Γ. Αμανατίδης: Άμεση ανάγκη η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία

22:56 25/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη Συρία για τη διασφάλιση πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διάσκεψη της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με στόχο την επανεκκίνηση της διαδικασίας εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία.

Στην

παρέμβασή του, ο Έλληνας υφυπουργός χαιρέτισε την απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την εκεχειρία στη Συρία, καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε την ανάγκη να συμβάλουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες, ώστε να επιτραπούν να προχωρήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις της Γενεύης και χαιρέτισε τις προσπάθειες του αναπληρωτή γγ των ΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις καθώς επίσης και αυτές του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική από την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. «Υποστηρίζουμε τον περιεκτικό πολιτικό διάλογο στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας-πλαισίου, σύμφωνα με την Απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της στη Συρία, μέσω, όχι μόνο της ειρήνευσης, αλλά και της συνεισφοράς της στην ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία πρέπει να εκκινήσει μόλις οι συνθήκες είναι ώριμες. «Καθώς κινούμαστε στην μετά-Da’esh εποχή, όσο γρηγορότερα πραγματοποιηθεί η σταθεροποίηση της χώρας, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης του πληθυσμού. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει εγκαίρως την αναγκαία δράση» πρόσθεσε ο Γ. Αμανατίδης. Τόνισε, μάλιστα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας «περιεκτικής πολιτικής διαδικασίας», κατά την οποία όλα τα μέρη θα εκπροσωπούνται επαρκώς, προς όφελος της μελλοντικής ενότητας και συμφιλίωσης στην χώρα.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στη «συμβολική» συνεισφορά της Ελλάδας, η οποία έχει προσφέρει στην Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς και σε UNICEF, UNHCR, WFP και στον Λίβανο 300.000 ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των Σύρων προσφύγων.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει άοκνα τις προσπάθειες να ανταποκριθεί στις πιεστικές μεταναστευτικές ροές από τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και σημείωσε ότι οι συνολικές ροές για το διάστημα Μάιος – Δεκέμβριος 2017 αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2016, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε και τους πρώτους μήνες του 2018.

Τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 16ης Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο της οποίας, περί τους 1583 παράτυπους μετανάστες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από την Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Ο Γ. Αμανατίδης ότι ένας μεγάλος αριθμός παραμένει ακόμη στην Ελλάδα, 15.000 περίπου στα hotspots στα νησιά, καθώς έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο και οι υποθέσεις τους πρέπει να εξετασθούν από τις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια τα δικαστήρια.

Υπογράμμισε τη σημασία να εντατικοποιηθεί η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, με παροχή οικονομικής βοήθειας και τεχνικής υποστήριξης.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε την αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης μιας αποτελεσματικής ενωσιακής πολιτικής επιστροφών, βάσει της ενισχυμένης εντολής που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και ταυτόχρονα να δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα των επανεισδοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα