Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ανεμπόδιστες κινηματογραφικές διαδρομές για όλους

16:03 22/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι εργασίες αναβάθμισης της προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν με επίκεντρο την εμβληματική Προβλήτα Α΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, αγαπημένο στέκι, η Προβλήτα Α΄ παρέχει ανεμπόδιστες κινηματογραφικές διαδρομές, όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά για όλες και

όλους.

Το σπουδαίο αυτό έργο πραγματοποιήθηκε με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Οι εργασίες αναβάθμισης ξεκίνησαν στην πρόσφατη 57η διοργάνωση του ΦΚΘ και αφορούν στην προσβασιμότητα στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του Λιμανιού, στο Box της πλατείας Αριστοτέλους, καθώς και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, βελτιώθηκαν οι ράμπες, διαμορφώθηκαν κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιήθηκαν οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) για άτομα με αναπηρία, αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες αναπηρίες. Πρόκειται για αλλαγές που δεν αποτελούν μια προσωρινή παρέμβαση, αλλά ένα μόνιμο έργο που ανοίγει την προσβασιμότητα στο Φεστιβάλ για το μέλλον.

Οι παρεμβάσεις βελτίωσης της φυσικής προσβασιμότητας του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του Παναγιώτη Τσαλή, δρ. πολιτικού μηχανικού ειδικευμένου σε θέματα προσβασιμότητας και της Ειρήνης Τρυψιάνη, αρχιτέκτονα μηχανικού.

Ο κ. Τσαλής σημειώνει για το έργο: «Στόχος μας στο λιμάνι, από τις πρώτες συζητήσεις που είχαμε με μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, ήταν να εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη κίνηση όλων των ατόμων στους χώρους του φεστιβάλ. Για το λόγο αυτό, αφού εξασφαλίσαμε πρώτα την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, δημιουργήσαμε με τη συνάδελφο Ειρήνη Τρυψιάνη, ομαλούς διαδρόμους που συνδέουν τις αίθουσες προβολών με τα υπάρχοντα πεζοδρόμια. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η πρόσβαση τόσο για τα άτομα με αναπηρία όσο και για όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, δηλαδή γονείς με παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες κλπ. Αποτελεί και αυτό ένα κομμάτι της αλυσίδας που, μαζί με τις παρεμβάσεις βελτίωσης φυσικής προσβασιμότητας που έγιναν στα κτίρια του φεστιβάλ και τη δημιουργία των προσβάσιμων σε όλους ταινιών, θα εγγυηθεί την προσφορά στο κοινό ενός φεστιβάλ για όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα