Γιατί το Βέλγιο μετρά τόσους θανάτους από τον νέο κορονοϊό;

14:27 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην κορυφή της λίστας με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορονοϊό βρίσκεται -κατά αναλογία με τον πληθυσμό του- το Βέλγιο, σε γράφημα που παρουσίασε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στο ίδιο γράφημα, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την έβδομη θέση, ενώ στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία αντίστοιχα.

Φωτό: AP /Olivier Matthys

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα

του BBC το περασμένο Σάββατο (2 Μαΐου), ο Τραμπ παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία θέλοντας να επισημάνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το Βέλγιο έχει πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σε πληθυσμό 100.000 κατοίκων σημειώθηκαν 66 θάνατοι. Στις ΗΠΑ, όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 330 εκατομμύρια κατοίκους, πέθαναν 19 άνθρωποι ανά πληθυσμό 100.000 κατοίκων αντίστοιχα. «Αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν από εσφαλμένες συγκρίσεις, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο», αναφέρει ο καθηγητής Steven Van Gucht, ειδικός σε θέματα ιών και εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν την Covid-19, ο οποίος διαχωρίζει την επιστήμη της δημόσιας υγείας από τα πολιτικά κίνητρα. «Εμείς δίνουμε στοιχεία με έναν πιο ορθό τρόπο», επισημαίνει.

Ποιο είναι το διαφορετικό στοιχείο στην περίπτωση του Βελγίου;

Βέλγοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο υπολογισμός των στοιχείων για την καταγραφή των θανάτων από τον κορονοϊό γίνεται διαφορετικά απ’ ό,τι στις άλλες χώρες. Στα θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφονται σε νοσοκομεία και γηροκομεία του Βελγίου και σχετίζονται με την Covid-19, συνυπολογίζονται και εκείνα για τα οποία ο κορονοϊός αποτελεί πιθανή, αλλά όχι απαραίτητα επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των 7.703 θανάτων (αυτός ήταν ο αριθμός έως τις 2 Μαΐου) που σχετίζονται με τον κορονοϊό, το 53% σημειώθηκε σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Φωτό: AP/Virginia Mayo

Κατά προσέγγιση, το 16% όσων πέθαναν σε οίκους ευγηρίας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Για τους υπόλοιπους θανάτους, η Covid-19 αποτελεί πιθανή αιτία. Αυτό συνεπάγεται ότι περισσότεροι από 3.500 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον κορονοϊό χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί. Όπως εξηγεί ο Van Gucht, «τέτοιου είδους εκτιμήσεις προέρχονται συνήθως από την αξιολόγηση του αρμόδιου γιατρού στον οίκο ευγηρίας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του αν -στο κατά περίπτωση κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων- έχουν παρουσιαστεί κρούσματα κορονοϊού». Ο ίδιος εξηγεί: «Για παράδειγμα, αν έχεις ένα ή δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, την επόμενη εβδομάδα έχεις δέκα θανάτους στον ίδιο οίκο ευγηρίας από περιστατικά που εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα».

Η πρωθυπουργός του Βελγίου Sophie Wilmès ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ίσως υπάρχει μια υπερβολή στον δηλωμένο αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό στη χώρα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 7.924 άνθρωποι έχουν χάσει ως τώρα τη ζωή τους από την Covid-19.  Εντούτοις, ο καθηγητής Van Gucht αναφέρει ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι περισσότερα, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν και περιστατικά θανάτων που, προς το παρόν, δεν τα γνωρίζουν οι αρχές.

Η αιτία των αυξημένων θανάτων

Ένα επιπλέον στοιχείο που, ίσως, εξηγεί τον αυξημένο αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στο Βέλγιο είναι το γεγονός ότι στη χώρα είναι πολλοί οι ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας – και επομένως είναι εύκολο να προσβληθούν από τον ιό, εφόσον δεν ζουν απομονωμένοι, σε συνθήκες καραντίνας. Μόνο στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο καταγράφεται μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων, αναλογικά με τον πληθυσμό τους και συγκριτικά με το Βέλγιο, οι οποίοι διαμένουν σε ειδικά κέντρα φροντίδας.

Φωτό: AP/Virginia Mayo

Όπως αναφέρουν Βέλγοι αξιωματούχοι, κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας έγιναν λάθη (ανεπαρκής προετοιμασία στους οίκους ευγηρίας για την προστασία του προσωπικού από την Covid-19) με αποτέλεσμα η νόσος να εξαπλωθεί γρήγορα, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες. Πλέον, το προσωπικό που εργάζεται στα γηροκομεία διαθέτει μάσκες και προστατευτική ένδυση, ενώ νοσηλευτές από τα νοσοκομεία και τον στρατό έχουν κληθεί να συνδράμουν στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Σημειώνεται ότι επιδημιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περίπου το 10% όσων διαμένουν στους οίκους ευγηρίας είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και έχουν παρουσιάσει «ανοσία» απέναντι στον νέο κορονοϊό.

Η «καραντίνα» στο Βέλγιο

Από τις 18 Μαρτίου οι περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρα παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μένει στο σπίτι. Μόνο ένα μέλος από κάθε οικογένεια μπορεί να προμηθεύεται τα απαραίτητα από την αγορά, ενώ οι μετακινήσεις είναι δικαιολογημένες μόνο όταν γίνονται για λόγους υγείας, όταν κάποιος βγάζει βόλτα το κατοικίδιό του ή όταν ασκείται σωματικά, μόνος ή με τη συνοδεία ενός ακόμα ατόμου, τηρώντας την απόσταση ασφαλείας του ενάμισι μέτρου.

Φωτό: AP/Francisco SecoΗ επόμενη μέρα   

Όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, έτσι και στο Βέλγιο, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε τέσσερις φάσεις. Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, τα μαγαζιά που πουλούν υφάσματα είναι και πάλι ανοιχτά, ώστε όσοι θέλουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά για να φτιάχνουν τις δικές τους προστατευτικές μάσκες. Η χρήση προστατευτικών μασκών είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Από την ίδια μέρα επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες ανά δύο άτομα. Όλα τα μαγαζιά του Βελγίου αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Τα σχολεία προγραμματίζεται να ανοίξουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου, αλλά οι μαθητές δεν θα ξεπερνούν τους 10 σε κάθε τάξη. Τα καφέ, τα εστιατόρια και μερικά από τα τουριστικά αξιοθέατα θα ανοίξουν μετά τις 8 Ιουνίου, εφόσον δεν παρατηρηθεί στο μεταξύ αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Τα ταξίδια σε άλλες χώρες ίσως να επιτραπούν επίσης στις αρχές Ιουνίου.

Φωτό: AP/Virginia Mayo

Όπως επισημαίνει ο Van Gucht, καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα για την προστασία από την Covid-19, ο Σεπτέμβρης προκαλεί ανησυχία στους αρμόδιους. «Όταν μετά το καλοκαίρι ανοίξουν ξανά όλα τα σχολεία, τότε είναι που αυξάνεται ο κίνδυνος για την εκ νέου γρήγορη εξάπλωση του ιού. Για εκείνη την περίοδο ανησυχώ περισσότερο, καθώς θα πλησιάζει ο χειμώνας».

Πηγή: BBC

Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Φωτογραφίες: Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα