Γκάμπριελ προς Σόιμπλε: Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενωμένη

00:06 4/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέτρεψε σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Οικονομικών της χώρας του επέμεινε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε την ευρωζώνη και την Ευρώπη μαζί. Αναμένω από τον υπουργό Οικονομικών να το κάνει και είμαι βέβαιος ότι θα το τηρήσει», ανέφερε ο Γκάμπριελ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σόιμπλε: Να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της

Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος είχε δηλώσει ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της «δεν θα τα καταφέρει».

Handelsblatt: Επιστολή Γκάμπριελ στη Μέρκελ με έντονη κριτική για το ελληνικό πρόγραμμα

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στο Εξωτερικών, επέκρινε πρόσφατα με επιστολή του προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας.

Το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί τους συντηρητικούς της Μέρκελ, επισήμανε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν αποκλίνουσες θέσεις, κάτι που κάνει την επίτευξη συμφωνίας «αδύνατη αυτή τη στιγμή».

Στην επιστολή του προς την Μέρκελ, ο Γκάμπριελ πρότεινε να απαιτηθεί από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt του Ντίσελντορφ, που αποκάλυψε το θέμα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα – στην επιστολή απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα μέσα Ιανουαρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότερες εκκλήσεις για ελάφρυνση χρέους, ότι θέλει να κρατήσει χαμηλό τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι χώρες του ευρώ και ότι πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μόνο για τρία και όχι για δέκα χρόνια, όπως θέλει ο ίδιος, θα ανέβαζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 100 δις ευρώ.

Πηγή ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα