Γρήγορες νευρολογικές και οφθαλμολογικές διαγνώσεις χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης -το οποίο χρειάζεται μόνο 1,2 δευτερόλεπτα για να εξετάσει τομογραφίες εγκεφάλου και να διαγνώσει οξείες εγκεφαλικές παθήσεις (εγκεφαλικά, αιμορραγίες και υδροκεφαλισμό) έθεσαν σε εφαρμογή με επιτυχία επιστήμονες στις ΗΠΑ.
«Με χρόνο διάγνωσης μόνο 1,2 δευτερόλεπτα, το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει έγκαιρα τους γιατρούς για ένα κρίσιμο εύρημα, το οποίο αλλιώς θα παρέμενε σε αναμονή για λεπτά ή και ώρες. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ιατρική τεχνητή νοημοσύνη που θα επιλύει κλινικά προβλήματα
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine». Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει μια ευρεία γκάμα οξέων νευρολογικών περιστατικών.
Προκειμένου να εκπαιδεύσουν ένα νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης ώστε να κάνει διαγνώσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 37.236 τομογραφίες εγκεφάλου από τις οποίες το σύστημα έλαβε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε επόμενο στάδιο το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, όσον αφορά την ταχύτητα ορθής διάγνωσης σε σύγκριση με έμπειρους ακτινολόγους. Από τις δοκιμές διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος διάγνωσης από τον υπολογιστικό αλγόριθμο ήταν κατά μέσο όρο 150 φορές μικρότερος σε σχέση με αυτόν που χρειάζονταν οι γιατροί για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους διαγνώσεις.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές της ομάδας AISINAI, το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι έτοιμο για κλινική χρήση σε περίπου δύο χρόνια.
Μια άλλη επιστημονική ομάδα στη Βρετανία, αποτελούμενη από ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου και του οφθαλμολογικού νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο δρ Πιρς Κιν, ανέπτυξαν με τη βοήθεια της Deep Mind (βρετανικής εταιρείας, θυγατρικής της Google) ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο πραγματοποιεί ακριβείς διαγνώσεις για πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις, εξίσου αξιόπιστες με αυτές ενός οφθαλμίατρου.
Έχοντας εκπαιδευτεί στο να «διαβάζει» οπτικές τομογραφίες (OCT) το σύστημα είναι σε θέσει να πραγματοποιεί την ανάλυσή τους. Από σχετικά πειράματα φάνηκε ότι η εν λόγω τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες από 50 παθήσεις των ματιών με ακρίβεια περίπου 94%, ανάλογη με αυτή που πέτυχαν κορυφαίοι γιατροί σε παθήσεις του αμφιβληστροειδούς. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι ότι ο νέος αλγόριθμος δεν έκανε λάθος ούτε σε μια επείγουσα περίπτωση.
Όπως αναφέρεται και σε σχετικά δημοσιεύματα του BBC και τις εφημερίδας The Guardian οι ερευνητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στο άμεσο μέλλον τέτοια συστήματα θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από άμεση θεραπεία χωρίς καθυστέρηση.
Για την απαραίτητη δοκιμή του συστήματος, η τεχνητή νοημοσύνη προχώρησε στην ανάλυση τομογραφιών από περιπτώσεις 1000 ασθενών, ενώ το ίδιο έπραξαν και οκτώ κορυφαίοι οφθαλμίατροι.
Από τα αποτελέσματα της δοκιμής φάνηκε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αφού αξιολόγησε τα περιστατικά των ασθενών, τα ταξινόμησε εξίσου σωστά σε σχέση με τους γιατρούς, ανάλογα με το πόσο σοβαρά και επείγοντα ήταν.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι οφθαλμίατροι θα μείνουν άναυδοι, επειδή δείξαμε ότι αυτός ο αλγόριθμος είναι τόσο καλός όσο οι κορυφαίοι στον κόσμο ειδικοί στην ανάλυση αυτών των τομογραφιών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Όπως επεσήμανε ο Κιν, «κάθε οφθαλμίατρος έχει δει ασθενείς να χάνουν την όρασή τους λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση παραπεμπτικού. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βοηθήσει να ξεχωρίζουμε άμεσα τις πιο επείγουσες περιπτώσεις και να τις θεραπεύουμε έγκαιρα», εξήγησε ο ίδιος.
Αν όλα πάνε καλά με την βελτίωση και έγκριση της νέας μεθόδου και αφού αυτή δοκιμαστεί ευρέως σε ανθρώπους, τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να την χρησιμοποιούν επίσημα μέσα στα επόμενα χρόνια, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Σημειώνεται πως η Deep Mind συνεργάζεται παράλληλα με το Imperial College του Λονδίνου για τη δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα αξιοποιείται για την ανάλυση των ψηφιακών μαστογραφιών, καθώς και με το University College του Λονδίνου για την υλοποίηση έρευνας σχετικά με το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διακρίνει τον υγιή και τον καρκινικό ιστό στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αξιοποίησή της στο μέγιστο βαθμό και στους τομείς της ιατρικής ενδέχεται να φέρει στο προσκήνιο και άλλα ζητήματα όπως αυτό που αφορά στο πώς θα διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών που θα βρίσκονται αποθηκευμένα στις βάσεις δεδομένων διαφόρων συστημάτων-υπολογιστών.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύθηκαν επίσης στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/The Guardian
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καταγγελία βόμβα για τον ΣΚΑΙ!
- Φέρτε τα χάπια μας, τώρα! Το κορίτσι του The Voice άλλαξε look και μας τρελαίνει σε κάθε της πόζα
- Ποιά σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά τον Δεκαπενταύγουστο
- Αυτό το λαχανικό βλάπτει σοβαρά την υγεία εάν καταναλωθεί ωμό
- Με δώρα πάει στην Αγκυρα ο Σ. Λαβρόφ!
- Την πάτησε ο Ερντογάν – Οι Άραβες δεν τον δανείζουν -Ρωσία και Κίνα «δεν μπορούν» -Ο Τραμπ «τον κατάλαβε»
- Αυτή είναι η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη που την ντούμπλαρε στις ταινίες -Παρ' ολίγον Μις Ελλάς [εικόνες]
- Θρίλερ: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στον Ισθμό Κορίνθου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 14 Αυγούστου 2018
- Αναγνωρίστηκαν ένσημα των σχολικών φυλάκων για τα έτη 2001-2006
- Κορινθία : Γυναίκα ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή του Ισθμού
- Καλαμάτα: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Ανοικτό Θέατρο
- Μεσσηνία: Αποκατάσταση και ανάδειξη δύο κτηρίων σε Μεσσήνη και Πύλο
- Δ. Μακεδονία: Οι εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά
- «Η νόσος των εραστών»: γράφει ο Κυριάκος Γιαλένιος
- Μονές Βουλκάνου και Δήμιοβας: Μέτρα Tροχαίας για το Δεκαπενταύγουστο
- Πέντε τάξεις υποδοχής για παιδιά προσφύγων και ρομά στα δημοτικά σχολεία των Τρικάλων
- Εγκληματικότητα και Διαδίκτυο- Τι πρέπει να προσέχουμε (video)
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Γρήγορες νευρολογικές και οφθαλμολογικές διαγνώσεις χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Κέρκυρα: Παρουσία κατοίκων Λευκίμμης και Τεμπλονίου η συνεδρίαση του Δ.Σ
- Σουφλί: Αγουστιάτικο φεγγάρι με την Εκκλησιαστική Μαντολινάτα στο Μουσείο Μετάξης ΠΙΟΠ
- Η συγκλονιστική αστυνομική σειρά «The Wire» στην ΕΡΤ2
- «Η νόσος των εραστών»: γράφει ο Κυριάκος Γιαλένιος
- «The Affair» στην ΕΡΤ1
- Μεσσηνία: Αποκατάσταση και ανάδειξη δύο κτηρίων σε Μεσσήνη και Πύλο
- Μονές Βουλκάνου και Δήμιοβας: Μέτρα Tροχαίας για το Δεκαπενταύγουστο
- Καλαμάτα: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Ανοικτό Θέατρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ληστής… Anonymous! Ο μασκοφόρος χτύπησε δυο φορές τα ΕΛΤΑ
- Ο απρόσμενος σύμμαχος σε αστυνομική καταδίωξη
- Απίστευτη καταγγελία: Αστυνομικοί πέταξαν σηκωτό από λεωφορείο άστεγο που αναζητούσε καταφύγιο από την ζέστη (Video)
- Κυβέρνηση: Γι΄ αυτό επιμένουμε σε διαπραγματεύσεις για λύση
- Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, για τους πυρόπληκτους
- Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο Μάτι
- El Pais: Όταν ο Στεφανός Τσιτσιπάς κινδύνεψε να πνιγεί στην Κρήτη
- Προσφυγή στην τουρκική δικαιοσύνη για να αφεθεί ελεύθερος από τον Αμερικανό πάστορα
- Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου θα είναι υπό στενή παρακολούθηση
- Guardian: H Τουρκία παραπαίει στην άβυσσο του υπερόπτη Ερντογάν