Γιουνκέρ: Το Brexit θα χρειαστεί πάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί

09:31 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε τη γνώμη ότι η συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί περισσότερο από μια διετία ώστε να διευθετηθούν όλα τα θέματα, δήλωσε χθες Πέμπτη.

«Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουμε μέσα σε 24 μήνες να ξεκαθαρίσουμε τους διακανονισμούς για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και να (σφυρηλατήσουμε) την όλη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής ηπείρου», είπε σε ομιλία του στο περιθώριο του διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

έχει ανακοινώσει ότι τον Μάρτιο θα θέσει σε εφαρμογή το Άρθρο 50 της Συμφωνίας της Λισαβώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις οι οποίες μπορούν να πάρουν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Ο Γιουνκέρ δήλωσε επίσης ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν τουλάχιστον 20.000 νόμοι προτού μπορέσει η χώρα να αποχωρήσει από την Ένωση, και πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες ενώ ανήκει ακόμα στην ΕΕ.

Η σύναψη εμπορικών συμφωνιών είναι αποστολή της ΕΕ: «Η Βρετανία δεν μπορεί να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες με το ήμισυ του πλανήτη, παρότι πράττει ακριβώς το αντίθετο», τόνισε.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε αμερικανικές πιέσεις για το ΝΑΤΟ»

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί επίσης να μετρήσει ως ασφάλεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη δέσμευσή του στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ όσο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% της οικονομικής τους παραγωγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επωμίζονται το 70% του προϋπολογισμού της συμμαχίας.

«Είμαι πολύ αντίθετος στο να επιτρέψουμε τους εαυτούς μας να πιεστούμε (στη θέση) αυτή», είπε ο Γιουνκέρ σε ομιλία του στο περιθώριο του διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Άμυνα. Πρόσθεσε ότι ξέρει πως η Γερμανία δεν θα επιτύχει πια πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της εάν αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε 2% του ΑΕΠ από το 1,22%.

«Δεν μου αρέσει το ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας περιορίζουν αυτή την ιδέα της ασφάλειας στα στρατιωτικά», είπε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πιό λογικό να εξετάσουν μια «σύγχρονη πολιτική σταθερότητας» που αποτελείται από πολλα μέρη».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα