Η Αφρική κοντά σε τεστ ταχείας διάγνωσης του κορονοϊού κόστους 1 δολαρίου

21:19 11/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που η Αφρική βρίσκεται σε ετοιμότητα να δημιουργήσει ταχείες δοκιμές για τον εντοπισμό του ιού στην ήπειρο.

Το Ινστιτούτο Pasteur, το βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, ανακοίνωσε ότι είναι κοντά στην παραγωγή ενός προσιτού, φορητού πακέτου διαγνωστικών δοκιμών Covid-19 που μπορεί να εμφανίσει το αποτέλεσμα μόλις μέσα σε λίγα λεπτά.

Το ινστιτούτο εγκαθίδρυσε μια νέα επιχείρηση που ονομάζεται DiaTropix,

η οποία, ήδη από το Μάρτιο, συνεργάζεται με πέντε ερευνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Mologic στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη δημιουργία του πακέτου διαγνωστικών δοκιμών για τη νόσο Covid-19.

Ο Amadou Sall, διευθυντής του Ινστιτούτου Pasteur και DiaTropix, δήλωσε στο CNN ότι το βιοϊατρικό κέντρο ελπίζει πως το πακέτο αυτό θα κοστίζει μόλις 1$ στην αγορά. «Αυτή είναι μια πολύ απλή τεχνολογία, όπως ένα τεστ εγκυμοσύνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού στην κοινότητα, γεγονός σημαντικό για την Αφρική», όπως ομολόγησε.

Σύμφωνα με την Mologic, αυτό το πακέτο ταχείας δοκιμής δεν απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε χρειάζεται εργαστηριακή ανάλυση.


Αντ ‘αυτού, αποτελείται από μια απλή ταινία μέτρησης με πλαστικό περίβλημα και, με ένα μικρό δείγμα αίματος που συλλέγεται από το δάχτυλο, σαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ινσουλίνης, μπορεί να εμφανίσει άμεσα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το αίμα εξετάζεται για αντισώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στη δοκιμαστική ταινία.

Ένα πρότυπο δείγμα του εν λόγω πακέτου δοκιμάστηκε τον Ιούνιο με τη συνδρομή δωρητών, όπως ήταν ο βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Wellcome Trust και η βρετανική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κανονιστικών ελέγχων, πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή και η διανομή των πακέτων για την ταχεία διάγνωση του κορονοϊού. Αυτά, σε πρώτη φάση, θα βρίσκονται διαθέσιμα στην ήπειρο μέσω των οργανισμών υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC).

«Στην ιδανική περίπτωση, εργαζόμαστε για το πώς μπορούμε να κάνουμε (τα κιτ) διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό. Ωστόσο, προς το παρόν, εστιάζουμε στη μέριμνα της δημόσιας υγείας και, στη συνέχεια, πρόκειται να προχωρήσουμε σε ατομικές δοκιμές», δήλωσε ο Sall.


Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ισχυρίστηκε πως ο απώτερος στόχος των ειδικών είναι να εκδοθούν 10 έως 15 εκατομμύρια πακέτα διαγνωστικών δοκιμών ταχέος αποτελέσματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

ΠΗΓΗ: CNN 

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα