Γ.Τζιάλλας-Γ.Πατούλης για «Τουρισμό Υγείας»-Συνέδριο στην Ιθάκη

23:49 27/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουρισμός υγείας γιατί και ο τουρισμός θέλει τον γιατρό του και μάλιστα βρίσκει και την Ιθάκη του!
Έτσι λοιπόν, η Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διοργάνωσαν στην Ιθάκη, χθες και σήμερα (26 και 27 Μαΐου), Ειδικό Θεματικό Συνέδριο με θέμα: «Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο προορισμό, 12 μήνες το χρόνο».

Στο

Συνέδριο είχαν κληθεί να συμμετέχουν υπουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, Αιρετοί από τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο του Επιχειρείν, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της Υγείας και του Τουρισμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ζακύνθου ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο, τόνισε ότι «ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες αγορές, αναδεικνύει νέους ελληνικούς προορισμούς που ήταν λιγότερο δημοφιλείς και δημιουργεί πρόσθετα έσοδα για την εθνική μας οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες. Δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δίνει κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά».

“Αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό στοιχείο που αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας, θέλουμε να το προβάλλουμε δυναμικά, διότι έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα: το ιδανικό κλίμα, τον ήλιο με τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες, τον φυσικό πλούτο με τις αμέτρητες πηγές, τη μεσογειακή διατροφή, την ιατρική παράδοση, τις υψηλού επιπέδου ιατρικές και τουριστικές υπηρεσίες και ανταγωνιστικό κόστος”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε «έχουν καταγραφεί οι προτεραιότητες και οι προτάσεις, και ετοιμάζεται σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας το νομοθετικό πλαίσιο για την εξάλειψη των κενών και ελλείψεων του παρελθόντος, ώστε με πιο ευέλικτο και στοχευμένο τρόπο, η Ελλάδα να ενισχύσει την θέση της διεθνώς και το μερίδιο της στον τουρισμό υγείας και ευεξίας».

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς και στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ.Τζιάλλα, «υπάρχουν στη χώρα μας πάνω από 600 θερμές πηγές οι περισσότερες από τις οποίες παρέμεναν αναξιοποίητες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αφού είχαν αναγνωριστεί σε 10 χρόνια μόνο οι 28 ενώ τους τελευταίους 8 μήνες έχουν αναγνωριστεί 40 με 50, ενώ μέσω του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με αρκετούς δήμους που έχουν κάνει σχετικές αιτήσεις (πχ. Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ικαρία, ηπειρωτικές περιοχές), προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες ένταξης των δήμων σε συγχρηματοδοτούμενα προσράμματα προκειμένου να υπάρξει αδειοδότηση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και λουτρών καθώς και δημιουργία ιαματικών κέντρων».

Πρόσθεσε, δε, πως «παράλληλα δημιουργείται το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς σε επισκέπτες από άλλες χώρες και ασφαλισμένους όλων των ταμείων ή και από ιδιωτικές εταιρίες και εκτός από τη συνεργασία και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προωθείται από το υπουργείο τουρισμού, το υπ.υγείας και τον ΕΟΠΠΥ, η δυνατότητα στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, για την παροχή και από το δημόσιο σύστημα υγείας αντίστοιχων υπηρεσιών».

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ζακύνθου ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, επίσης, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, τόνισε πως «ο ιατρικός τουρισμός είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και στην Ελλάδα μόλις κάνει τα πρώτα βήματα του ενώ όπως είπε υπάρχει ενδιαφέρον από την κεντρική κυβέρνηση αλλά πρέπει να τρέξει περισσότερο το υπουργείο Υγείας».

Μάλιστα ανέφερε ότι «ο τζίρος στην παγκόσμια κοινότητα για τον ιατρικό τουρισμό μπορεί φέτος να αγγίξει και τα 50δις δολάρια ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στην γειτονική Τουρκία ο τζίρος πέρυσι έφτασε στα 5δις δολάρια, τονίζοντας πως και στην Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά υπάρχουν φοβερές δυνατότητες και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ωφεληθούν τα μέγιστα από την αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Επίσης, τόνισε ότι «στην Ελλάδα με το πολύ καλό επίπεδο του ιατρικού κόσμου υπάρχουν πολύ ανταγωνιστικές τιμές για τους επισκέπτες σε αρκετές ειδικότητες, όπως οδοντιατρική, ορθοπεδική, οφθαλμολογία, τεχνική γονιμοποίηση, με την τελευταία να στοιχίζει στο εξωτερικό 20χιλδολάρια και στην χώρα μας 5χιλευρώ και με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας».

Τέλος, πρόσθεσε, πως «με την συγκρότηση του παγκόσμιου ινστιτούτου ελλήνων γιατρών, με την ενεργοποίηση της κεντρικής κυβέρνησης, της ΚΕΔΕ, των δήμων και όλων των επιστημονικών φορέων και με αιχμή του δόρατος την ιδιωτική υγεία αλλά και την καθοριστική συμβολή του δημοσίου συστήματος υγείας μέσω των ενεργειών του αρμόδιου υπουργείου, μπορεί και πρέπει η νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, να καταστεί από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ιατρικού τουρισμού στον κόσμο».

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Αναζητήσεις
ιατρικός τουρισμός ιθάκη
Τυχαία Θέματα