Για σκάνδαλο επηρεασμού της δικαιοσύνης θα καταθέσει πρώην υπουργός του Καναδά

09:26 20/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη σοβαρότερη κρίση στην καριέρα του φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό καθώς η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, το πρόσωπο στο επίκεντρο του σκανδάλου το οποίο προκάλεσαν οι καταγγελίες περί απόπειρας επηρεασμού του έργου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα σπάσει τη σιωπή της, την ώρα που η ομάδα των Φιλελευθέρων πασχίζει να εξουδετερώσει αυτή την πολιτική βόμβα

Η κυβέρνηση έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αφότου η εφημερίδα Globe

& Mail αποκάλυψε, την 7η Φεβρουαρίου, ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου πίεζαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος SNC-Lavalin να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο και να αποφύγει μια μακρά, δυνητικά καταστροφική γι’ αυτόν δίκη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι αυτή της δωροδοκίας Λίβυων αξιωματούχων την εποχή του Καντάφι στην εξουσία. Ο όμιλος μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της.

Σε έναν μίνι-ανασχηματισμό τον Ιανουάριο, υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων. Την περασμένη Τρίτη, βρόντηξε την πόρτα της κυβέρνησης του Τριντό, υποβάλλοντας την παραίτησή της.

Η επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει ποια πρόσωπα θα καλέσει να καταθέσουν για την υπόθεση. Η βουλεύτρια των Φιλελευθέρων Ίκρα Κάλιντ ανέφερε μέσω Twitter πως θα καλέσει την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ να προσέλθει.

«Σέβομαι την επιτροπή Δικαιοσύνης και θα πάω να καταθέσω», διαβεβαίωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, διευκρινίζοντας πως συζητά ακόμα με δικηγόρους τι μπορεί να αποκαλύψει και σε ποιο βαθμό.

Η ίδια επιτροπή – στην οποία οι Φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία – αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην την καλέσει, πράγμα που κατήγγειλε η αντιπολίτευση, βλέποντας απόπειρα συγκάλυψης.

Το γραφείο του Τριντό δεν απάντησε αμέσως όταν δέχθηκε ερωτήσεις όπως εάν έχει κλειστεί συμφωνία με την πρώην υπουργό ώστε να μην υποστεί ταπείνωση η κυβέρνηση ενώ ο προσωπικός γραμματέας του Τριντό , Τζέραλντ Μπατς, παραιτήθηκε τη Δευτέρα για να υπερασπιστεί «την υπόληψή του», διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως ασκήθηκαν πιέσεις στην πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετική είδηση: Παραίτηση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στον Καναδά στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα