Γιορτή γενεθλίων για τα 33 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ

16:19 23/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα 33 της χρόνια γιορτάζει φέτος η θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ, το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες που λειτούργησε στην Ελλάδα και έχει υποστηρίξει έως τώρα 14.000 άτομα, εξαρτημένους και μέλη του στενού περιβάλλοντός τους.
«Για να γιορτάσουμε τα «γενέθλιά» μας λοιπόν, διοργανώνουμε μια εκδήλωση την προσεχή Κυριακή 27 Νοεμβρίου, από τις 17.00 έως τις 20.30,

στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή ολοκλήρωσης των μελών της κοινωνικής επανένταξης» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της ΙΘΑΚΗΣ, Βασίλης Καλαμπαλίκης διευκρινίζοντας ότι μετά την κοινωνική επανένταξη, τα μέλη μπαίνουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης επί ένα χρόνο και στη συνέχεια αποφοιτούν.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι κοινωνικές δράσεις της θεραπευτικής κοινότητας αλλά και η δουλειά που πραγματοποιείται στο αγρόκτημα της ΙΘΑΚΗΣ, μέσα από την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Εμείς παράγουμε αυτό που τρώμε». Επιπλέον, στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου θα υπάρχουν εκθέσεις από τα παραγωγικά εργαστήρια του ΚΕΘΕΑ.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το 2015 οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα ήταν κυρίως άνδρες, με μέση ηλικία τα 33 έτη. Για τους 7 στους 10 η κύρια ουσία κατάχρησης ήταν η ηρωίνη. Οι 6 στους 10 ήταν άνεργοι και οι μισοί διέμεναν με την οικογένειά τους. Η ηλικία έναρξη της χρήσης ήταν τα 16 έτη. Στο ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ που είναι το πρόγραμμα για τους εφήβους, οι 8 στους 10 προσήλθαν με αίτημα θεραπείας για την εξάρτηση από την κάνναβη.
Μάλιστα, για να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ διαθέτει προγράμματα διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης για ενήλικες χρήστες ουσιών, πρόγραμμα για εξαρτημένους γονείς, εξειδικευμένο πρόγραμμα για έφηβους χρήστες ουσιών, παράλληλα προγράμματα για την υποστήριξη της οικογένειας, παραγωγικές μονάδες, σχολείο και κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης για τη στήριξη της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των απεξαρτημένων, καθώς και την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1145.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα