Γ. Παυλάκης: Δραστικά μέτρα για να αποφευχθεί ο «θάνατος του εμποράκου» (audio)

09:01 30/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ελλιπή χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Νομού Χανίων τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και έχει υλοποίησει έως τώρα η κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , δυσκολεύοντας τη λειτουργία της αγοράς.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Παυλάκης, τόνισε ότι η Πανδημία του COVID-19 επέφερε πολλά προβλήματα στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας και ιδιαίτερα στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και

πολύ μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων και βουλευτών του Νομού που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έκτακτης έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ , για τις επιπτώσεις της Υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας ενδεικτικά στοιχεία:

– -• 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.
–• 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
•– 1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.
•– 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις
•–1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
•– 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.


Οι επαγγελματίες – βιοτέχνες προτείνουν μια σειρά δραστικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους:

1) Άμεση εφαρμογή της ελάχιστης φορολογικής κλίμακας του 9% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από φέτος φορολογικό έτος 2019 , μετρό που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2021 αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα.
2) Μείωση του τέλους επιτηδεύματος της προκαταβολής του φόρου και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των επιχειρήσεων.
3) Άμεση ενεργοποίηση ενός Δανειακού πακέτου για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δεν πληρούν τραπεζικά κριτήρια .
Η αναπτυξιακή τράπεζα να εγγυηθεί στο 80% (και όχι 40-40 τράπεζες ) με χαλαρά κριτήρια και με παρακράτηση και απευθείας απόδοση στα δημόσια ταμεία τυχών οφειλών δόσεων , ΦΠΑ ,ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι και τα ταμεία θα γεμίσουν και οι επιχειρήσεις θα πάρουν ανάσες ρευστότητας.
4} Ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου μορφής και εργαζομένων .
5) Άμεση επαναφορά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ με παράλληλη απλοποίηση των προϋποθέσεων που απαιτούν οι τράπεζες με ανώτατο όριο τις 50 έως 100.000 ευρώ έτσι ώστε να δοθεί ρευστότητα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις πού τηρούν τα κριτήρια.
6) Άμεση κάλυψη των ανεξόφλητων επιταγών που έχουν εκδοθεί βάσει τιμολογίων από το τραπεζικό σύστημα με τη μορφή έμμεσου δανεισμού. Έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί δυστοκία της αγοράς.
7) Στήριξη της εργασίας με επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
καθιέρωση ακατάσχετο επαγγελματικού λογαριασμού για τη διασφάλιση ρευστότητας των επιχειρήσεων.
9) Ενίσχυση του μέτρου μειώσεις των ενοικίων των επαγγελματικών χώρων δεδομένου ότι τα μισθώματα αποτελούν ένα σημαντικό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών για την απώλεια των μισθωμάτων.
10) Επαναφορά των Δόσεων 24-48-100 ανάλογα με το ποσό ρύθμισης , στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για την κάλυψη και τακτοποίηση συσσωρευμένων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. ( Δήμοι, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία , ΔΕΚΟ). Στο σημείο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβαση της κυβέρνησης στις εταιρείες ενέργειας για τις διακοπές ρεύματος στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
11) προγράμματα ΕΣΠΑ, ενίσχυση τον ήδη ενεργών προγραμμάτων με επιπλέον κεφάλαια και ευνοϊκότερους Όρους προς τις επιχειρήσεις και άμεση κατάθεση νέων προγραμμάτων για την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων
12) Πολλά χρόνια τώρα η ομοσπονδία επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων Νομού Χανίων καλούσε τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν αφενός στον πρωτογενή τομέα αλλά και το δευτερογενή τομέα, τη βιομηχανία τη βιοτεχνία που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες Αφήσαμε να παρακμάσει και να συρρικνωθεί Μιας και όλοι ρίξαμε την προσοχή μας στην παροχή υπηρεσιών και στο κομμάτι του τουρισμού.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παυλάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου – Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα