Φωτίου: Ιστορική τομή ο ΟΠΕΚΑ για την πρόνοια και την αλληλεγγύη

19:36 15/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.)». «Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις» ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή

του νομοσχεδίου για τον ΟΠΕΚΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Κατά την κα Φωτίου η ίδρυση και λειτουργία του ΟΠΕΚΑ, είναι ιστορική τομή για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, καθώς για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες: Ο ένας είναι ο εθνικός μηχανισμός που ψηφίστηκε το 2016 και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ, καθώς «στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε βέβαια υπήρξε κανένα δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια».

«Κάθε ένας πολίτης, λοιπόν, θα μπορεί να ξέρει μέσα σε ένα λεπτό, άντε δύο, ακριβώς ποια είναι τα επιδόματα που δικαιούται, ποιες είναι υπηρεσίες που δικαιούται, ποια είναι τα προγράμματα που «τρέχουν» στην περιοχή του ή σε εθνικό επίπεδο στα οποία θέλει να πάρει μέρος» είπε η αναπληρώτρια υπουργός επισημαίνοντας ότι το σύστημα σε κάθε βήμα του θα διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων.

«Παραλάβαμε το 2015 έναν προϋπολογισμό 790.000.000, μέσα σε τρία χρόνια οικονομικής ασφυξίας τον φτάσαμε στο 1.836.000.000, δηλαδή δυόμισι φορές παραπάνω φέτος, το 2018. Το 2019 -αυτά που έχετε ψηφίσει- οι δαπάνες θα αυξηθούν στα 3 δισεκατομμύρια, δηλαδή αύξηση τέσσερις φορές περίπου, 400% μέσα σε αυτά τα χρόνια που εμείς αναλάβαμε» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τα χρήματα που διατίθεντο ήταν 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν διπλάσιος, 4,1% του ΑΕΠ. Από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήμασταν τελευταίοι στις δαπάνες για την κοινωνική προστασία. Γιατί; Διότι η νεοφιλελεύθερη άποψη -την ακούσαμε και σήμερα εδώ- δεν επενδύει στην πρόνοια. Την πρόνοια τη θεωρεί «μαύρη τρύπα». «Εκεί ρίχνεις τα λεφτά και τα αφαιρείς από την ανάπτυξη», κατά το δικό τους μοντέλο. Άρα, όταν έχουμε ανάπτυξη, δίνουμε και μερικά «ψίχουλα» στην πρόνοια».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα