Γ. Σπιλάνης: «Η προσπάθεια παραπλάνησης των κατοίκων του Β.Αιγαίου από τη Περιφερειακή Αρχή έχει κοντά ποδάρια»

13:24 4/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι θέσεις τους επικεφαλής του συνδυασμού «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Σπιλάνη, για το θέμα της απόφασης της Περιφερειακής Αρχής, μεταφοράς 22 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος του 2018, και την ένταξη του δρόμου Αμπελικό- Σταυρός: «Μετά την εμφάνιση από τη πλευρά της Περιφερειακής Αρχής ως επιτυχίας της ….. την αδυναμία εκτέλεσης έργου και της μεταφοράς 22 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος του 2018, επιχειρείται να εμφανιστεί ως μεγάλη προσωπική

επιτυχία της κας Καλογήρου η ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας του οδικού έργου Αμπελικό-Σταυρός με προϋπολογισμό 12.000.000€.

Τι μας λέει η κα Καλογήρου; Ότι έπεισε τον Υπουργό Αναπληρωτή Ανάπτυξης να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο υφιστάμενο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Και ενώ στον κ.Χαρίτση δεν κοστίζει τίποτα να προσθέσει ένα ακόμη έργο σε έναν μεγάλο κατάλογο με ενεργά και ανενεργά έργα ΧΩΡΙΣ να αυξήσει τις πιστώσεις προς τη Περιφέρεια, η κα Καλογήρου μπορεί να πανηγυρίζει ότι «θα» εκτελεστεί ένα ακόμη έργο από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό και το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό. Που σταθερά, η ίδια και οι συνεργάτες της δεν παύουν να υποστηρίζουν ότι είναι ανεπαρκές για να εκτελέσει έναν ανεπαρκή προϋπολογισμό, που τελικά παραμένει αδιάθετος. Βέβαια, η ένταξη έργου σε έναν πίνακα, δεν σημαίνει αυτόματα και υλοποίηση του έργου αφού στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν έργα που λιμνάζουν εδώ και πάνω από 10 χρόνια, αλλά……..

Πλήρης παράνοια, ή καλύτερα πως με επικοινωνιακές κινήσεις επιχειρείται η εξαπάτηση των πολιτών, που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις τεχνικές πτυχές των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο εμπαιγμός από τη πλευρά της Περιφερειακής Αρχής είναι πολλαπλός και σε πολλά επίπεδα αφού αφορά πρώτα το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά τους κατοίκους όλων των νησιών και τέλος τους ίδιους τους «ωφελούμενους» του έργου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρώτα απ’όλα που δεν έχει πάρει καμία απόφαση για ένταξη του συγκεκριμένου έργου, ενώ η Περιφερειακή Αρχή είχε την ευκαιρία πολλές φορές από την αρχή του χρόνου αφού, το τεχνικό πρόγραμμα που αναμορφώνεται διαρκώς, αναμορφώθηκε και στις 28 Δεκεμβρίου. Επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά, όπως έγινε στο πρόγραμμα του 2017 αλλά και στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής για την ένταξη έργων να ΜΗΝ εγκρίνονται από το ΠΣ. Αυτή τη φορά, η εξαπάτηση του ΠΣ και κατ’επέκταση των πολιτών του Β.Αιγαίου είναι προκλητική γιατί στη συζήτηση της πρότασης του νέου τεχνικού προγράμματος και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο ένταξης των έργων και γενικότερα για τη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος, το συγκεκριμένο έργο χωρίς καμία συζήτηση και έγκριση είχε ΗΔΗ ενταχθεί σε βάρος των προτάσεων που κατέθεσαν φορείς και υπηρεσίες. Δηλαδή προτάσεις και συζητήσεις να γίνονται, αλλά η ΠΑ λειτουργεί ερήμην όλων. Και ας μας έλεγε ο κ.Βαλσαμίδης ότι ο προτεινόμενος κατάλογος είναι ενδεικτικός και θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τελική έγκριση αφού περάσει πρώτα από την Επιτροπή Διαβούλευσης!

Εδώ ο εμπαιγμός είναι πλήρης αφού η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ουσιαστικά δεν λειτουργεί και δεν λαμβάνει αποφάσεις, από την αρχή της θητείας της κας Καλογήρου. Εχοντας συμμετάσχει σε προηγούμενες διαβουλεύσεις των ……. 3 ή 4 ατόμων χωρίς συμμετοχή των Δήμων και των άλλων φορέων (ούτε καν της ίδιας της κας Καλογήρου και του κ.Βαλσαμίδη), χωρίς συζήτηση έργων και χωρίς ψηφοφορία αναρωτιέται κανείς ποιόν προσπαθεί να κοροϊδέψει ο κ.Βαλσαμίδης. Εχουμε επισημάνει πολλές φορές την αποστροφή της Περιφερειακής Αρχής από κάθε είδους διαβουλεύσεις και συνεργασίες και η προσπάθεια να πεισθούμε ότι συμβαίνει το αντίθετο, ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής υποκρισίας.

Εμπαιγμός τελικά είναι και η απάντηση του κ.Βαλσαμίδη στον κ.Γανιάρη σχετικά με τις ποσοστώσεις των έργων που εκτελούνται ανά νομό. Εδώ, πέρα από το γεγονός ότι ορισμένα έργα «βαφτίζονται» διαπεριφερειακά ενώ δεν είναι, η ένταξη ενός έργου με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό που αφορά στη Λέσβο ανατρέπει τις όποιες ισορροπίες. Και βέβαια μη έχοντας –σκόπιμα κατά την άποψη μας- μια σφαιρική εικόνα ποια έργα χρηματοδοτούνται στη Περιφέρεια από περιφερειακά ή εθνικά προγράμματα, από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, είναι αδύνατον να έχουμε εικόνα της πραγματικής κατανομής, αλλά κυρίως της πορείας που έχει χαραχθεί. Και όλα αυτά γιατί η Περιφερειακή Αρχή βαδίζει χωρίς πρόγραμμα και μόνη αρχή το «χάϊδεμα αυτιών».

Μια άλλη διάσταση του εμπαιγμού είναι το κατά πόσο η σχεδόν αποκλειστική αφιέρωση του 75% του προϋπολογισμού σε έργα οδοποιίας, αποτελεί αναπτυξιακή στρατηγική. Η ερώτηση που τίθεται είναι κατά πόσο το σύνολο των χρηματοδοτήσεων δημιουργούν νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευμένο προσωπικό, αξιοποιεί τους τοπικούς πόρους και ανθρώπινες δεξιότητες, βοηθά στην εγκατάσταση νέων στα χωριά ή αν τελικά τα εργολαβικά κέρδη ή οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις (εκτιμούνται σε 3,5 εκ €) ταυτίζονται με την ανάπτυξη. Οι κάτοικοι του Αμπελικού που έχουν βιώσει τις επιπτώσεις του δρόμου που φτιάχτηκε πριν 20 περίπου χρόνια συνδέοντας το χωριό τους με το δρόμο Μυτιλήνης-Πολυχνίτου, είναι οι πρώτοι που μπορούν να πουν τι άλλαξε στον τόπο τους πέρα από την ευκολότερη προσπέλαση.

Ένα τελευταίο ερώτημα αφορά το κατά πόσο το έργο αυτό βοηθά στην εσωτερική ενίσχυση της επαρχίας Πλωμαρίου, τόσο σε ότι αφορά στην οικονομία της περιοχής όσο και στην διοικητική οργάνωση και λειτουργία της ή στόχος είναι να διευκολύνει την ενσωμάτωση της ευρύτερης περιοχής στον ενιαίο Δήμο Λέσβου και στην επαφή με τη Μυτιλήνη. Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντώνται όταν προκρίνεται η υλοποίηση έργων υποδομής και μάλιστα τέτοιας έκτασης.

Σταθερή άποψη του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ είναι ότι οι οδικές υποδομές δεν είναι αναπτυξιακό έργο αν δεν αποτελούν τμήμα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει (α) παρεμβάσεις ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με έμφαση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που είναι προϋπόθεση για την αύξηση των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων και τελικά του πληθυσμού και (β) δράσεις για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος (υγεία, παιδεία, κατάρτιση, προστασία παιδιών και ηλικιωμένων, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, διαχείριση νερού, στερεών και υγρών αποβλήτων κλπ). Αυτά αποτελούν προϋποθέσεις ώστε τα νησιά μας και οι επιμέρους περιοχές τους να γίνουν ελκυστικές τόσο για κατοίκους, όσο και για επιχειρήσεις, μέσα στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σταθερή άποψη του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να έχει ξεκάθαρους αναπτυξιακούς στόχους και αυτούς να τους δρομολογεί μέσα από στοχευμένες δράσεις που να καλύπτουν σφαιρικά όλους τους τομείς και πάντα σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τους συλλογικούς φορείς που τους εκπροσωπούν. Η μη σταθερή συνεργασία με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους εκπροσώπους των αγροτών, τους Ξενοδόχους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους με τον τουρισμό και άλλους αντιπροσωπευτικούς φορείς των νησιών δεν μπορεί να δώσει αποτέλεσμα.

Σταθερή άποψη του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ είναι ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να υπηρετείται από άτομα που πιστεύουν στη λογική του οράματος, του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και κυρίως της κινητοποίησης των τοπικών δυνάμεων και πόρων μέσα από πολυεπίπεδες συνεργασίες.»

Keywords
Τυχαία Θέματα