Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 7,9% η ύφεση το 2020

17:49 1/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση για όλο το 2020, σε σχέση με αυτή που καταγράφηκε το α’ εξάμηνο του έτους (-7,9%).

Ο κ. Στουρνάρας,

μιλώντας σε συνέδριο το Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έκανε λόγο και για ορισμένες θετικές συνέπειες, παρόλο που η πανδημία αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά κάποια από τα προβλήματα που κληροδότησε στην Ελλάδα η κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το επενδυτικό κενό.

Όπως ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ από την αρχή του 2020 έως σήμερα. Επιπλέον, αυξάνεται η πιστωτική επέκταση, κυρίως προς τις μεγαλύτερες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αντανακλώντας τα ευνοϊκά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τις διευκολύνσεις από την πλευρά του εποπτικού βραχίονα, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), αλλά και τα μέτρα που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση για ενίσχυση των προγραμμάτων κάλυψης τραπεζικών δανείων με εγγυήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πανδημία οδήγησε σε πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική, αλλά και ανάληψη κοινής δράσης με τη δημιουργία του Νέου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτό το Ταμείο η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει, κατά την περίοδο 2021-2026, συνολικά 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια (σε σταθερές τιμές του 2018).

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η πλήρης, έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του συγκεκριμένου Ταμείου θα συμβάλλει σε αύξηση του επιπέδου του πραγματικού ΑΕΠ πάνω από 2% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2021- 2026.

«Μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία της τάξης του 3,5% για την Ελλάδα δεν είναι ουτοπικός, ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη επταετία από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και το Νέο Μέσο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, NGEU, ανέρχονται σε 72 δισ. ευρώ περίπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα