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Οι θεσμοί επιθυμούν να επιτρέπεται το κούρεμα οφειλών που προέρχονται από τη μη απόδοση ΦΠΑ και

Θέση απέναντι στο σχέδιο νόμου πήρε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζητώντας να διερευνηθούν περαιτέρω τα τρία κατωτέρω σημεία του νομοσχεδίου:

1. Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό απαιτείται να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση κατά την τελευταία τριετία, κριτήριο που δυσχεραίνει απίστευτα την ένταξη επιχειρήσεων, καθώς η τελευταία τριετία ήταν εξαιρετικά δυσμενής για το επιχειρείν λόγω της οικονομικής κρίσης

2. Το κριτήριο για σύναψη ρύθμισης μετά την 1/7/2016, επίσης καθιστά απαγορευτική την ένταξη επιχειρήσεων, διότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχουν δύο, τρεις ή και περισσότερες ρυθμίσεις την παραπάνω ημερομηνία

3. Το κριτήριο να μην μπορεί μια επιχείρηση να υπαχθεί στο Νόμο αν το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή θέτει προσκόμματα στην ένταξη σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων στο νόμο, διότι είναι σύνηθες μια επιχείρηση μικρή ή μεσαία να διατηρεί τον δανεισμό της σε έναν μόνο πιστωτικό φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα