Γαλλία: Το θρίλερ συνεχίζεται και μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών

07:58 5/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχει λιγότερο σασπένς από τον πρώτο, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δίνουν τον Εμανουέλ Μακρόν ως νικητή και μάλιστα με διαφορά. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι δημοσκοπήσεις

επιβεβαιώθηκαν κατά τον πρώτο γύρο, η «έκπληξη» από την Μαρίν Λεπέν θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη από τους περισσότερους αναλυτές.
Εάν τελικά γίνει η μεγάλη ανατροπή από την Λεπέν, ανοίγει το ενδεχόμενο διάλυσης της Ε.Ε. ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
Αλλά και μια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει και επομένως συνεχίζονται οι business as usual.
Αντιθέτως, το γαλλικό «θρίλερ» θα συνεχιστεί.
Τίποτα δεν τελειώνει πριν κλείσει η κάλπη, οπότε τα συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουν την επομένη των εκλογών, αλλά ήδη μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ορισμένες τάσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό των ανθρώπων που πιστεύουν στη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μακρόν είναι ότι έχει τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων και ψηφοφόρων οι οποίοι παρότι μπορεί να διαφωνούν με τις πολιτικές που εκφράζει, φοβούνται τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αυταρχική, ξενοφοβική και μισαλλόδοξη ρητορική της Λεπέν που τρομάζει όσους φοβούνται το «αυγό του φιδιού» και το φασισμό.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν στο δεύτερο γύρο διεκδικεί ποσοστό γύρω στο 40%.
Η ακροδεξιά είχε ξαναπεράσει στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών το 2002 με τον Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρα της σημερινής υποψήφιας και ιδρυτή του «Εθνικού Μετώπου», αλλά δεν ξεπέρασε το 18%.
Εάν η Λεπέν χάσει στο δεύτερο γύρο με τα ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό θα σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά της γαλλικής δημοκρατίας αλλά και της αστικής δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε στην Ευρώπη έχουν υποστεί βαθιές αλλαγές.
Ουσιαστικά, ακόμα κι αν ο Μακρόν αναλάβει την προεδρία, θα έχει απέναντί του ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων οι οποίοι είναι τελείως αντίθετοι με το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει στη Γαλλία για να την κάνει πιο ανταγωνιστική, απελευθερώνοντας αγορές, μειώνοντας το Κράτος και αναμορφώνοντας το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Στην ουσία, ο Μακρόν υπόσχεται να κάνει στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία τη δεκαετία του 2000 και αναπόδραστα θα πρέπει να περιορίσει κοινωνικά δικαιώματα και παροχές που στη Γαλλία είναι παραδοσιακά γενναιόδωρα.
Εάν ο 39χρονος πολιτικός κερδίσει το δεύτερο γύρο και εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει, το πιθανότερο είναι ότι η δυσαρέσκεια των Γάλλων η οποία τροφοδότησε την άνοδο της Μαρίν Λεπέν θα ενισχυθεί αντί να υποχωρήσει.
Ασφαλώς η ακροδεξιά δημαγωγία της Λεπέν δεν είναι η σωστή απάντηση στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που οδηγούν μεγάλα στρώματα της γαλλικής κοινωνίας στο να ψηφίσουν το «Εθνικό Μέτωπο».
Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι οι Γάλλοι θα δεχθούν αδιαμαρτύρητα την ανατροπή των εργασιακών και κοινωνικών δεδομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα