Φτιάχνουν ποιοτική ζωοτροφή από τα σκουπίδια των ξενοδοχείων

11:53 3/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον ένα τόνο φτάνουν τα τροφικά υπολείμματα μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού που καθημερινά τίθενται σε επεξεργασία στην πιλοτική μονάδα του επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα» και μετατρέπονται σε ζωοτροφές.
Για την καθημερινή λειτουργία της πρωτοποριακής σε ευρωπαϊκό επίπεδο μονάδας εκφράζει την ικανοποίησή της διοίκηση του Ε.ΣΔ.Α.Κ., η οποία επισημαίνει ότι τηρούνται πολύ αυστηρές προδιαγραφές και συνθήκες ασφάλειας σε όλα τα στάδια. Η μονάδα εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο

Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που σχεδιάζεται να γίνει σε έκταση άνω των 270 στρεμμάτων βορείως της Βιομηχανικής Περιοχής. Ένα Πάρκο που πρόκειται να συνδυάσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα, διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., Χάρης Μαμουλάκης, τα πρώτα αποτελέσματα του ποιοτικού δειγματοληπτικού ελέγχου που γίνεται σε εργαστήριο της Γερμανίας είναι πολύ ικανοποιητικά και αποτελούν το πρώτο βασικό βήμα για την διάθεση των παραγόμενων ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους ή σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Μάλιστα, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση των ζωοτροφών στο Κυνοκομείο του δήμου Ηρακλείου.
Το πρόγραμμα LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Ως αντικείμενο έχει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 ευρώ και η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 1.459.227,00 ευρώ.
Σε αυτό το στάδιο, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερα πεντάστερα ξενοδοχεία και όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος μπορούν να επικοινωνούν με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης καθημερινά, κατά τις εργάσιμες ώρες, στο τηλέφωνο 28103616160 και να ενημερώνεται αναλυτικά για τις προδιαγραφές συμμετοχής.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα