Γ. Παυλάκης γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ: Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει χαλάρωση μέτρων (audio)

11:56 15/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ που ειδικεύεται σε εμβόλια και ανοσοθεραπείες μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη.

Για τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ

Ο εμβολιασμός ήταν πρώτο θέμα σε πολλά μέρη, έγιναν εκδηλώσεις για την πανηγυρική έναρξή του, είναι σημαντική ημέρα και για την Αμερική, νομίζω ότι είναι η αρχή του τέλους για να σταματήσει το κακό της πανδημίας.

Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει

χαλάρωση μέτρων

Αν χαλαρώσουμε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, θα υπάρξει τρομακτικό πρόβλημα. Χαλαρώνει ο άνθρωπος που πήρε το εμβόλιο για λίγο μετά τις δύο δόσεις, γιατί ίσως είναι αρκετά προστατευμένος αλλά οι γύρω του δεν είναι. Είναι εντελώς λάθος να δοθεί το μήνυμα, ότι όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί τελειώσαμε με τον κορωνοϊό.

«Μαραθώνιος και όχι σπριντ»

Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ. Οι Έλληνες είναι καλοί στα σπριντ, αλλά με τους μαραθώνιους έχουμε λίγο πρόβλημα, παρόλο που βγήκε εκεί στην περιοχή μας. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια. Απαιτείται όλη η επόμενη χρονιά. Αν η Ελλάδα αντισταθεί κατάλληλα στον ιό τηρώντας αυστηρά τα μέτρα, υπάρχει ελπίδα για κάποιας ποιότητας καλοκαίρι. Αν γίνουν τα λάθος πράγματα και συνεχίζει να επεκτείνεται η επιδημία και το καλοκαίρι, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα παρά τους εμβολιασμούς. Τα εμβόλια δεν θα έρθουν 10 εκατ. έτοιμα την 1η του Γενάρη, θα πάρει πολύ χρόνο. Θα γίνει σταδιακά. Έχει δουλειά μπροστά της όλη η ανθρωπότητα. Αυτός ο ιός είναι αερομεταφερόμενος που σημαίνει ότι επειδή βρίσκεται στον αέρα, ειδικά τώρα το χειμώνα μπορεί να κάθεται πολύ περισσότερη ώρα από ό,τι το καλοκαίρι και αυτό είναι επικίνδυνο για όλους.

«Απαιτείται το 90% να εμβολιαστεί για να απαλλαγούμε»

Αν εμβολιαστούν ακόμα και οι μισοί, θα υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πετύχουμε εμβολιασμούς κοντά στο 90% για να απαλλαγούμε από την πανδημία. Οπότε το σωστό είναι ο συνδυασμός μέτρα και εμβολιασμοί. Ταυτόχρονα. Χτυπάμε τον ιό, όσο πιο σκληρά μπορούμε.

«Μέχρι να εμβολιαστούμε θα ξέρουμε 10 φορές περισσότερα από ό,τι μέχρι σήμερα»

Είναι κάτι καινούργιο, είναι ένα καινούργιο εμβόλιο. Οπότε δικαιολογημένα ο πληθυσμός αναρωτιέται πόσο ασφαλές είναι. Η πρώτη απάντηση έχει δοθεί. Έχουν γίνει περίπου 100.000 εμβολιασμοί για τα πρώτα 2 εμβόλια και δεν γνωρίζουμε για ανησυχητικές παρενέργειες. Πόνος, πυρετός, ό,τι συμβαίνει σε όλα τα εμβόλια. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις για νοσήματα, αυτοάνοσα, αλλεργίες. Μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα, η εμπειρία που θα έχουμε θα είναι δεκαπλάσια, από ό,τι θα έχουμε τώρα. Θα μπορούμε να δώσουμε οδηγίες σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες κεντρικά από την Ευρώπη, θα διαφοροποιηθούν για την Ελλάδα και μετά θα κάνετε το εμβόλιο. Οπότε έχουμε καιρό μπροστά μας.

Το ερώτημα είναι: θέλουμε να απαλλαγούμε από τον ιό; Η μόνη λύση είναι εμβόλιο. Οι περισσότεροι πρέπει να το κάνουν για να προστατεύσουν και αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν για λόγους υγείας. Μέχρι να μας βάλουν τη βελόνα στο μπράτσο θα ξέρουμε 10 φορές περισσότερα από ό,τι μέχρι σήμερα. Είναι μία τεράστια κατάκτηση της ανθρωπότητας, που βρήκαμε ασφαλή εμβόλια, περισσότερα από ένα και που μπορέσαν να παραχθούν με τέτοια ποιότητα και γρηγοράδα που να έχουμε εμβόλια σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τώρα έχουμε πολλά όπλα στο οπλοστάσιό μας. Είναι ζήτημα χρόνου να νικήσουμε και το στοίχημα είναι να μπορέσει η Ελλάδα να ανοίξει το καλοκαίρι για να βγάλει και τα σπασμένα. Ένα κύριο έσοδο θα είναι ο τουρισμός, αν μπορέσει η Ελλάδα να περάσει το «τσουνάμι» του χειμώνα, τότε θα φτιάξουν τα πράγματα. Το λέω, γνωρίζοντας την οικονομική καταστροφή που έχουν πάθει ορισμένοι αλλά δυστυχώς δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση να γίνει τίποτα καλύτερο. Από τη στιγμή που ο ιός παραμονεύει μέσα στους κρύους, ξηρούς χώρους π.χ. εκκλησίες, φυλακές, δομή μεταναστών, σχολείο και θα χτυπήσει, δεν τον ενδιαφέρει τι νομίζουμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Οι μάσκες, η απόσταση προστατεύουν αλλά τίποτα δεν προστατεύει 100%.

Keywords
Τυχαία Θέματα