Γ. Μοίρας: Δεν ήταν τόσο βαθιά η συζήτηση για τις Πρέσπες (audio)

14:31 14/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν ήταν τόσο βαθιά και τόσο βαριά όσο έπρεπε η συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα και μέσα στο κόμματα για το Σκοπιανό» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Χανίων το μέλος Εθνικού Συμβουλίου και πρώην Γενικός Γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιάννης Μοίρας, προσθέτοντας ότι «αντί να ανοίξει ένας διάλογος ουσιαστικός, παραγωγικός και απροκατάληπτος για ένα θέμα που καθορίζει το αύριο των επόμενων γενεών, προτιμήθηκαν δογματισμοί, αγκυλώσεις και σκοπιμότητες για να επιτεθεί η μία πλευρά στην άλλη».

Ως προς τη θέση των

Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είπε ότι ναι μεν προτάχθηκε η γενική θέση «όχι στη χρήση του ονόματος» δίχως όμως να εξηγηθούν επαρκώς τα υπόλοιπα στην κοινή γνώμη, δηλαδή ότι πίσω από τη χρήση του ονόματος από την πλευρά των γειτόνων, στο μέτρο και στο βαθμό που δεν του δίνουν απλά γεωγραφικό νόημα αλλά το συνδέουν με εθνότητα, «ελλοχεύει κίνδυνος για αλυτρωτισμούς, ειδικά αν επιστρέψουν στα πράγματα οι εθνικιστές του VMRO και έτσι, ενδέχεται στο μέλλον να επιστρέψουμε στα ίδια».

Ανέφερε επίσης ότι το σύμφωνο των Πρεσπών ως προς το πλαίσιό του και το περιεχόμενό του έχει αδυναμίες, όπως οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την χρήση του ονόματος, αλλά και θετικά στοιχεία όπως η απομάκρυνση των γειτόνων από την αρχαία Ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά και την συμπερίληψη της γλώσσας στις σλαβικές διαλέκτους και ότι πάνω σε μία τέτοια λογική, των υπέρ και των κατά, έπρεπε να είχε γίνει ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα και μέσα στα κόμματα. Τι στην κοινή γνώμη
Ο κ. Μοίρας επεσήμανε ακόμη ότι τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και είναι καθένας τους ξεχωριστά εντάξει απέναντι στην κοινή γνώμη, διότι ακολουθούν στο Σκοπιανό όλα όσα πρέσβευαν πολιτικά εδώ και πολλά χρόνια και ταυτόχρονα, ήταν και είναι εντάξει ο ένας απέναντι στον άλλον.

Για την πλευρά της αντιπολίτευσης, μείζονα και ελάσσονα, το στέλεχος των ΑΝΕΛΛ καταλόγισε πολιτική υποκρισία γύρω από το Σκοπιανό. Χρησιμοποίησε ως παραδείγματα τη σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου της τελευταίας ΔΕΘ σχετικά με την ονομασία και το ονοματολογικό, δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη σε κανάλι πριν ένα χρόνο ότι «είναι έγκλημα η λογική όλος ο κόσμος να αποκαλεί τους κατοίκους της FYROM “Μακεδόνες” και εμείς …“Φούφουτους”», την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Εξωτερικών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Σεπτέμβριο του 2014 ότι «ελληνική πρόταση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία”», όπως και το γεγονός ότι η ΝΔ, επί Καραμανλή το 2007 ενέταξε τους εθνικιστές του VMRO (με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα μνημεία της “Μεγάλης Μακεδονίας”) στο ΕΛΚ ως παρατηρητή και επί Σαμαρά το 2010 τους αναβάθμισε από παρατηρητή σε μέλος. Ο κ. Μοίρας μίλησε και για αναρτημένο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο του Βασίλη Λεβέντη από παλιά, στο οποίο «μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό γιατί η FYROM κερδίζει συνεχώς έδαφος ως “Μακεδόνες”».

Για το πολιτικό διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ απάντησε ότι ήταν μία εξέλιξη αναμενόμενη εδώ και μεγάλο διάστημα αφού ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι αυτό θα γινόταν όταν ήταν η χώρα το σύμφωνο των Πρεσπών να περάσει μέσα στα δικά μας σύνορα, ενώ επιφυλάχτηκε να απαντήσει αν καταφέρει ο πρωθυπουργός να βρει τις 151 ψήφους που χρειάζεται, παρατηρώντας ότι αυτό θα το δείξουν οι ίδιες οι εξελίξεις αύριο και μεθαύριο. Παρατήρησε μάλιστα ότι καλύτερο θα ήταν να είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ανασχηματισμού ώστε ο πρωθυπουργός να ζητούσε ψήφο πάνω στο νέο σχήμα κυβέρνησης και να ξεθόλωνε και η εικόνα μέσα στα κόμματα και ανάμεσα στα κόμματα για το ποιος μένει, ποιος φεύγει, ποιος παραιτείται, ποιος διαγράφεται κ.ο.κ.

Τέλος, εκτίμησε ότι αν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές πηγαίνουν για Οκτώβριο ή για Μάιο. Πρόσθεσε ότι «τον Οκτώβριο θα έχει δείξει ακόμη καλύτερο πρόσωπο η Οικονομία, θα έχει διπλώσει προς το τέλος μία ακόμη επιτυχημένη τουριστική σεζόν, θα έχουν ωριμάσει στις τσέπες και τα νοικοκυριά τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης», αλλά πάντα τα καλοκαίρια υπάρχουν κίνδυνοι για γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο Μάτι ή παλιότερα το 2007 σε Ηλεία-Πελοπόννησο», ενώ για το σενάριο Μαΐου εκτίμησε ότι αν οι εθνικές εκλογές μπουν μαζί με τον Α’ γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ευνοηθεί λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ψηφοφόρων για να ψηφίσουν δικά τους πρόσωπα στους αμέτρητους (λόγω απλής αναλογικής) συνδυασμούς για Δήμους-Περιφέρειες και επειδή το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν θα είναι η επιλογή πρωθυπουργού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου ο πρώτος –σύμφωνα πάντα με το στέλεχος των ΑΝΕΛΛ- υπερισχύει ως προσωπικότητα.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μοίρα στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Μάνος Παπαδάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα