Γ. Πατλάκας: Πρέπει να επαγρυπνούμε για τον κορονοϊό-Θάνατος 64χρονης που διαγνώστηκε θετική εκ των υστέρων

08:51 25/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τον Γιώργο Πατλάκα, πνευμονολόγο- διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων συζητήσαμε σήμερα με αφορμή την γνωστοποίηση του θανάτου μιας 64χρονης γυναίκας από τη Ροδόπη η οποία νοσηλευόταν έχοντας  υποκείμενα νοσήματα και διαγνώστηκε εκ των υστέρων  με Covid 19.

Ο κος Πατλάκας έχει την ευθύνη των περιστατικών με Covid στην περιοχή μας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», οπότε ο όγκος της δουλειάς του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είναι αυξημένος. «Πρέπει να επαγρυπνούμε

κάθε μέρα για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε και να απομονώνουμε τα περιστατικά που νοσούν. Και τελευταία στην περιοχή μας είναι αρκετά.» μας είπε και στάθηκε με ευγένεια  ξεχωριστή να απαντήσει στα ερωτήματά μας.

Τι σημαίνει αυτό το «τελευταία στην περιοχή μας είναι αρκετά»;
Γ.Π.:Αυτό σημαίνει ότι ο Νομός μας πλέον μετά την Ξάνθη είναι από τους Νομούς που πλήττονται , οπότε γι αυτό και γίνονται μαζικά τεστ από τον ΕΟΔΥ στην πόλη για να μπορέσουμε να δούμε το πραγματικό πρόβλημα και να το απομονώσουμε όσο γίνεται.
Είστε ανήσυχος;
Γ.Π.:Πάντα πρέπει να είμαστε ανήσυχοι γιατί αν εφησυχάσουμε το χάσαμε το παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι, να βλέπουμε τα περιστατικά , να ελέγχουμε την περιοχή. Ό,τι βρίσκουμε να μπορούμε να το ιχνηλατούμε μετά στο περιβάλλον για να μπορέσουμε να απομονώσουμε όλους τους ασθενείς, έτσι μόνο θα γλιτώσουμε από την Πανδημία.
Δίνετε κάποια εξήγηση γι αυτή την αύξηση;
Γ.Π.:Η εξήγηση που δίνω είναι ότι ίσως οφείλεται στις λατρευτικές συνήθειες , στις ομαδικές προσευχές, νομίζω ότι αυτό έγινε και θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ένας άλλος λόγος είναι τα ταξίδια. Αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό, γιατί εργάζονται πολλοί εκτός, όπως στην Ολλανδία, επίσης γίνονται πολλές μετακινήσεις στην Τουρκία. Οπότε, αυτό το πράγμα είναι επικίνδυνο.
Αναφορικά με το αίτημα του ιατρικού συλλόγου Ροδόπης για την τοποθέτηση ενός μοριακού αναλυτή (PCR) στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», θεωρείτε κι εσείς ότι είναι τόσο σημαντικό;
Γ.Π.:Το μηχάνημα αυτό θα μας λύσει πολλά προβλήματα. Όλοι οι φορείς είναι θετικοί στην προμήθειά του. Θα μας βοηθήσει με δύο τρόπους: Ο πρώτος, θα περιμένει ο ασθενής στο ΤΕΠ δύο τρεις ώρες, οπότε δεν θα έχουμε όλους αυτούς τους νοσηλευόμενους, θα είναι και μικρό το οικονομικό κόστος. Το δεύτερο είναι ότι θα μπορούμε να ελέγχουμε και αυτούς οι οποίοι έρχονται για επείγοντα χειρουργεία. Θα μπορούμε έτσι να προστατεύουμε το προσωπικό. Αυτό είναι βασικό. Θα μας βοηθήσει σε όλη αυτή τη διαδικασία. Σε μισή ώρα- τρία τέταρτα, αν μπορούμε να κάνουμε το τεστ, θα λέμε: «Είσαι θετικός πηγαίνεις στην Αλεξανδρούπολη , ή είσαι αρνητικός πας σπίτι ή έχεις κάτι άλλο μένεις και σε νοσηλεύουμε.»
Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα